Κορονοϊός – Ισπανία: Πολίτες επιστρέφουν στις εργασίες τους με μάσκες προστασίας

Κορονοϊός – Ισπανία: Πολίτες επιστρέφουν στις εργασίες τους με μάσκες προστασίας
AP Photo/Bernat Armangue

Η ισπανική κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού καθώς την Δευτέρα επέστρεψαν στις δουλειές τους -φορώντας μάσκες προστασίας- πολίτες που εργάζονται στο χώρο της βιομηχανίας και των κατασκευών.

Μάσκες προστασίας μοιράζονταν την Δευτέρα (13/4) στους πολίτες στους κύριους σταθμούς δημόσιων συγκοινωνιών της Ισπανίας, καθώς η κυβέρνηση χαλάρωσε το αυστηρό lockdown που είχε επιβάλει για να συγκρατήσει την πανδημία του κορονοϊού, η οποία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 17.500 ανθρώπους.

Μερικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, μεταξύ των οποίων αυτές της βιομηχανίας και των κατασκευών, μπόρεσαν σήμερα να επαναλειτουργήσουν, την ώρα ωστόσο που για την πλειονότητα του πληθυσμού εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι, ενώ καταστήματα, μπαρ και δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τις 26 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είχε δηλώσει μάλιστα την Κυριακή πως η απόφαση για την επανεκκίνηση μερικών τομέων της οικονομίας ελήφθη έπειτα από διαβούλευση με επιτροπή επιστημονικών εμπειρογνωμόνων και οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία της μάχης εναντίον του κορονοϊού.

“Απέχουμε πολύ από τη νίκη, από τη στιγμή που θα επιστρέψει η κανονικότητα στις ζωές μας. Όλοι θέλουμε να ξαναβγούμε στους δρόμους όμως η επιθυμία μας είναι ακόμα μεγαλύτερη για να νικήσουμε τον πόλεμο και να αποτρέψουμε μία υποτροπή”, προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Mariscal, Pool Photo via AP

“Η υγεία των εργατών πρέπει να είναι εγγυημένη. Αν πληγεί έστω και στο ελάχιστο, η δραστηριότητα δεν μπορεί να ξαναρχίσει”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα.

Μία από τις εταιρίες που επαναλειτουργεί από την Δευτέρα, ο βιομηχανικός όμιλος Nicolas Correa στο Μπούργος, ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέτρα ώστε προτεραιότητα να έχει η υγεία του προσωπικού της.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με βάρδιες, με ρυθμιζόμενες εισόδους και εξόδους για να αποφύγουμε συγκεντρώσεις προσωπικού”, ανέφερε η εταιρεία προσθέτοντας πως θα δοθεί εξοπλισμός προστασίας σε όλους τους εργάτες.

Σημειώνεται πως οι ισπανικές Αρχές ανακοίνωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας πως υπήρχαν 517 θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 17.489. Επιπλέον τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.477, με το σύνολο των κρουσμάτων να φτάνει τα 169.496.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα