Ο Αλέξης Τσίπρας “μόνος στο σπίτι” γράφει-σβήνει
Τρίτη ή Τετάρτη τα πρώτα ονόματα υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την ευρωβουλή. "Στόχος ένα ιδιαίτερα ισχυρό ψηφοδέλτιο που θα διαμορφώνει προϋποθέσεις για νίκη και στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου" τονίζουν στελέχη του κόμματος. Τα διλήμματα για τη συμμετοχή των κορυφαίων υπουργών, οι εισηγήσεις στο Μαξίμου και τι θα γίνει με Έλενα Κουντουρά και Σπύρο Δανέλλη.
- 11 Μαρτίου 2019 15:47
Τις οριστικές του αποφάσεις για τη φιλοσοφία του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που, «μόνος στο σπίτι» γράφει- σβήνει τα 10 έως 15 πρώτα ονόματα υποψηφίων που θα δοθούν την Τρίτη ή την Τετάρτη στη δημοσιότητα.
Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ψηφοδελτίου, ιδίως στην περίπτωση που -όπως όλα δείχνουν- οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν τελικά το φθινόπωρο. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι σαφές ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα οξύνουν την πόλωση, ώστε να μην επικρατήσει η χαλαρή ψήφος και να έχουν έτσι τα δυο κόμματα απώλειες προς τα αριστερά και τα δεξιά τους αντίστοιχα.
Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να απαντήσει εάν και ποιους κορυφαίους υπουργούς θα συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο, ώστε αυτό να έχει μία ιδιαίτερη βαρύτητα για την κομματική συσπείρωση και παράλληλα να είναι ικανό να ανταποκριθεί στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Έως τώρα έχουν ακουστεί, χωρίς καμία επιβεβαίωση, τα ονόματα της Έφης Αχτσιόγλου-οι πιθανότητες είναι ελάχιστες- του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη (ο ίδιος διαψεύδει), αλλά και του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, με τον πρωθυπουργό ωστόσο να μην επιθυμεί κατ’ αρχήν να αντικαταστήσει υπουργό που είναι άμεσα μπλεγμένος με τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, έχουν προταθεί ακόμα και υπουργοί που εκτιμάται ότι θα δώσουν επιτυχώς τον προεκλογικό αγώνα για το ευρωκοινοβούλιο, όπως ο Νίκος Παππάς, αλλά και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Είναι σαφές ότι από τα πρώτα ονόματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τρίτη ή την Τετάρτη θα φανούν και οι επιλογές του πρωθυπουργού, καθώς με το «καλημέρα» θα πρέπει να δοθεί το στίγμα του ευρωψηφοδελτίου. Ο Αλ. Τσίπρας, άλλωστε, αποφασίζει και για το εάν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ώστε να μην υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή (εάν ισχύσει ο σημερινός νόμος οι βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή θα πρέπει να παραιτηθούν έως τις 10 Απριλίου), εξέλιξη που αφορά άμεσα την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη. Οι δυο αυτοί ανεξάρτητοι βουλευτές, εάν παραιτηθούν, θα αντικατασταθούν από πρόσωπα που είναι πιστά στον Πάνο Καμμένο και τον Σταύρο Θεοδωράκη αντίστοιχα, με συνέπεια η κυβέρνηση να χάνει την πλειοψηφία των 151 εδρών και, συνεπώς, και την δεδηλωμένη.
Μεταξύ των ονομάτων που θα ανακοινωθούν είναι οι τρεις νυν ευρωβουλευτές (Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα), ο Πάνος Κουρουμπλής (αντικαθίσταται από τον κ. Καραχάλιο του «Πράττω» του Ν. Κοτζιά), ο Γιάννης Μουζάλας και πιθανότατα η Λυδία Κονιόρδου.
Από τον χώρο της κεντροαριστεράς θα ανακοινωθούν επίσης, μεταξύ άλλων, δυο κυρίες, η Άννα Τσάτσου-Παπαδημητρίου και η Μαρία Ρεπούση, ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιη η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη και, παράλληλα, συζητείται το όνομα της Μυρσίνης Λοΐζου. Ανεξαρτήτως εάν ευοδωθεί το φλερτ με την κόρη του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη στα πρώτα ονόματα που θα ανακοινωθούν θα είναι και παράγοντες από τον κοινωνικό χώρο, πιθανόν δε και από τον ποντιακό ελληνισμό.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τέλος, κάνουν λόγο και για πρόσωπο-έκπληξη, εκτός πολιτικής, που θα περιλαμβάνεται στο ευρωψηφοδέλτιο, χωρίς όμως να γίνουν γνωστά άλλα στοιχεία και χωρίς να διευκρινίζεται εάν θα ανακοινωθεί με την «πρώτη δόση» των υποψηφίων ή εάν θα ανακοινωθεί αργότερα.
Ούτως ή άλλως, όπως τονίζουν τα ίδια στελέχη, «στόχος είναι η συγκρότηση ενός ιδιαίτερα ισχυρού ευρωψηφοδελτίου που θα διαμορφώνει προϋποθέσεις για νίκη και στις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου»-εφόσον αυτές βεβαίως δεν διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.