Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους BIG 5 των κατασκευών
Η τηλεδιάσκεψη είχε ως θέμα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμβολή των υποδομών ως έναν από τους κινητήριους μοχλούς της.
- 16 Απριλίου 2020 11:16
Τηλεδιάσκεψη με τους BIG 5 των κατασκευών είχε τη Μεγάλη Τετάρτη 15/4 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη διαδικτυακή συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο διευθύνων Σύμβουλος της Ελλάκτωρ, Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΑΞ, Κώστας Μιτζάλης, ο διευθύνων Σύμβουλος της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο διευθύνων Σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Πέτρος Σουρέτης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός ενώ στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Η τηλεδιάσκεψη είχε ως θέμα την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορονοϊού και τη συμβολή των υποδομών ως έναν από τους κινητήριους μοχλούς της.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε ενημέρωση για τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο και ζήτησε να υπάρξει συμπόρευση των μεγάλων τεχνικών ομίλων για να μπορέσει ο κλάδος να συνεισφέρει και να τονωθεί η οικονομία. Ζήτησε επίσης να γίνουν προτάσεις βελτίωσης για το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημόσιων έργων, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Επίσης σημείωσε πως θα προχωρήσουν και οι προτάσεις καινοτομίας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής ανέφερε πως θα γίνει ριζική αναπροσαρμογή του ν.4412/2016. Επίσης αποκάλυψε πως είναι σε τελικό στάδιο τα αντιπλημμυρικά έργα στους αυτοκινητόδρομους που θα φτάσουν τα 500εκατ.ευρώ ενώ θα τρέξουν νέα έργα το επόμενο διάστημα. Σημείωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε ώριμα έργα, ενώ διερευνά συμπληρωματικά έργα παράλληλα με την επέκταση των συμβάσεων παραχώρησης πάντα σε συνεννόηση με την Κομισιόν.
Τέλος, σημείωσε πως έγινε έμειναν ανοιχτά τα εργοτάξια για να στηριχθεί η οικονομία αλλά κάτω από πολύ αυστηρούς όρους, πως θα επισπευσθούν πληρωμές από εργασίες που έχουν εκτελεστεί ενώ υπάρχει συνεργασία με το ΥΠΕΝ για την επίσπευση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Από την πλευρά τους οι επικεφαλής των ομίλων, σύμφωνα με το ypodomes.com τοποθετήθηκαν για τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο και ειπώθηκε πως αν υπήρχαν περισσότερα έργα τότε δεν θα υπήρχαν τόσες ενστάσεις, πως θα πρέπει να κοπούν οι προκαταβολές καθώς γίνεται πεδίο εισόδου σε εταιρείες που κατά τα άλλα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν, πως το 50% του κόστους ενός έργου υποδομής επιστρέφει ως αξία στην οικονομία μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την έναρξη του.
Επίσης ειπώθηκε πως υπάρχουν 3 κατηγορίες έργων που μπορούν να επισπευστούν και να υλοποιηθούν: τα ώριμα έργα, τα συμπληρωματικά έργα στις παραχωρήσεις και έργα που σήμερα λιμνάζουν από διάφορες αναθέτουσες αρχές αλλά είναι έτοιμα προς δημοπράτηση.