Πίεση για προσαρμογές στα κριτήρια ένταξης του προγράμματος στήριξης της εστίασης
Στο μικροσκόπιο του οικονομικού επιτελείου μετά από αιτήματα του κλάδου της εστίασης έχει βρεθεί το όριο της μείωσης τζίρου, αλλά και η χρονική έκταση της περιόδου αναφοράς για το πρόγραμμα επιδότησης από το ΕΣΠΑ.
- 27 Απριλίου 2021 06:22
Προσαρμογές εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στο πρόγραμμα στήριξης του κλάδου της εστίασης ύψους 330 εκτατ. ευρώ, καθώς με τα υφιστάμενα κριτήρια μένουν εκτός «νυμφώνος» πολλές επιχειρήσεις, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το πλέγμα των κριτηρίων αφήνει πρακτικά χωρίς στήριξη πολλούς, με καταλογισμούς πολύ μικρών ποσών.
Είναι ενδεικτικό ότι φορείς, όπως ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης, κάνουν λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης της ρήτρας για οριζόντια ενίσχυση ίση με το 7% του τζίρου του 2019, και εισαγωγή κλιμακωτών αποζημιώσεων ως εξής: για τζίρο έως 10.000 ευρώ, επιδότηση 15%, για τζίρο έως 30.000 ευρώ, επιδότηση 14%, για τζίρο έως 100.000 ευρώ, επιδότηση 12%, για τζίρο έως 200.000 ευρώ, επιδότηση 10%, για τζίρο άνω των 200.000 ευρώ, επιδότηση 5%. Επίσης, ο Κύκλος προτείνει ως ανώτατο όριο επιδότησης τις 30.000 ευρώ και όχι τις 100.000 ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα η ομάδα ««Estiasi Greece» προτείνει αναθεώρηση της περιόδου για τον τζίρο αναφοράς αλλά και του «κόφτη» για τη μείωση τζίρου.
Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια για την ένταξη στη δράση, που χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίαση, είναι τα εξής:
- Μείωση ετήσιου τζίρου 2020, σε σχέση με το 2019, μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- Για τις επιχειρήσεις, που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
- Επιχειρήσεις εστίασης, που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020, αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
- Επιχειρήσεις εστίασης, που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
Στο φόντο αυτό το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει πώς μπορεί να προσαρμόσει τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι. Βέβαια καθώς το πρόγραμμα θα τρέξει μέσω ΕΣΠΑ θα πρέπει να «κουμπώνει» με τους κανόνες της ΕΕ αλλά και βέβαια να λάβει «το πράσινο φως» από τους θεσμούς.
Να σημειωθεί ότι το κριτήριο της μείωσης τζίρου κατά 30% είναι «πανευρωπαϊκής» ισχύος και αφορά σε όλα τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και συνδέονται με την ν αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.
Πάντως με βάση εκτιμήσεις του κλάδου 40.000 επιχειρήσεις της εστίασης μένουν εκτός της περιμέτρου του προγράμματος Βασική αιτία το γεγονός ότι το κριτήριο της μείωσης τζίρου κατά 30% υπολογίζεται με βάση τον τζίρο στο δωδεκάμηνο του 2020. Η συμπερίληψη σε αυτό του πρώτου τριμήνου «κουρεύει» το ποσοστό μείωσης, με «πλασματικό» τρόπο, όπως αναφέρουν, με βάση όσα αναφέρει ο κάδος. Έτσι εάν η μείωση του τζίρου υπολογισθεί με βάση τις απώλειες στο εννεάμηνο Απριλίου – Δεκεμβρίου τότε είναι πιθανόν να πιάσουν πολλοί περισσότεροι το στόχο του 30% πτώσης για για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις