Κομισιόν: Στην Δικαιοσύνη κατά της AstraZeneca για καθυστερήσεις σε παραδόσεις εμβολίων

Κομισιόν: Στην Δικαιοσύνη κατά της AstraZeneca για καθυστερήσεις σε παραδόσεις εμβολίων
Τα κεντρικά γραφεία της Κομισιόν στις Βρυξέλλες 2021 Francisco Seco/AP

Στα δικαστήρια θα λύσει τις διαφορές της με την AstraZeneca η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

«Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τις 27 χώρες μέλη.

H δέσμευση που είχε αναλάβει η εταιρία ήταν η παράδοση 180.000.000 δόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Στο εν λόγω πλάνο όμως, σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν φάνηκε ποτέ συνεπής.

“Η εταιρία δυστυχώς δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για την εξασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των δόσεων. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία παράδοση των δόσεων που δικαιούνται οι ευρωπαίοι πολίτες βάσει της σχετικής σύμβασης” τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον περασμένο μήνα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν είχε κατηγορήσει την Αstrazeneca για υστέρηση τόσο στην παραγωγή όσο και στην παράδοση των εμβολίων.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περίμενε τότε 70 εκατομμύρια δόσεις, σαφώς λιγότερες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί.

ΑstraZeneca: “Λυπόμαστε αλλά…”

Από την πλευρά της AstraZeneca τόνισε σε σχετική δήλωσή της ότι λυπάται για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Μετά από ένα έτος άνευ προηγουμένου επιστημονικής ανακάλυψης, πολύπλοκων διαπραγματεύσεων και προκλήσεων η εταιρία μας πρόκειται να παραδόσει 50εκ δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες μέχρι το τέλος του μήνα” τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα