Γαλλία: Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι ο ”χωροφύλακας” της παγκόσμιας οικονομίας

Γαλλία: Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να είναι ο ”χωροφύλακας” της παγκόσμιας οικονομίας
Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ AP

Ο Υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, έθιξε το ζήτημα της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή συνιστά ''διπλωματικό σφάλμα''

Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να είναι “ο χωροφύλακας” της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ στον ραδιοσταθμό France Culture μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την επάνοδο των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράν.

Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι οι ξένες επιχειρήσεις θα έχουν από τρεις ως έξι μήνες να “φύγουν” από το Ιράν προτού πληγούν και αυτές από τις κυρώσεις με τις οποίες θα αποκλείεται η πρόσβασή τους στις αμερικανικές αγορές. Κρίνοντας ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν είναι “σφάλμα” για τη διεθνή ασφάλεια, αλλά και από οικονομικής άποψης, ο Μπρούνο Λεμέρ παρατήρησε επίσης ότι η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις, όπως η Total, η Sanofi, η Renault ή ακόμη η Peugeot. “Σε δύο χρόνια, η Γαλλία τριπλασίασε το εμπορικό της πλεόνασμα με το Ιράν”, υπογράμμισε ο Λεμέρ.

Ωστόσο η αμερικανική απόφαση δίδει στις ξένες επιχειρήσεις “πολύ μικρές διορίες της τάξης των έξι μηνών” για να αποσυρθούν από το Ιράν, επισήμανε. Αυτό “θα δημιουργήσει δυσκολίες σε όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σημαντικές οικονομικές δυσκολίες. Αλλά πιο σημαντικό ακόμη από το οικονομικό πρόβλημα, είναι το πρόβλημα αρχής, ότι θα υπάρξουν υπεράκτιες κυρώσεις”, έκρινε.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι θα έχει “τηλεφωνική επαφή ως το τέλος της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στιβ Μνούτσιν για να εξετάσει μαζί του ποιες δυνατότητες υπάρχουν” για να αποφευχθούν οι κυρώσεις.

Μεταξύ των ενδεχόμενων λύσεων, ο Λεμέρ αναφέρθηκε σε ρήτρες προτεραιότητας ή σε εξαιρέσεις και σημείωσε ότι θα πρέπει επίσης να μιλήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του “για να δούμε ποια αντίδραση μπορούμε να έχουμε απέναντι στις κυρώσεις αυτές”. Σύμφωνα με τον Λεμέρ, “το συνετό είναι πλέον αυτό που δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, να βρεθεί ένας ευρωπαϊκός δρόμος που προτείνει άλλες λύσεις από αυτές που επιλέγει ο Αμερικανός πρόεδρος”.

Ο υπουργός έκρινε ότι “η λογική της ισχύος” δεν αιτιολογείται με το Ιράν. “Αντιθέτως η συμφωνία επιτρέπει να πλαισιωθεί η ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, να επιβλέπεται. Η έξοδος από την συμφωνία δεν επιτρέπει πλέον να γίνεται ο έλεγχος αυτός”, επισήμανε.

“Η λογική της ισχύος δεν αιτιολογείται παρά μόνον ως έσχατη λύση, όταν περνάει κανείς τις κόκκινες γραμμές, την οποία ακολούθησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα”, πρόσθεσε και σημείωσε: “στην αντίθετη περίπτωση αυτή οδηγεί μόνον σε καταστροφές”.

“Η ιρακινή κρίση του 2003 οδήγησε σε καταστροφή”, συνέχισε. “Θεωρώ ότι η αμερικανική έξοδος από την ιρανική συμφωνία είναι πράγματι διπλωματικό σφάλμα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα