Κορονοϊός: Γιατί δεν πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί στο πασχαλινό τραπέζι

Κορονοϊός: Γιατί δεν πρέπει να βρεθούμε όλοι μαζί στο πασχαλινό τραπέζι
Πάσχα Eurokinissi

Συναθροίσεις, οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό "και να δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10-15 ημέρες", τόνισε ο Σ. Τσιόδρας.

Για τους περισσότερους από εμάς Ανάσταση και Πάσχα χωρίς οικογενειακό τραπέζι δεν υφίσταται ούτε σε κατάσταση πολέμου! Το φετινό Πάσχα όμως φαίνεται να επιβάλλει αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη και φυσικά η αιτία δεν είναι άλλη από το φόβο εξάπλωσης του κορονοϊού. Η συνάθροιση αρκετών ατόμων αλλά κυρίως ο συγχρωτισμός νεότερων με ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, ελοχεύει τον κίνδυνο διασπορά του ιού και σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των τελευταίων.    

Από υγειονομικής πλευράς, όπως σημείωσε ο καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ημερήσια ενημέρωση για την επιδημία, φαίνεται ότι είμαστε σε μια πολύ καλή φάση, όπου μειώνεται η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όμως “Δεν θα θέλαμε να διασπαρεί περαιτέρω ο ιός και να δούμε τα αποτελέσματα μετά από 10-15 μέρες, από μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων, παρέες όπως τις λέω εγώ, όπου ενδεχομένως υπάρχουν τα άτομα που είναι ασυμπτωματικά ή έχουν πολύ λίγη συμπτωματολογία και μεταφέρει ο ένας τον ιό στον άλλον. Έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε αυτή την στιγμή το επίπεδο της διασποράς σε πολύ χαμηλά επίπεδα”. 

Τυχόν, λοιπόν, συναθροίσεις, οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία και αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. 

Διευκρινίζει ακόμη ο καθηγητής ότι ο ιός δεν μεταδίδεται  με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιεις από το ίδιο ποτήρι. “Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενείς και βήχεις. Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να τον μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα ή είναι ήπια συμπτωματικός. Και για αυτό, νομίζω το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή: να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να την άρουμε. Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα”. 


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Οι μαζικές συγκεντρώσεις λοιπόν αυτήν την περίοδο θα οδηγούσε σε διασπορά και είναι καλύτερο να πάει κανείς στους μεγαλύτερους σε ηλικία συγγενείς να αφήσει φαγητό και να φύγεις, παρά να καθίσει μαζί τους, μη γνωρίζοντας ότι είναι φορέας του ιού.  

“Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες, και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα, που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν. Για αυτό είπα το παράδειγμα, ακόμα και ένας πονόλαιμος. Πιστέψτε με, έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς του ιού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι», δεν είναι για αυτήν την περίοδο. Ας το αφήσουμε λίγο. Ας το μειώσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να μπορούμε μετά να ξελασκάρουμε την κατάσταση. Είμαστε σε καλό σημείο. Μη χαλάσουμε την εικόνα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα