Γηροκομείο Χανίων: Νέες συγκλονιστικές καταγγελίες για κακοποίηση και αλλαγές διαθήκης

Γηροκομείο Χανίων: Νέες συγκλονιστικές καταγγελίες για κακοποίηση και αλλαγές διαθήκης
Το γηροκομείο στα Χανιά το οποίο ελέγχεται για τον θάνατο δεκάδων ηλικιωμένων EUROKINISSI

Συγγενείς θυμάτων μιλούν για κακοποίηση των ηλικιωμένων στο γηροκομείο των Χανίων. "Την είχαν ξεχάσει 2-3 στο μπάνιο, την έβγαλαν παγωμένη".

Νέες καταγγελίες που συγκλονίζουν και αποτυπώνουν μία εικόνα εγκατάλειψης αλλά και κακοποίησης των τροφίμων στο γηροκομείο των Χανίων, είδαν τον φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα.

Όπως κατήγγειλε συγγενής θύματος, όταν είχε επισκεφτεί την ηλικιωμένη συγγενή του στο γηροκομείο, τη βρήκε σε ένα υπόγειο, στο μπάνιο, όπου, όπως είπε την είχαν ξεχάσει για 2-3 ώρες. “Την βγάλανε πάνω, ήταν παγωμένη, την ξαπλώνανε…», σημείωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, σε μία από τις μαρτυρίες των συγγενών των τροφίμων που εκτός από την κακοποίηση έκαναν λόγο και για υποχρεωτικές αλλαγές διαθήκης, την ώρα που η διοίκηση της δομής αρνείται όλες τις κατηγορίες, καταθέτοντας μάλιστα αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

“«Νοσηλεύτηκε σε άθλια κατάσταση, την επισκεπτόμουν και έβλεπα τραγικές εικόνες, δεμένους ανθρώπους, θα καταθέσω και φωτογραφίες, δήλωσε συγγενής θύματος, καταγγέλλοντας πως άρπαξαν την περιουσία του θύματος, που μάλιστα είχε άνοια, ενώ είχε περάσει και δύο εγκεφαλικά.

“Έχω έγγραφα και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στην ιεραρχία της Κρήτης, μεσολάβησε ώστε η περιουσία της μεταφέρθηκε σε μονές και γενικότερα στην εκκλησία της Κρήτης”, πρόσθεσε.

“Έβλεπα ότι έχανε κιλά, ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. πήγα μια μέρα, την τελευταία φορά που πήγα, την έψαχνα, τους έψαχνα, από εκεί από εδώ, ρωτώ, τίποτα, κανείς δεν μου έλεγε. Είχαν δώσει εντολή να μην πάει κανείς. Άνθρωπος να μην πηγαίνει μέσα. Εγώ με τον τσαμπουκά έμπαινα μέσα και μια στιγμή, κάποια στιγμή, την έχασα και την είχανε, στο μπάνιο, στο υπόγειο. Την είχανε ξεχάσει εκεί. Ωχ, μου λέει η νοσοκόμα. Και την είχαν ξεχάσει 2-3 ώρες. Την βγάλανε πάνω, ήταν παγωμένη, την ξαπλώνανε”, δήλωσε συγγενής άλλου θύματος.

Βασανιστήρια και ξυλοδαρμοί – Παρέμβαση εισαγγελέα

Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν οδηγήσει μέχρι και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρέμβει στην υπόθεση, λόγω της σοβαρότητας της, ζητώντας να αναλάβει εισαγγελέας Εφετών την εποπτεία της έρευνας για ενδεχόμενη διάπραξη κακουργηματικών αδικημάτων, όπως συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έκθεση, σωματικές βλάβες και ανθρωποκτονίας με δόλο, δια παραλείψεως και κατά συρροή.

Κι αυτό γιατί οι καταγγελίες που έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενο είναι σκληρές, αφού κάνει λόγο για κακομεταχείριση των γερόντων, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια. “Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σχεδόν έξι μήνες. Από αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί, οι καταστάσεις δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γηραιότερων ήταν πολύ κακή. Τους δένανε στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικοί. Τους δίναμε χάπια για να ηρεμήσουν. Τους χτυπούσαν πολλές φορές”, ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος στον ΣΚΑΪ.

Η προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του γηροκομείου ξεκίνησε με τη μηνυτήρια αναφορά γυναίκας η οποία έχασε πέρυσι το καλοκαίρι τον ηλικιωμένο πατέρα της και εξέφραζε φόβους για τις συνθήκες θανάτου του. Από την πλευρά του το Γηροκομείο υποστήριξε ότι φιλοξενήθηκε μόλις τρεις ημέρες εκεί ο πατέρας της και στη συνέχεια απεβίωσε μετά από συνεχείς νοσηλείες σε νοσοκομεία της περιοχής.

Εκταφή ηλικιωμένης

Θυμίζουμε πως, την Πέμπτη 22 Απριλίου αποφασίστηκε από την Εισαγγελία να δοθεί εντολή εκταφής μίας ηλικιωμένης στα Χανιά. Αφορμή ήταν η κατάθεση ενός πρώην υπαλλήλου της δομής στις Αρχές. Ως αιτία θανάτου είχε δηλωθεί και πάλι η ανακοπή για τη συγκεκριμένη γυναίκα, ωστόσο υπήρχε ο ισχυρισμός ότι είχε χτύπημα στο κεφάλι. Η εκταφή αρκετούς μήνες μετά το θάνατο, δεν έδειξε σύμφωνα με πληροφορίες κακώσεις στα οστά.

Το γηροκομείο λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια. Το 2010 ο τότε Νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης, διέταξε να σφραγιστεί η Μονάδα, καθώς δεν είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας λόγω πολεοδομικών παραβάσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 2015 να καταδικαστούν οι ιθύνοντες για μη συμμόρφωση της απόφασης για σφράγιση. Η δομή πήρε άδεια το 2012, αφού τακτοποίησε τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Ιατροδικαστές μιλώντας στο «Τούνελ», χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ένας γιατρός να αναγράφει στο πιστοποιητικό θανάτου ως αίτιο την καρδιακή ανακοπή, χωρίς αιτιολογία. Η καρδιακή ανακοπή είναι το αποτέλεσμα, καθώς υπάρχουν δεκάδες λόγοι που μπορούν να την προκαλέσουν.

Ο γιατρός οφείλει στο πιστοποιητικό θανάτου να αναγράψει τα τρία πιθανά αίτια, ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενή. Αυτή είναι η διαδικασία που ορίζει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η καρδιακή ανακοπή προειδοποιεί με συμπτώματα. Στα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι και εάν οι ηλικιωμένοι έπαιρναν φάρμακα για την καρδιά στη σωστή δοσολογία…

Στις 22 Μαρτίου έγινε έφοδος του υγειονομικού στον οίκο ευγηρίας αλλά δε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα