Κτηματολόγιο: Ανοίγει ξανά για ενστάσεις και διορθώσεις στην Αθήνα

Κτηματολόγιο: Ανοίγει ξανά για ενστάσεις και διορθώσεις στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Ασυνέπειες - κατά κύριο λόγο από το Δημόσιο και τις Τράπεζες - και παράδοξα δίνουν μία δεύτερη ευκαιρία στους δικαιούχους ακινήτων στην Αθήνα, λίγο πριν την εκπνοή της παράτασης. Λύση για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα αναζητά το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς εκπνέουν το επόμενο διάστημα οι προθεσμίες σε πολλές περιοχές.

Παρά το γεγονός ότι απομένουν λιγότερες από 15 μέρες για να αποστείλει το ανάδοχο σχήμα στο Κτηματολόγιο την πλατφόρμα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία που «έτρεχε» το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου, μεγάλη μερίδα πολιτών επικαιροποιεί όσα δηλώθηκαν κατά την πρώτη κτηματογράφηση του 2008, ενώ ο συντονιστής του έργου Γιώργος Δημητρίου, αναφέρει στον “Ελεύθερο Τύπο” πως όσα δεδομένα δεν προλάβουν να μπουν στο σύστημα θα «ανέβουν» στη φάση της Ανάρτησης, η οποία δρομολογείται προς τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου. 

Ασυνεπείς στην Προανάρτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν το Ελληνικό Δημόσιο, οι συστημικές τράπεζες αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, που ζήτησε εκ των υστέρων περαιτέρω διευκρινίσεις. 

Αντίθετα, σε γενικές γραμμές οι ιδιοκτήτες φέρονται να συμμετείχαν στη διαδικασία, με την οποία εξασφαλίζεται η κυριότητα των ιδιοκτησιών τους από τυχόν αξιώσεις του κράτους. 

Υπήρξαν ωστόσο και παράδοξα, όπως το γεγονός ότι μερίδα πολιτών δεν προχώρησε στη δήλωση ιδιοκτησιακών στοιχείων, όχι μόνο κατά την προηγούμενη περίοδο αλλά και κατά την πρώτη φάση. Έτσι, το ανάδοχο σχήμα παρέλαβε για πρώτη φορά 6.900 αιτήσεις ιδιοκτησίας. 

Συνολικά, αυτό που φαίνεται είναι πως στην πρωτεύουσα υπάρχουν άδεια σπίτια αλλά και κατοικίες στις οποίες ζουν κανονικά, χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί γενικά στο φορέα. 

Στην Αθήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρονται να υπάρχουν περί τις 2.500 “ορφνές” ιδιοκτησίες, που είναι είτε κενά σπίτια είτε ετοιμόρροπα κτίρια αλλά και αδήλωτες περιουσίες του Ελληνικού Δημοσίου. 

 Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, στην πρωτεύουσα πάντα,  αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, δηλαδή το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, κατά το διάστημα 22 Απριλίου με 24 Ιουνίου επισκέφθηκαν 25.874 άτομα. Από αυτούς, δηλώσεις παρέλαβαν οι 8.652 και συμπληρωματικές αιτήσεις στοιχείων έδωσαν οι 2.156. Την ηλεκτρονική διαδικασία, όσον αφορά τις αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων, διάλεξαν 27.069 πολίτες. Ειδικότερα, οι αιτήσεις για στοιχεία διόρθωσης δικαιούχου ανέρχονται στις 5.546, για στοιχεία γεωτεμαχίου 804, για είδος δικαιώματος 1.914, για διαφορά εμβαδού κτηματογράφησης/αμφισβήτηση ορίων 140, για λανθασμένο εντοπισμό 44, για μη εντοπισμό ακινήτου 29 και για στοιχεία τίτλου/μεταγραφής/εγγραφής 1.900. 

Τις επόμενες μέρες που θα παραδώσει το ανάδοχο σχήμα στο Κτηματολόγιο την πλατφόρμα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, δηλαδή αυτό της Ανάρτησης.

Εκπνέουν οι προθεσμίες σε 20 περιοχές

Από την ερχόμενη εβδομάδα και έως το τέλος Σεπτεμβρίου εκπνέουν οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στο υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς χιλιάδες ακίνητα παραμένουν αδήλωτα (υπολογίζονται έως και σε 15.000 σε όλη τη χώρα) και κινδυνεύουν να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου, ως αγνώστου ιδιοκτήτη.

Οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων αρχίζουν να εκπνέουν από τις 23 Αυγούστου για την Αχαΐα, σε προκαποδιστριακούς δήμους και κοινότητες του δήμου Αιγιαλείας.

Στις 26 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για τους δήμους Τριφυλίας, Πύλου- Νέστορος, Δυτικής Μάνης και Οιχαλίας, σε 26 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Καλαμάτας και 67 του δήμου Μεσσήνης.

Στις 28 Αυγούστου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης για τα ακίνητα των δήμων Αλιάρτου, Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας, Θήβας σε 19 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Λειβαδιάς, 7 του δήμου Ορχομενού και 4 του δήμου Τανάγρας, στον δήο Δωρίδος και σε 25 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του δήμου Δελφών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη Μαγνησία και τις Σποράδες.

Στις 16 Σεπτεμβρίου εκπνέουν οι προθεσμίες σε Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω, Ρόδο, στους προκαποδιστριακούς δήμους Αγίων θεοδώρων και Λουτρακίου – Περαχώρας και στις κοινότητες Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων, Ξυλοκέριζας και Ισθμίων Κορινθίας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η παράταση στην προθεσμία που είχε δοθεί για τις περιοχές: Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική, Φλώρινα, Καστοριά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαιό, Ηλεία, Εύβοια, Χίο, Ικαρία, Σάμο, Λακωνία και στο Ηράκλειο Κρήτης, στο υπό κτηνατογράφηση τμήμα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα