Eurovision: Η ιστορία της Φουρέιρα από την Αλβανία στους New York Times
"Προσπαθώ να λέω την ιστορία μου με τη μουσική μου και επί σκηνής" σημειώνει η τραγουδίστρια από την Πορτογαλία όπου βρίσκεται για τον διαγωνισμό της Eurovision. Πώς η ιστορία της κέντρισε το ενδιαφέρον αρθρογράφου της New York Times
- 07 Μαΐου 2018 14:03
“Gliter, δυνατά φώτα και το όνειρο για μια ενωμένη Ευρώπη” αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος που εμφανίστηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της αμερικανικής εφημερίδας New York Times και πραγματεύεται, τι άλλο, τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision που φέτος διοργανώνεται στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Μάλιστα σε αυτό γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη συμμετοχή της Κύπρου και την Ελένη Φουρέιρα, μια τραγουδίστρια που έφυγε από την Αλβανία με την οικογένειά της για την Ελλαδα την περίοδο της αλβανικής εξέγερσης.
Το άρθρο-γνώμη, υπογράφει ο δημοσιογράφος William Lee Adams, που δηλώνει “ημι-επαγγελματίας” φανατικός της Eurovision. Ωστόσο, σε αυτό, πέραν των κλασικών και τετριμένων που μπορεί κανείς να διαβάσει για τον θεσμό, όπως το ό, τι κατηγορείται αδιαλείπτως για φτηνή αισθητική και fast food προϊόν, υπάρχουν και πληροφορίες που έχουν πιο κοινωνικό, γεωπολιτικό θα έλεγε κανείς ενδιαφέρον.
Ο αρθρογράφος πιάνεται από την άνοδο της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη, για να σημάνει το σημείο “μηδέν” στο οποίο βρίσκεται η Γηραιά Ήπειρος τα τελευταία χρόνια και βρίσκει τα σημάδια αυτής της δύσκολης περιόδου και στον μουσικό διαγωνισμό. “Για λίγες ώρες, η Eurovision κάνει τα σύνορα να εξαφανίζονται, ακόμη και αν οι φανατικοί κουνούν σημαιάκια της χώρας τους μπροστά στην οθόνη” σημειώνει το κείμενο που αναφέρεται στην συμμετοχή της Ρωσίας, την Γιουλίγια Σαμοϊλοβα, η οποία αν και αναπηρικό καροτσάκι συμμετέχει στο διαγωνισμό. Η καλλιτέχνης είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη χώρα της στην περσινή Eurovision, όμως η συμμετοχή της αποκλείστηκε από τη διοργανώτρια Ουκρανία.
Έπειτα από μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και τα μεγάλα ονόματα που ξεπήδησαν από τον διαγωνισμό, ο αρθρογράφος της nytimes, αναφέρεται στην δική μας Ελένη Φουρέιρα. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, οι σημερινές συμμετοχές αντικατοπτρίζουν πιο γλαφυρά τα διάφορα θραύσματα που έχουν πληγώσει την ευρωπαϊκή ιστορία. “Η συμμετοχή της Κύπρου φέτος, η Ελένη Φουρέιρα, θα τραγουδήσει “Fuego”, ένα χορευτικό κομμάτι που υπογράφει ένας Ελληνο-σουηδός συνθέτης (αναφέρεται στην Άλεξ Παναγή). Γεννημένη στο Φιερ, της Αλβανίας, η κα. Φουρέιρα, 31 ετών, διέφυγε με την οικογένειά της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα της (αναφέρεται στην αλβανική εξέγερση, γνωστή και ως ανάδυση των “πυραμίδων”)” σχολιάζει, χωρίς να γνωρίζει όπως πιθανολογούμε το τι έχει συμβεί στην Ελλάδα με την επίμαχη φωτογραφία της πλάι στον εκπρόσωπο της Αλβανίας.
Δεν είναι όμως μόνο η Φουρέιρα που άφησε τη χώρα της και βρήκε καταφύγιο, αλλά και πεδίο δόξης λαμπρό σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ο Ερμάλ Μετά άφησε και εκείνος την πόλη Φιέρ της Αλβανίας για να αναζητήσει με την οικογένειά του μια καλύτερη τύχη στην Ιταλία, όταν ήταν μόλις 13 ετών. Σήμερα, σύμφωνα με το άρθρο, είναι μεγάλος σταρ στη γειτονική χώρα και διαγωνίζεται με την Ιταλία στη σκηνή της Λισαβόνας. Το τραγούδι του είναι γραμμένο ενάντια στην τρομοκρατία και σε αυτό θα δούμε να παρελαύνουν λέξεις γραμμένες σε περισσότερες από 10 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.
Με τίτλο Non Mi Avete Fatto Niente, δηλαδή “Δεν μου κάνατε τίποτα” ο Μέτα θα βρεθεί στη σκηνή μαζί με τον Φαμπρίτσιο Μόρο το Σάββατο στον μεγάλο τελικό.
Είναι όμορφο, είναι επίσης όμορφο που μεγάλωσα στην Ελλάδα και που βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας την Κύπρο
Ο αρθρογράφος συνάντησε την Ελένη Φουρέιρα λίγο πριν τον ημιτελικό της Τρίτης και εκείνη δεν έκρυψε την ευγνωμοσύνη της για την δημοσίευσή του. “Ευχαριστώ που μοιράζεσαι την ιστορία μου” σχολίασε η τραγουδίστρια όταν συνάντησε τον δημοσιογράφο στο Blue Carpet του διαγωνισμού που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Λισαβόνα. Ο Williams Lee Adams τη ρώτησε πως αισθάνεται που οι Αλβανοί ομοεθνείς της από όλο τον κόσμο συνασπίζονται πίσω της. “Τι σημαίνει αυτό για εσένα;” Η καλλιτέχνης απάντησε: “Είναι όμορφο, είναι επίσης όμορφο που μεγάλωσα στην Ελλάδα και που βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας την Κύπρο”.
“Προσπαθώ να λέω την ιστορία μου με τη μουσική μου και επί σκηνής” σχολίασε η Ελένη Φουρέιρα με πολύ νόημα, απαντώντας προφανώς σε όσους την κατηγόρησαν για την επίμαχη φωτογραφία με τον Αλβανό ομοεθνή της. .