Η Eurovision επηρεάζει τη ψυχική μας υγεία

Η Eurovision επηρεάζει τη ψυχική μας υγεία
(AP Photo/Armando Franca) AP

Έλληνας επιστήμονας διενήργησε έρευνα που απέδειξε ότι η Eurovision έχει αντίκτυπο στη διάθεση των κατοίκων που ζουν στις μετέχουσες χώρες (στη βελτίωση της ψυχολογίας και τη μείωση των αυτοκτονιών). Όπως το Μουντιάλ και το Euro.

Το μεγαλύτερο περιοδικό στον κόσμο*, με ανοιχτή πρόσβαση, για την επιδημιολογία των ασθενειών και την κατανόηση όλων των πτυχών της δημόσιας υγείας δημοσίευσε έρευνα Έλληνα γιατρού που αποδεικνύει ότι η Eurovision έχει αντίκτυπο στη διάθεση των κατοίκων στις χώρες που μετέχουν.


Ο Φίλιππος Φιλιππίδης είναι απόφοιτος ιατρικής, σπουδές που ολοκλήρωσε στην Ελλάδα πριν πάει στο Harvard και πάρει masters στη δημόσια υγεία, επικεντρώνοντας στις ποσοτικές μεθόδους. Παράλληλα, πήρε και ένα masters στην προώθηση της υγείας και της εκπαίδευσης, μαζί με ένα PhD από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ντοκτορά του αφορούσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, στην επιδημιολογία των επικίνδυνων παραγόντων -όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η διατροφή και η σωματική άσκηση. Τα τελευταία χρόνια o επιδημιολόγος απασχολείται ως λέκτορας -επί της δημόσιας υγείας, στο Imperial College του Λονδίνου και έχει ασχοληθεί πολύ με τις συνέπειες του καπνίσματος, με έρευνα και επί του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η πιο πρόσφατη έρευνα που διενήργησε μαζί με τον Anthony A. Lavertyείχε ως θέμα τη Eurovision. Για την ακρίβεια, τις συνέπειες που έχει ο εν λόγω διαγωνισμός στη ψυχολογία των κατοίκων κάθε χώρας που μετέχει. “Ο στόχος ήταν να αξιολογήσουμε εάν η εμφάνιση μιας χώρας στη Eurovision έχει σχέση με την ικανοποίηση που νιώθουν οι κάτοικοι της, για τη ζωή τους και το συσχετισμό με τις αυτοκτονίες”.

Κινήθηκαν ως εξής: “Λάβαμε υπ’ όψιν μας τα στοιχεία (από την τράπεζα πληροφοριών του Eurobarometer) για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι κάτοικοι κάθε μιας από τις 33 χώρες που μετέχουν στο event και το ποσοστό των αυτοκτονιών, από το 2009 έως το 2015. Έπειτα, λάβαμε υπ’ όψιν μας τoυς συσχετισμούς με τη νίκη στο διαγωνισμό, την κάκιστη εμφάνιση και την τοποθέτηση στον πίνακα της βαθμολογίας, με την ικανοποίηση και τις αυτοκτονίες”. Φάνηκε πως υπήρχε σχέση.

Για την ακρίβεια, αποδείχθηκε ότι “το να κερδίσεις το διαγωνισμό δεν είναι στατιστικά σημαντικά συνδεδεμένο με την αυξημένη ικανοποίηση για τη ζωή ή το ποσοστό αυτοκτονιών. Παρ’ όλα αυτά, κάθε μια από τις χώρες που ήταν στο ΤΟΡ10 κάθε χρονιά, παρουσίασε αυξημένη ικανοποίηση για ζωή και μειωμένες αυτοκτονίες. Οι κάκιστες εμφανίσεις αποδείχθηκαν καλύτερες για τη… ψυχική υγεία, από τις περιπτώσεις που η όποια χώρα δεν μετείχε καν στη Εurovision.

Συμπέρασμα

“Τα καλά νέα για τις χώρες που παίρνουν μέρος είναι πως και από μόνο του το γεγονός της συμμετοχής συνδέεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση ζωής, μεταξύ του πληθυσμού. Χρειάζεται ωστόσο, περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί πώς διεθνείς διοργανώσεις σαν και αυτή, μπορούν να επηρεάσουν τη δημόσια υγεία”.

Στα στοιχεία που υπάρχουν στην έρευνα, αναφέρεται πως όταν ένα έθνος παίρνει μέρος στη Eurovision έχει 13% πιθανότητες για υψηλότερη ικανοποίηση, μεταξύ του πληθυσμού και σε σύγκριση με τις χώρες που απέχουν. Αυτή η ικανοποίηση μπορεί να έχει οφέλη στη σωματική και τη ψυχική υγεία.

Όποια χώρα τοποθετείται σε καλύτερη θέση, μέσα στην πρώτη δεκάδα, έχει 4% περισσότερες πιθανότητες να είναι πιο ικανοποιημένη με τη ζωή της. Oι έρευνες που υποστήριξαν αυτή του κ. Φιλιππίδη και της ομάδας του έχουν δείξει ότι το να διοργανώνεις ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός ή το να διακρίνεσαι, μπορεί να αλλάξει άρδην προς το καλύτερο την ευημερία και την παραγωγικότητα της πόλης.

H Φουρέιρα μαζί με τη Netta, από το Ισραήλ (AP Photo/Armando Franca) AP

Αμερικανική έρευνακατέληξε στο ότι οι πόλεις που βλέπουν την ομάδα τους να φτάνει στα playoffs ή στους τελικούς επαγγελματικών αθλητικών διοργανώσεων, παρουσιάζουν μείωση στις αυτοκτονίες. Υπάρχει πρόχειρη και μια άλλη έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα FIFA World Cup και τα UEFA European Championship λειτουργούν ως ευεργετικοί παράγοντες, για τη ψυχολογία της χώρας που φιλοξενεί τις διοργανώσεις. Δεν αποδείχθηκε πως προκαλεί και χαρά.

Με αυτά και με αυτά, μάλλον η Ιρλανδία πρέπει να είχε τρελαθεί από ενθουσιασμό, θέληση για ζωή και χαμόγελα τη δεκαετία του ’90, οπότε κέρδισε τη Eurovision επτά φορές!

“Εάν η Αγγλία κατακτήσει το World Cup, ακόμα και αν δεν ενδιαφέρεσαι για το ποδόσφαιρο, θα βλέπεις ευτυχισμένο τον κόσμο στους δρόμους, να μιλούν για τη διοργάνωση και να χαμογελούν. Και ξέρετε πως το να είσαι χαρούμενος είναι μεταδοτικό. Κάτι που ισχύει για τη μιζέρια και την κακή διάθεση” δήλωσε ο Φιλιππίδης στο CNN.com.

**Το BMC Public Healthείναι το μεγαλύτερο περιοδικό στον κόσμο, με ανοιχτή πρόσβαση, για την επιδημιολογία των ασθενειών και την κατανόηση όλων των πτυχών της δημόσιας υγείας. Τα άρθρα που δημοσιεύονται, αξιολογούνται από τους ομότιμους.Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας και τους περιβαλλοντικούς, συμπεριφορικούς και επαγγελματικούς συσχετισμούς της υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα