Συνεχίζεται το θρίλερ με το Grace 1: Τα σενάρια για τον προορισμό του ιρανικού τάνκερ
Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν απαραίτητη για να εμποδίσουν το τάνκερ να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία, διαμήνυσε ο Μάικ Πομπέο. Η Τεχεράνη προειδοποιεί με "σοβαρές συνέπειες" οποιαδήποτε κίνηση για νέα δέσμευση του δεξαμενόπλοιου.
- 21 Αυγούστου 2019 23:35
Πλώρη προς άγνωστη κατεύθυνση έχει βάλει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Adrian Darya» – γνωστό και ως «Grace 1», το οποίο για την ώρα βρίσκεται ανοιχτά της Μαγιόρκας, στη νοτιοανατολική Ισπανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο επανέλαβε την Τετάρτη ότι απειλούνται με κυρώσεις όσοι βοηθήσουν στη ρότα του το τάνκερ, το οποίο έχουν μισθώσει οι Ιρανοί φρουροί της Επανάστασης.
Δεν υπάρχει αίτημα ελλιμενισμού ή οποιοδήποτε άλλο αίτημα από το πλοίο προς τη χώρα μας, διαβεβαίωσε εκ νέου ο Υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης τόνισε σε δηλώσεις του στον ANT1 ότι “σε κανένα ελληνικό λιμάνι δεν μπορεί να φιλοξενηθεί το τάνκερ”:
Νωρίτερα, συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής Κατανομής Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Για τον κίνδυνο κυρώσεων εναντίον όποιου υποστηρίξει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο ή του επιτρέψει να ελλιμενιστεί προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Διεμήνυσε, παράλληλα ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάθε δράση που θεωρούν απαραίτητη για να εμποδίσουν το τάνκερ να παραδώσει πετρέλαιο στη Συρία κατά παραβίαση αμερικανικών κυρώσεων.
Η Τεχεράνη προειδοποιεί με «σοβαρές συνέπειες» οποιαδήποτε κίνηση για νέα δέσμευση του δεξαμενόπλοιου.
Η Ουάσινγκτον απαίτησε από τον ΟΗΕ να παρατείνει το εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ιράν, το οποίο θα τερματιστεί σε έναν χρόνο.
Τα σενάρια για τον τελικό προορισμό
Μέχρι στιγμές παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει επισήμως τον τελικό προορισμό του πλοίου ούτε που θα ξεφορτώσει το πετρέλαιο.
Σύμφωνα με τους δορυφόρους, το τάνκερ αργά το απόγευμα της Τετάρτης παρέμενε στα 950 ναυτικά μίλια μακριά από την Ελλάδα. Βρισκόταν, δηλαδή, ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Πλέει με μειωμένη ταχύτητα, περίπου 5 με 6 ναυτικούς κόμβους. Με αυτή την ταχύτητα και αν ο προορισμός είναι πράγματι ο Μεσσηνιακός Κόλπος το ιρανικό τάνκερ αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας περίπου σε 5 με 6 ημέρες.
Όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, οι ελληνικές αρχές έχουν καταγράψει τρία σενάρια για την πορεία του τάνκερ:
- Το πρώτο και κύριο σενάριο είναι το τάνκερ να κατευθύνεται στην Συρία, όπως αναφέρουν και οι ελληνικές διπλωματικές αρχές
- Το δεύτερο σενάριο είναι το τάνκερ να αναμένει συμφωνία για την πώληση του φορτίου του. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι γνωστό στην ναυτιλιακή κοινότητα και συμβαίνει κατά κόρον. Πιθανολογείται δηλαδή ότι το τάνκερ μπορεί να αναμένει να υπάρξουν αλλαγές στη συμφωνία με την αγορά του πετρελαίου είτε με κάποια ακύρωση της συμφωνίας ή αλλαγές στον προμηθευτή ή τον αποδέκτη του πετρελαίου. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει χρονική καθυστέρηση για την ανακοίνωση του προορισμού του τάνκερ και γι’αυτό μέχρι σήμερα να δηλώνει ως προορισμό τον Μεσσηνιακό Κόλπο.
- Το τελευταίο σενάριο είναι να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο εν μέσω της διπλωματικής κρίσης μέχρι να δει η εταιρεία να επεξεργαστεί τις επόμενες κινήσεις της.
Το βέβαιο είναι ότι μέχρι σήμερα το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει κανένα επίσημο αίτημα στα χέρια του για το ιρανικό τάνκερ. Για την ελληνική πλευρά η κρίση αυτή αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο όταν το τάνκερ θα βρίσκεται κοντά σε ελληνικά χωρικά ύδατα και θα ξεκαθαρίσει εάν θα κατατεθεί το αίτημα ή όχι προς τις ελληνικές αρχές.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ
Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1, το οποίο απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και ταξιδεύει στη Μεσόγειο, το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη την παρέμβαση των ΗΠΑ και καταγγέλλει τις υποδείξεις και τις προειδοποιήσεις που εκτοξεύει προς την ελληνική και κάθε άλλη κυβέρνηση, για την περίπτωση που το ιρανικό δεξαμενόπλοιο κατευθυνθεί σε ελληνικό ή άλλο λιμάνι.
Κι αυτή η αμερικάνικη παρέμβαση, ενταγμένη στον ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό κλιμάκωσης της επιθετικότητας κατά του Ιράν, στα πλαίσια των γενικότερων ανταγωνισμών στον Περσικό Κόλπο και την ευρύτερη περιοχή, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους λαούς της περιοχής.
Το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 έχει δικαίωμα να προσεγγίσει ελληνικό ή άλλο λιμάνι, για τις ανάγκες που αφορούν σε εφοδιασμό καυσίμων και τροφίμων, για ζητήματα ασφαλείας, τις ανάγκες του πληρώματος κ.α., τηρώντας τους σχετικούς διεθνείς κανόνες και την εθνική νομοθεσία.
Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και να αποκλείσει κάθε συμμετοχή ελληνικού πλοίου ή αεροσκάφους στη λεγόμενη πολυεθνική δύναμη, που στήνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους, για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στον Περσικό Κόλπο και τα πολεμικά σχέδια κατά του Ιράν»