Ο οδικός χάρτης για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με το Συνέδριο του Μαΐου

Ο οδικός χάρτης για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, με το Συνέδριο του Μαΐου
Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Eurokinissi

Τον Φεβρουάριο οι «Θέσεις» με το νέο Πρόγραμμα. Συγκρότηση Επιτροπής για το νέο Καταστατικό, κίνηση που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου από τη βάση. Στις 2-4 Απριλίου το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της "Πρώτης φοράς Αριστεράς".

Στην τελική πορεία προς τον μετασχηματισμό του, παρά τις αντιδράσεις σε ένα τμήμα του μηχανισμού του που επειδή δεν μπορεί να αντιδράσει ευθέως προσφεύγει στον …ανταρτοπόλεμο, οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε στην πρώτη, πανηγυρική, συνεδρίαση του Πολιτικού του Συμβουλίου το μεσημέρι της Τρίτης.

Κατ αρχήν προσδιορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του Συνεδρίου: Από τις 14 έως τις 16 Μαΐου. Προσδιορίστηκε, επίσης, ο οδικός χάρτης στην πορεία προς  το Συνέδριο.

-Μέχρι τέλη Ιανουαρίου ο Γιώργος Σταθάκης και η Επιτροπή του θα πρέπει να έχουν έτοιμο το Σχέδιο του νέου Προγράμματος του κόμματος, ώστε μαζί με την Διακήρυξη να έχει εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αρχές Φεβρουαρίου. Ενδιαφέρον εμφανίζει ότι το ίδιο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συζητήσει τον απολογισμό της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του, που εκ των πραγμάτων θα θέσει, έστω και εμμέσως, θέματα για την κυβερνητική θητεία.

-Το Συνέδριο του Μαΐου θα αποφασίσει νέο Καταστατικό για το νέο, ουσιαστικά, κόμμα που θα συγκροτηθεί, με το Πολιτικό Συμβούλιο να εκλέγει αρχές του έτους Επιτροπή που θα καταθέσει τις σχετικές προτάσεις. Η συγκρότηση νέου Καταστατικού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής του Προέδρου του νέου ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση του κόμματος, αν όχι από αυτό το Συνέδριο, μετά από αυτό.

-Το Διεθνές Συνέδριο για την αποτίμηση της «Πρώτης  » και τη διεθνή εμπειρία Προοδευτικής Διακυβέρνησης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε,  θα διεξαχθεί το τριήμερο 2-4 Απριλίου 2020. Ενδιαφέρον εδώ  εμφανίζουν οι διεθνείς παρουσίες κομμάτων, ινστιτούτων και προσωπικοτήτων στο Συνέδριο, αλλά και πώς θα αποφευχθεί η όποια αυτοκριτική για την κυβερνητική θητεία να μην συνοδεύεται από «ανθρωποφαγία» και προσωπικές στρατηγικές.

Από τις αποφάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου, πάντως, προκύπτουν δυο ακόμα ενδιαφέροντα συμπεράσματα – για τα εσωκομματικά κυρίως του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

-Το Πολιτικό Συμβούλιο έχει αποφασιστικό χαρακτήρα ως προς την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα αποφασίσει για τη σύνθεση της Επιτροπής Καταστατικού, ενώ οι “Θέσεις ” του Συνεδρίου θα εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης. Εννοείται βέβαια πως δεν θα είναι αντιπαραθετικές με την Κουμουνδούρου –και αλλοίμονο εάν ήταν, το εγχείρημα θα διαλυόταν εν τη γενέσει του- αλλά οι «λεπτομέρειες» αυτές  σηματοδοτούν πολλά για ένα κόμμα της αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Οι «σύμμαχοι» από την «Προοδευτική Συμμαχία» λαμβάνουν ρόλους μεγαλύτερους της δύναμής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Νίκος Μπίστης αναλαμβάνει μαζί με την Έφη Καλαμαρά την ευθύνη του Συντονισμού της Οργανωτικής Γραμματείας, του οργάνου δηλαδή που θα τρέχει την καθημερινότητα του Συνεδρίου.

Νεότερα από τα οργανωτικά της Κουμουνδούρου, πάντως,  μετά τις εορτές, οπότε και οι τάσεις και τα πρόσωπα θα ξεδιπλώσουν την πραγματική στρατηγική τους…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα