Κούβα: Πόσο ισχύει ότι “νίκησε” τον κορονοϊό;
Το υγεινομικό στοίχημα της Κούβας, η προτεραιοποίηση της υγείας έναντι του τουρισμού, και ο αντίκτυπος στην εγχώρια οικονομία της.
- 03 Ιανουαρίου 2022 14:13
Η Κούβα είναι μια χώρα 11,33 εκατομμυρίων κατοίκων. Από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει 966,942 κρούσματα, με 8,324 θανάτους, ενώ 956,792 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.
Στις 2 Ιανουαρίου κατέγραψε 469 νέα κρούσματα, που αποτελούν ρεκόρ από τις 7 Νοεμβρίου όταν είχε καταγράψει 483. Μέσα στον Δεκέμβριο κατέγραψε μόλις 7 θανάτους. Στις 2 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε έναν θάνατο από covid-19. Διασωληνωμένοι είναι μόλις 19 άνθρωποι.
Θα έλεγε κανείς πως την ώρα που ο πλανήτης δίνει “μάχη” με τη μετάλλαξη Όμικρον προσπαθώντας να τιθασεύσει τη Δέλτα, η Κούβα φαντάζει σαν να έχει “νικήσει” τον κορονοϊό. Πόσο αλήθεια είναι όμως αυτό;
Η ουσία είναι πως το νησί έχει εμβολιαστική κάλυψη στη τάξη του 90% (δεύτερη θέση παγκοσμίως πίσω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Συνολικά έχουν εμβολιαστεί 9,5 εκατομμύρια Κουβανοί από το σύνολο των 11,33 εκατομμυρίων με τα κουβανικής κατασκευής σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus. Ακόμη, δύο περίπου εκατομμύρια κατοίκων έχουν λάβει τρίτη ενισχυτική δόση. Στις ευάλωτες ομάδες η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 99,8%, καθώς τέθηκαν σε απόλυτη προτεραιοποίηση.
Επίσης, η Κούβα έχει ανακοινώσει μόλις 44 κρούσματα από τη παραλλαγή Όμικρον.
“Εμπάργκο” μέσα στο εμπάργκο
Τα σύνορα έκλεισαν εν μέρει από τα τέλη Μαρτίου 2020 και πραγματοποιούνταν συγκεκριμένες πτήσεις τσάρτερ προς τα τουριστικά θέρετρα. Στατιστικά, μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού του 2020, η Κούβα κατέγραφε 90 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό ιδιαιτέρως αυξημένο, και ακολούθησαν αυξημένα μέτρα επιτήρησης και testing.
Πριν τις 15 Νοεμβρίου του 2021, όταν και άνοιξαν πλήρως τα σύνορα, η Αβάνα απαιτούσε από τους ξένους επισκέπτες να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ πριν από την αναχώρησή τους, να κάνουν ξανά τεστ κατά την άφιξή τους και να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα ενός δεύτερου τεστ, που διενεργείται πέντε ημέρες αργότερα. Από τις 15 Νοεμβρίου, η Κούβα ξεκίνησε να ζητά μονάχα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο PCR τεστ 72 ωρών από όσους επιθυμούν να την επισκεφτούν, καταργώντας τα προηγούμενα μέτρα της που ήταν από τα αυστηρότερα στην περιοχή της Καραϊβικής. Στα νέα πρωτόκολλα, περιλαμβάνεται το αυξημένο testing, ενώ για ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες προστέθηκε υποχρεωτικό διπλό PCR λόγω της Όμικρον.
Στα τέλη του καλοκαιριού, ξέσπασαν μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με την Αβάνα να υποστηρίζει ότι οργανώθηκαν από την Ουάσινγκτον. Σε κάθε περίπτωση ο λαός ζητούσε πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις εξ αιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που εν πολλοίς οφείλεται και στο αμερικανικό εμπάργκο αλλά και στο παρατεταμένο κλείσιμο του τουρισμού. Από τον αριθμό των τεσσάρων εκατομμυρίων τουριστών το έτος πριν την πανδημία, η Κούβα δέχτηκε μόλις 300.000 μέσα σε όλο το ’21.
Είναι πάντως εγγενές χαρακτηριστικό του κουβανικού λαού πως οι διαδηλώσεις δεν είχαν χαρακτήρα αντιεμβολιαστικό όπως σε πολλά δυτικά κράτη, αλλά καθαρά ακτιβιστικό έναντι βασικών ελλείψεων ως προς αγαθά και φάρμακα.
Πρόγραμμα εμβολιασμού
Συνολικά, η Κούβα αποφάσισε να επενδύσει στα δικά της εμβόλια, αντί να περιμένει τις δόσεις από τη συμμαχία COVAX. Τα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus άρχισαν να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει έγκριση από Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι επικριτές έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση της Κούβας και τους ερευνητές ότι δεν είναι διαφανείς με τα δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων τους.
Ακολούθησε όμως ένα “ράλι” εμβολιασμών, με τον κόσμο να ακολουθεί τις κυβερνητικές καμπάνιες, και μέσα σε λίγους μήνες να φτάνουμε αρχικά σε ποσοστό κάλυψης του 81%, σε κατοίκους άνω των 2 ετών. Από τον Οκτώβριο, το κουβανικό πρόγραμμα έχει εφαρμογή και στα νήπια.
Συνοπτικά, η χώρα επέλεξε να προτεραιοποιήσει τη δημόσια υγεία, και όταν θωρακίστηκε σχεδόν πλήρως, άνοιξε και τα σύνορά της. Στα πλαίσια της προτεραιοποίησης της δημόσιας υγείας είναι και τα δωρεάν τεστ προς τον εγχώριο πληθυσμό.
Το αντίτιμο βέβαια ήταν η όξυνση της εγχώριας οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε όπως είπαμε, από αναμενόμενες και αιτιολογημένες αντιδράσεις.
Από την άλλη, τα κουβανικής παραγωγής εμβόλια είναι πολύ οικονομικά, χωρίς διακράτηση πατέντας, δε χρειάζονται απαιτητική κατάψυξη, και θεωρούνται ως μια εναλλακτική λύση για χώρες που έχουν μείνει πίσω σε προμήθειες σκευασμάτων, στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.
Η Βολιβία, το Μεξικό και η Βενεζουέλα εκδήλωσαν εξ αρχής ενδιαφέρον για αγορά ή αδειοδότηση των Abdala και Soberana 02, με τις εξαγωγές εμβολίων να αναμένεται να τονώσουν την εγχώρια οικονομία. Το Βιετνάμ, το Μεξικό και η Αργεντινή ακολουθούν σε παραγγελίες.
Οι Αρχές της Κούβας αναφέρουν πως τα Abdala, Soberana 02 και Soberana Plus παρέχουν 90% προστασία έναντι της βαριάς νόσησης, με τον ΠΟΥ να παρακολουθεί τα σκευάσματα. Αναμένεται δε το Soberana να πάρει και επίσημη έγκριση από τον ΠΟΥ στο πρώτο τρίμηνο του ’22.
Οι Αρχές ανέφεραν αρχικά πως η ενισχυτική δόση πρέπει να γίνει τρεις μήνες μετά την τρίτη, (τα εμβόλια είναι τριδοσικά και τεχνολογίας όμοιας με το AstraZeneca), ωστόσο η περίοδος αυτή μειώθηκε λόγω της Όμικρον.
Το επόμενο βήμα για τη Κούβα θεωρείται αρκούντως αισιόδοξο. Κανείς δεν μπορεί να πει πως “νίκησε” τον κορονοϊό, ωστόσο θα βγει στη τουριστική αγορά ως ένας “ασφαλής προορισμός”, ενώ παράλληλα επενδύει στη διάθεση των δικών της εμβολίων με όχημά της την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη εντός των συνόρων, αλλά και την εγχώρια παραγωγή που συνεπάγεται και σχετική αφθονία.
Είναι χαρακτηριστικό, πως αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται έλεγχος υγεινομικών πιστοποιητικών για να μπει κανείς σε μπαρ και εστιατόρια, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι εμβολιασμένοι, οι τουρίστες ελεγμένοι και η Όμικρον ακόμη περιορισμένη με αυστηρή ιχνηλάτηση. Οι μάσκες ωστόσο, παραμένουν υποχρεωτικές, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους. Ακόμη, τα PCR τεστ για τους επισκέπτες που πρέπει να τα κάνουν για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, κοστίζουν περίπου 30 δολάρια.
Προφανώς, τα υγειονομικά επιχειρήματα της χώρας θα πολλαπλασιαστούν όταν τα σκευάσματα πάρουν και το επίσημο ΟΚ από τον ΠΟΥ, ιδίως οι βελτιωμένες εκδοχές τους που “στοχεύουν” και την Όμικρον. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε, πως μέχρι σήμερα κανένα φάρμακο που αναπτύχθηκε στη Κούβα δεν έχει εκριθεί για χρήση σε κάποια αναπτυγμένη αγορά, ωστόσο οι έκτακτες συνθήκες φαίνεται πως παρακάμπτουν τα διπλωματικά αδιέξοδα.
Σημειώνεται πως η Κούβα ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β στον κόσμο τη δεκαετία του 1980.
Επίσης, ένα κουβανικό εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, το CIMAvax-EGF, υποβάλλεται επί του παρόντος σε δοκιμές εγκεκριμένες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις