Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς η Ευρώπη προσπαθεί να “πείσει” τους ανεμβολίαστους

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς η Ευρώπη προσπαθεί να “πείσει” τους ανεμβολίαστους
Εμβολιαστικό κέντρο στην Αυστρία Vadim Ghirda/AP Photo

Υποχρεωτικό εμβολιασμό, πρόστιμα, περιορισμούς και απαγορεύσεις εισόδου περιλαμβάνουν οι ατζέντες των ευρωπαϊκών κρατών για τους ανεμβολίαστους πολίτες, εν μέσω ενός νέου κύματος της πανδημίας που πλήττει την Ευρώπη.

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να επεκτείνεται και να κυριαρχεί στις περισσότερες χώρες του κόσμου προκαλώντας αριθμούς ρεκόρ νέων μολύνσεων, τα κράτη της Ευρώπης σχεδιάζουν με προσοχή τις επόμενες κινήσεις τους για την ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, εντείνοντας παράλληλα την πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες.

Όπερ σημαίνει πως οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών σχεδιάζουν να κάνουν δυσκολότερη την καθημερινότητα των πολιτών που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, με απαγορεύσεις εισόδου σε κλειστούς χώρους (καταστήματα εστίασης, γυμναστήρια κα) και τσουχτερά πρόστιμα, ενώ ήδη κάποιες χώρες, όπως η Ιταλία μέσα στους επόμενους μήνες καθιστούν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους πολίτες άνω των 50 ετών.

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού στην Ισπανία Manu Fernandez/AP Photo

Συγκεκριμένα, στη γειτονική Ιταλία, για την πρόσβαση στο χώρο εργασίας για τους δημόσιους και ιδιωτικούς εργαζόμενους, θα είναι απαραίτητο να έχουν το “σούπερ πράσινο πάσο”, το οποίο δίνεται σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει, ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ντράγκι, υιοθετήθηκαν δυο οδοί: για τους πολίτες άνω των 50 ετών που δεν εργάζονται, επιβάλλεται κατευθείαν υποχρεωτικός εμβολιασμός. Για τους πολίτες, πάντα της ίδιας ηλικίας, οι οποίοι εργάζονται (στον δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, στο εμπόριο ή αλλού) επεκτείνεται το «σούπερ πράσινο πάσο» (το οποίο απαιτεί τουλάχιστο δυο δόσεις εμβολίου) για τη χρήση μέσων μεταφοράς και την πρόσβαση σε θέατρα, κινηματογράφους, καφέ, εστιατόρια, στάδια, συνέδρια.

Η απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό καθιστά την Ιταλία ένα από τα τρία κράτη της ΕΕ που υποχρεώνουν τους πολίτες μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας να εμβολιαστεί, αν και πολλά κράτη έχουν καταστήσει τον εμβολιασμό υποχρεωτικό σε τομείς υψηλού κινδύνου όπως για παράδειγμα η υγειονομική περίθαλψη. Διαίρεσε το υπουργικό συμβούλιο, με την ακροδεξιά Λέγκα να λέει ότι δεν είχε «επιστημονική βάση» αφού οι περισσότεροι άνθρωποι στο νοσοκομείο με Covid ήταν άνω των 60 ετών.

Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού Armando Franca/AP Photo

Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60 και πρόστιμο 100 ευρώ

Αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζει και η χώρα μας, καθώς από τις 16 Ιανουαρίου, ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού γίνεται υποχρεωτικός για τα άτομα άνω των 60 ετών, ενώ όσοι δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα, αρχής γενομένης από τις 16 Ιανουαρίου και έπειτα. Το διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και με νόμο θα συγκεντρώνεται σε ειδικό ταμείο και θα διατίθεται στις δομές υγείας.

Οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει ακόμη την πρώτη δόση του εμβολίου, έχουν επομένως προθεσμία μέχρι τις 15 Ιανουαρίου για να εμβολιαστουν. Η ελληνική κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, καθώς διαπιστώθηκε ότι ενώ υπήρξε μετά τα τελευταία μέτρα αύξηση στα ραντεβού εμβολιασμού, ιδίως για την τρίτη δόση, δεν ήταν αξιόλογη η προσέλευση των ανεμβολίαστων μεγαλύτερης ηλικίας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 520.000 άτομα άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι και αυτοί κινδυνεύουν ιδιαίτερα και ταυτόχρονα αποτελούν κίνδυνο για το ΕΣΥ, που βρίσκεται εδώ και καιρό στα όρια του.

Αυστρία: Τσουχτερό το πρόστιμο για όσους δεν εμβολιάζονται

Από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στην Αυστρία και μάλιστα για όλους τους πολίτες άνω των 14 ετών, όπως είχε δηλώσει στις αρχές Δεκεμβρίου ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν.

Η Αυστρία είναι μια εκ των χωρών με το μικρότερο ποσοστό εμβολιασμών (65.2%), στη δυτική Ευρώπη και τελεί υπό lockdown που θα τελειώσει στα μέσα του μήνα. Οι πολίτες που αρνούνται να εμβολιαστούν, θα πληρώνουν από το Φεβρουάριο του 2022 πρόστιμο έως και 7.200 ευρώ, με το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο προς έγκριση. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, η συναίνεση του σχεδίου έχει αρχίσει να καταρρέει καθώς ορισμένοι υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει ανατρέψει την κατάσταση.

Αυστριακοί στην ουρά για τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού Vadim Ghirda/AP Photo


Ο νόμος θα αφορά τους μόνιμους κατοίκους και θα εξαιρούνται όσοι δεν εμβολιάζονται, για λόγους υγείας.

Στις δυο αρνήσεις, το πρόστιμο θα είναι 3.600 ευρώ. Αν συνεχίσουν να αγνοούν την οδηγία “που προστατεύει άλλους ανθρώπους από σοβαρό κίνδυνο” θα πληρώνουν 7.200 ευρώ. Μετά την άρση του lockdown, την ελευθερία τους θα μπορούν να απολαύσουν μόνο οι εμβολιασμένοι. Όσοι ανεμβολίαστοι κάνουν ηρωικές εξόδους, θα πληρώνουν χιλιάδες ευρώ.

Ο Gerald Gartlehner, κορυφαίος ιολόγος και μέχρι πρότινος μια από τις πιο επιφυλακτικές φωνές της χώρας, ανέφερε πως είναι “πιθανότατα καιρός να επανεκτιμηθεί” ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, καθώς η νέα, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή θα δημιουργούσε πρωτοφανή επίπεδα ανοσίας.

Γαλλία: Περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις βλέπει ο πρωθυπουργός

Τον προβληματισμό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Jean Castex, λέγοντας πως το να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς είναι πιθανό τελικά να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.

Διαδηλώσεις στη Γαλλία ενάντια στον υποχρεωτικό εμβολιασμό Francois Mori/AP Photo


Έχουμε ήδη κάποιες δυσκολίες με τον έλεγχο της συμμόρφωσης με το πάσο υγείας”, δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός στη γαλλική τηλεόραση. “Αυτές οι δυσκολίες θα γίνονταν ακόμη μεγαλύτερες αν κάναμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό”, πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι χώρες που τελικά κατέστηκαν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό είχαν χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από τη Γαλλία.

Την Πέμπτη (6/1) η Κάτω Βουλή της Γαλλίας ενέκρινε νομοσχέδιο που καθιστά υποχρεωτικό τον πλήρη εμβολιασμό προκειμένου κανείς να μπορεί να ταξιδέψει με αεροπλάνο ή τρένο μεγάλων αποστάσεων, να γευματίσει σε ένα εστιατόριο ή να επισκεφθεί ένα μπάρ ή τα μουσεία, τον κινηματογράφο και τους αθλητικούς χώρους. Το αρνητικό τεστ ενός τεστ ή το πιστοποιητικό νόσησης δεν θα είναι πλέον έγκυρο για όλα τα παραπάνω.

Χώρες που δίνουν πρόστιμα και άλλες που δίνουν “δώρα”

Ας δούμε όμως, τι γίνεται σε άλλες χώρες του κόσμου, σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς -και άλλων τύπων πρόστιμα που θα λέγαμε πως έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Ό,τι πρόκειται να κάνει η Αυστρία, όπως προαναφέραμε, ενδέχεται να γίνει και στη Γερμανία, που αντιμετωπίζει την πίεση της τελευταίας έξαρσης. Ο νέος καγκελάριος, Olaf Scholz έχει δηλώσει τη στήριξή του για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και κάλεσε το Κοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ αυτών. Την Πέμπτη 2/12 ανακοινώθηκε και το lockdown για τους ανεμβολίαστους και ότι από το Φεβρουάριο του 2022, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

Η Σλοβακία (του 46.1% των πλήρως εμβολιασμένων) προσέγγισε διαφορετικά το πρόβλημα του μικρού ποσοστού εμβολιασμένων, ηλικίας από 60 χρόνων και πάνω, καθώς όποιος λάμβανε ακόμα και την πρώτη δόση του εμβολίου έως τα Χριστούγεννα, θα έπαιρνε voucher 500 ευρώ, σε όποιον κάνει τα εμβόλια.

Οι Λιθουανοί δίνουν 100 δολάρια σε ανθρώπους ηλικίας από 75 χρόνων και πάνω, για να κάνουν την τρίτη δόση πριν τις 31/3 του 2022.

Στη Σιγκαπούρη, όποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί θα πληρώνει τα ιατρικά του έξοδα, σε περίπτωση που ασθενήσει με Covid-19. Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής χρειαστεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενδεχομένως να πληρώσει έως 16.000 ευρώ.

Στην Ισπανία το κάθε διαμέρισμα αποφασίζει για ό,τι χρειάζεται. Στη Γαλικία, νοτιοδυτικά της χώρας, ανακοινώθηκε πως ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός για όλους (2.7 εκατομμύρια πολίτες) και ότι όποιος δεν συνταχθεί, θα πληρώσει πρόστιμα από 1.000 έως 6.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που επιβεβαιωθεί πως κάποιος “μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ή να βλάψει σοβαρά την υγεία του πληθυσμού” τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από 3.000 έως 60.000 ευρώ. Στον νόμο δεν γίνεται ξεκάθαρο τι συνθέτει αυτές τις περιπτώσεις. Οι ειδικοί εκτίμησαν πως ένα παράδειγμα αποτελεί κάποιος που αρνείται να εμβολιαστεί και μετά βγαίνει θετικός στον Covid-19.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει προσδιορίσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό -για κάποια κατηγορία. Σε αυτή τη χώρα οι ανεμβολίαστοι ενήλικες είναι 1.6000.000, με το 1.000.000 να έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν πρόθεση να κάνουν το εμβόλιο -σε δημοσκόπηση του ισπανικού ινστιτούτου CIS. Παρεμπιπτόντως, η Ισπανία είναι η χώρα που λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων οι εργοδότες δεν έχουν το δικαίωμα να ρωτούν για το status των εργαζομένων -ή των πελατών. Παρ’ όλα αυτά, από πέρυσι κρατείται αρχείο με τα ονόματα όσων αρνούνται να εμβολιαστούν. Η Βαλένθια ήταν εκ των πρώτων περιοχών που έκανε εκστρατεία, για να εντοπίσει τους ανεμβολίαστους, οι οποίοι λάμβαναν με sms σειρά από επιλογές για ραντεβού -ώστε να εμβολιαστούν. Κάπου εκεί διαπιστώθηκε και το φαινόμενο της απουσίας ανεμβολίαστων από εξόδους παρέων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα