Δούκισσα της Πλακεντίας: Μια Αμερικανογαλλίδα τυχοδιώκτρια
Μια Φιλέλλην, πλούσια και ιδιόμορφη αριστοκράτισσα
- 06 Μαΐου 2018 09:31
Η περίφημη Δούκισσα της Πλακεντίας, ήταν η Αμερικανογαλλίδα Σοφί ντε Μαρμπουά Λεμπρέν, κόρη Γάλλου διπλωμάτη και σύζυγος του Δούκα της Πλακεντίας, όπως μεταφέρεται στα ελληνικά το όνομα της βορειοταλικής πόλης Πιατσέντσα. Η Δούκισσα ήταν πολυσχιδής προσωπικότης, που εξεδήλωσε έμπρακτα τον φιλελληνισμό της όχι μόνο υποστηρίζοντας τον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά και μετακομίζοντας στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση.
Έμεινε για κάποια χρόνια στο Νάυπλιο, αλλά τα πιο γνωστά αρχιτεκτονήματα που συνδέθηκαν με το όνομά της βρίσκονται στην Αττική. Η μαρμάρινη Έπαυλη των Ιλισίων στην Αθήνα, έργο του αρχιτέκτονα Σταματίου Κλεάνθη, είναι ένα από αυτά, αλλά τα σημαντικότερα είναι στην Πεντέλη.
Αν και η Μονή Πεντέλης ζητούσε υπέρογκο τίμημα, μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης, η Δούκισσα της Πλακεντίας έγινε το 1840 ιδιοκτήτρια 1783 σττρεμμάτων στην περιοχή, αντί του υψηλού, για την εποχή, τιμήματος των 7.512 δραχμών. Σ’ αυτή την επικράτεια έχτισε τρία μεγάλα κτίρια και το περίφημο Καστέλλο της Ροδοδάφνης, γνωστό και ως Πύργος της Πλακεντίας.
Στα στερνά της η Δούκισσα παραξένεψε, ειδικά όταν κάηκε το ταριχευμένο πτώμα της κόρης της σε μια πυρκαγιά. Πολλά λέγονται για τα στερνά της: πως αποκήρυξε τον Χριστιανισμό, πως είχε παρτίδες με λήσταρχους… Πάντως, η Δούκισσα τα μυστικά της τα πήρε στον τάφο της, στην Πεντέλη.
Από πού κρατάει η σκούφια μας
Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.