Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο παραπέμπεται η υπόθεση “Λάκκου Καρατζά”

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο παραπέμπεται η υπόθεση “Λάκκου Καρατζά”
Αίθουσα δικαστηρίου Eurokinissi

Οι 26 κάτοικοι Χαλκιδικής που κατηγορούνται για τα επεισόδια στη διαμαρτυρία κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, τον Μάιο του 2013, ήταν προγραμματισμένο να δικαστούν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης

Σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) παραπέμπονται να δικαστούν κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής για την υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Την υπόθεση -για την οποία κατηγορούνται 26 μέλη του κινήματος κατά της εξόρυξης χρυσού– είχε παραπέμψει στο ακροατήριο του Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πολυγύρου.

Η δίκη προσδιορίστηκε για σήμερα, κατόπιν προηγούμενης αναβολής τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά κατά την εκφώνησή της το πρωί, ο εισαγγελέας της έδρας, Λεωνίδας Νικολόπουλος, επικαλούμενος αναρμοδιότητα του δικαστηρίου του, ζήτησε την παραπομπή της υπόθεσης σε ΜΟΔ. Η πρόταση του αντιεισαγγελέα Εφετών έγινε δεκτή από τους δικαστές και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει νέος προσδιορισμός της δίκης, αυτή τη φορά ενώπιον ΜΟΔ της Εφετειακής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης.

Στον πυρήνα της η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013, στην περιοχή Λάκκος Καρατζά, με αφορμή μεταλλευτικές δραστηριότητες στο βουνό Κάκαβος. Επρόκειτο για διαμαρτυρία που κατέληξε επεισοδιακή, καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με το συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί.

Εκτός από τα γεγονότα του Λάκκου Καρατζά, η δικογραφία περιλαμβάνει και μεταγενέστερα περιστατικά, που φέρονται ότι τελέστηκαν σε διαμαρτυρίες κατοίκων της ίδιας περιοχής, μέχρι τα τέλη Αυγούστου του ίδιους έτους, στη Μεγάλη Παναγία και την Ιερισσό.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πολυγύρου, στο παραπεμπτικό τους βούλευμα, αποδίδουν στους κατηγορούμενους βαρύτατες πράξεις, όπως αυτές της σύστασης συμμορίας (απορρίπτοντας την προηγούμενη εισαγγελική πρόταση περί «εγκληματικής οργάνωσης»), της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο και πράγματα, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κ.ά.

Στο μεταξύ, από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μέλη συλλογικοτήτων και οργανώσεων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους διωκόμενους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα