Συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις ΙΧ

Συνεχίζεται η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις ΙΧ
ΙΧ - Φωτό αρχείου

Παρόλο που η οικονομία των νοικοκυριών δεν έχει θετικές μεταβολές, εντούτοις θετικά κινείται η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα

Σε συνέχεια όσων έχω γράψει για τις πωλήσεις νέων οχημάτων τους προηγούμενους μήνες, τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει. Οι 58.482 νέων ΙΧ που σημειώθηκαν το 2012, έπειτα από τις 289.753 του 2004, τη χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, είναι μέχρι τώρα το ναδίρ και το ζενίθ, αντίστοιχα, των πωλήσεων.

Από το 2012 η αγορά “τσιμπάει” προς τα πάνω, σιγά αλλά σταθερά. Οι λόγοι αρκετοί. Ο σημαντικότερος είναι η συνεχής αύξηση του ελληνικού τουρισμού, με πολλά αυτοκίνητα να απορροφώνται είτε από εταιρείες ενοικιάσεων, είτε από ιδιώτες που ασχολούνται με τον τουρισμό. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο στόλος των οχημάτων “γερνάει” με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων να “αναγκάζονται” να προβούν σε αντικατάσταση. Και ένας ακόμη λόγος είναι, ότι ορισμένοι βλέποντας ότι τα οικονομικά τους είναιμ πλέον, σταθερά και δεν υπάρχουν μεταβολές, προχωρούν σε αγορά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών τον Απρίλιο 2018 υπήρξαν αυξημένες κατά +24,2% ως προς τον Απρίλιο 2017.

Συνολικά, στο τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών είναι αυξημένες κατά +26,1% ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2017.

Σημειώνεται ακόμη πως η αγορά αυτοκινήτου κατά το πρώτο τετράμηνο του 2018 κινήθηκε -62,6% χαμηλότερα ως προς το μέσο όρο προ κρίσης (2000-2009).

Στα καινούργια φορτηγά παρατηρείται αύξηση (+10,4%) από τις αρχές του έτους, ως προς την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ στα καινούργια δίκυκλα (πλέον των 50 κ.εκ.) οι ταξινομήσεις σημείωσαν αύξηση +22,7% ως προς το 2017.

Η ετήσια μεταβολή στις πωλήσεις ΙΧ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα