Αμελλητί υπαναχώρηση

Αμελλητί υπαναχώρηση
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μιχάλης Καλογήρου Eurokinissi

Οι αντιδράσεις για τις υπό συζήτηση τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και το "πάγωμα" την κοινής γνώμης στην πιθανότητα μεταβολής της ποινικής μεταχείρισης για το αδίκημα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Ορθώς επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιχ. Καλογήρου ότι τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα εισηγείται η αρμόδια νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία  στελεχώνεται από εξαίρετους νομικούς και όχι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ήταν απολύτως αναμενόμενο (και κοινωνικώς, πολιτικώς υγιές) η κοινή γνώμη να παγώσει ακούγοντας  «σε πρώτο χρόνο» ότι ετέθη προς συζήτηση στη δημόσια σφαίρα μια ρύθμιση που μεταβάλλει επί το ηπιότερον την ποινική μεταχείριση, σχετική με το αδίκημα μιας εγκληματικής οργάνωσης. Διότι η δεύτερη σκέψη που γεννήθηκε ανακλαστικά, ήταν εάν στη ρύθμιση αυτή  εντασσόταν και η  περίπτωση της Χρυσής Αυγής, η  πολύκροτη δίκη της οποίας βρίσκεται (ακόμα) σε εξέλιξη. Πώς, άραγε,  να «μεταφράσει» η  κοινή γνώμη  τη διάχυση της συζήτησης  περί μετατροπής σε  πλημμέλημα (ποινή 5 έως 10 χρόνων) τη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η οποία είναι και η βασική κατηγορία όσων σήμερα κάθονται στο εδώλιο-69 εν συνόλω-  για τα έργα και τις ημέρες της Χρυσής Αυγής;

Ακόμα και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ -που  θεωρητικώς δεν είχε κανένα λόγο να ασκήσει «αντιπολίτευση» στις προθέσεις του υπουργού Δικαιοσύνης- αντέδρασε  προειδοποιώντας ότι αν η εν λόγω διάταξη ελάμβανε πράσινο φως προς ψήφιση, τότε θα άνοιγε διάπλατα «παράθυρο» ευνοϊκής μεταχείρισης της Χρυσής Αυγής από τον υπό σύσταση, νέο Ποινικό Κώδικα. Εσπευσε μάλιστα να ζητήσει  ευθέως από τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου να «επανεξεταστεί από το υπουργείο ο νέος Κώδικας και είτε να τροποποιηθεί ριζικά είτε να αποσυρθεί». Και οι εξελίξεις δικαίωσαν τη νεολαία του κυβερνώντος κόμματος…

Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, ως ηλικιακή εφεδρεία της κομματικής πυραμίδας, είτε δεν αντέδρασε διόλου είτε παρενέβη εκκωφαντικώς χλιαρά σε επιλογές, αποφάσεις, συνεργασίες και πισωγυρίσματα ενός κόμματος που είχε θεμελιώσει  τον προγραμματικό του λόγο σε ανατροπές και προοδευτικές συγκλίσεις…

Η στυφή γεύση που έμεινε; Ότι αν και σε σημαντικό βαθμό οι προτεινόμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, εισέπραξαν θετικά σχόλια από τον νομικό και δικαστικό κόσμο της χώρας, παρεισέφρησαν ουσιώδη γκρίζα κεφάλαια που ο συνήγορος του διαβόλου τα ενέταξε αμελλητί σε προεκλογικoύς ανίερους τακτικισμούς.

Η εν χορώ αντίδραση, ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σήμανε συναγερμό υποχώρησης. Ο υπουργός κ. Καλογήρου ανέκρουσε πρύμναν ανοίγοντας εσπευσμένως πόρτα διαλόγου με τους τομεάρχες Δικαιοσύνης των κομμάτων της αντιπολίτευσης-πλην της Χρυσής Αυγής…- αιτούμενος κατ’ ουσίαν συναίνεση για το νέο Ποινικό Κώδικα και αυτόν της Ποινικής Δικονομίας και απόσυρση ή βελτίωση διατάξεων που δέχθηκαν πυρ ομαδόν.

Προς επίρρωση: Το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει ήδη καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει ήδη την πρότασή του προς τις ειδικές Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές (…). Σε αυτή θα περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση του ζητήματος της αύξησης του απειλούμενου πλαισίου ποινής για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης , το ζήτημα της ευρύτερης οριοθέτησης της έννοιας της απειλής στο έγκλημα του βιασμού(…) και η ανάγκη επανεξέτασης του καθορισμού ορισμένων εγκλημάτων ως πλημμελημάτων…

Σε ελεύθερη μετάφραση μεταξύ άλλων οι μολότοφ δεν θα θεωρούνται εν πολλοίς παιχνίδια σε χέρια παιδιών, όπως θέλουν να τις βλέπουν κάποιοι με θεσμική ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την οξεία αντίδραση της πλειονότητας των συντρόφων τους. Πάντως, απαιτήθηκε μπαράζ αντιδράσεων ακόμα και εντός κυβερνητικής αυλής για την διορθωτική επανένταξη του διαλόγου για τους Κώδικες στην επί  τάπητος δημόσια διαβούλευση με ζητούμενο τον  εξορθολογισμό τους…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα