Πρόστιμα 1.000 ευρώ σε ξένους οδηγούς και εταιρείες ενοικιάσεων για διπλώματα
Η ασάφεια σε μια διάταξη του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών, έχει οδηγήσει σε παρερμηνείες και αλόγιστα πρόστιμα από την Τροχαία
- 10 Μαΐου 2018 16:42
Κι ενώ η κατ’ εξοχήν τουριστική περίοδος στην Ελλάδα, βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ήδη έχουν παρατηρηθεί πολλά πρόστιμα αναφορικά με τα διπλώματα οδήγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρερμηνεία του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Μεταφορών, έχει επιφέρει μεγάλα πρόστιμα, 1.000 ευρώ σε οδηγούς και ακόμα 1.000 ευρώ σε εταιρείες ενοικιάσεων, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο διπλασιάζεται για τους οδηγούς και αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, πολλές εταιρείες ενοικιάσεως αυτοκινήτων, αρνούνται να νοικιάσουν αυτοκίνητο σε τουρίστες εκτός ΕΕ, λόγω αυτής της ασάφειας που έχει προκληθεί με τον πρόσφατο νόμο 4530/2018 του Υπουργείου Μεταφορών.
Για την ακρίβεια, στη διάταξη του νόμου (άρθρο 31, παρ.2) ορίζονται βαριά πρόστιμα – που φτάνουν μέχρι και σε κατάσχεση οχήματος – για την περίπτωση που θα ενοικιαστεί αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα σε άτομο που δεν έχει την «απαιτούμενη άδεια οδήγησης», χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτό αφορά την κατηγορία του οχήματος ή αν το δίπλωμα είναι διεθνές ή όχι.
Και ενώ σκοπός της διάταξης είναι να αποτρέψει αλλά και να τιμωρήσει όσους οδηγούν ή ενοικιάζουν οχήματα χωρίς την κατάλληλη ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ άδειας (‘Α’ για μοτοσικλέτα, ‘Β’ για αυτοκίνητο κλπ.), η έλλειψη διευκρινίσεων εκ μέρους του Υπουργείου έχει οδηγήσει σε παρερμηνεία και επιβολή βαριών προστίμων σε περιπτώσεις που – κακώς – ο οδηγός (από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα κ.α.) δεν έχει Διεθνή Άδεια Οδήγησης.
Πάντως, η έλλειψη Διεθνούς Άδειας θεωρείται τυπική παράβαση, διότι η ικανότητα οδήγησης πιστοποιείται μόνο από την Εθνική Άδεια, ωστόσο όταν ο οδηγός βρίσκεται σε χώρα όπου χρειάζεται Διεθνή Αδεια, θα πρέπει να τη συνοδεύει, επειδή έτσι ορίζουν Διεθνείς Διακρατικές Συμφωνίες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει τότε ο ΚΟΚ προβλέπει ηπιότερες κυρώσεις, της τάξης των 200 ευρώ.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων Ελλάδος, η διάταξη για την «απαιτούμενη Άδεια Οδήγησης» κάνει διάκριση σε βάρος των Επιχειρήσεων Ενοικίασης Αυτοκινήτων αφού σε αυτές έχει εφαρμογή. Δηλαδή αν ιδιώτης δώσει σε φίλο, συγγενή κλπ. να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του χωρίς να έχει δίπλωμα ‘Α’ Κατηγορίας, τότε δεν εφαρμόζονται τα πρόστιμα του ν.4530/2018, άρθρο 31, παρ.2.