Eurostat: Αυξημένα τα τιμολόγια ρεύματος στην Ελλάδα, ανακάμπτει η ζήτηση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η χώρα μας κινήθηκε αντίθετα από την τάση στην Ε.Ε. και παρουσίασε αυξημένες τιμές ρεύματος.
- 28 Απριλίου 2021 06:35
Μειώθηκαν ελαφρώς τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρισμού στην Ε.Ε. κατά το β’ εξάμηνο του 2020 σε ετήσια βάση, όπως αναφέρει η Eurostat και έφτασαν τα 21,3 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες. Την ίδια περίοδο, τα τιμολόγια αερίου επίσης μειώθηκαν στα 7 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες.
Σημειώνεται ότι τα τέλη και οι φόροι αντιστοιχούσαν στο 40% του μέσου οικιακού τιμολογίου στην Ε.Ε. στην περίπτωση του ρεύματος και στο 32% στο αέριο.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος βρέθηκαν στο β’ εξάμηνο στα 0,1641 ευρώ ανά κιλοβατώρα και στα 0,0517 στο αέριο.
Τα εγχώρια τιμολόγια ρεύματος αυξήθηκαν στην εν λόγω περίοδο πάνω από 5%, ενώ τα αντίστοιχα του αερίου μειώθηκαν πάνω από 10%.
Εν τω μεταξύ, μετά από τρείς συνεχόμενους μήνες πτώσης εξαιτίας των lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να ανακάμπτει. Έστω και οριακά.
Όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, τον Μάρτιο καταγράφεται αύξηση 1,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Το ριμπάουντ… που επιχειρεί να πάρει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει να κάνει με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Σε αυτό συνηγορούν και τα στοιχεία της ζήτησης για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, όπου η μείωση περιορίζεται στο 5,2% έναντι του αντίστοιχου περσινού χρονικού διαστήματος, όταν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου ήταν -8,1% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2020. Η πτώση δε, του Ιανουαρίου ήταν μεγαλύτερη 9,5%. Και τον Δεκέμβριο είχε υποχωρήσει 5,3% συγκριτικά με τον τελευταίο μήνα του 2019.
Στο μέτωπο της λιανικής η ΔΕΗ διατήρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το μερίδιο της. Έμεινε ακλόνητη στο 65,1% αν και τον Ιανουάριο ήταν σχεδόν μιάμιση μονάδα υψηλότερα στο 66,4%. Στους υπόλοιπους προμηθευτές οριακή άνοδο κατέγραψε η Mytilineos (Protergia) με 7,95% (από 7,8% τον Φεβρουάριο), ο Ήρων υποχώρησε οριακά στο 6,22% από 6,33%, σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το ποσοστό της Elpedison στο 4,83% και ακολουθούν η NRG (3,85%) και η Watt & Volt (2,6%).
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις