Πλήγμα για την μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής – Σταματά τις εσωτερικές πτήσεις

Πλήγμα για την μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής – Σταματά τις εσωτερικές πτήσεις
Αεροσκάφος στη Νιγηρία AP

Μεγάλο πλήγμα και για τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής. Οι αεροπορικές εταιρείες της Νιγηρίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, σταματούν τις εσωτερικές πτήσεις, λόγω των αυξημένων τιμών των καυσίμων.

Οι αεροπορικές εταιρείες της Νιγηρίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικής, πρόκειται να σταματήσουν τις εγχώριες πτήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων των αεροσκαφών.

Οι αερομεταφορείς της χώρας αναφέρουν για τις τιμές ότι έχουν σχεδόν τετραπλασιαστεί φέτος, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάτι που δεν είναι βιώσιμο.

“Καμία αεροπορική εταιρεία στον κόσμο δεν μπορεί να απορροφήσει αυτού του είδους το ξαφνικό σοκ από μια τέτοια αστρονομική άνοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα”, ανέφερε η ανακοίνωσή της.

Η AON, η οποία αντιπροσωπεύει τους εννέα εγχώριους αερομεταφορείς της Νιγηρίας, είπε ότι οι αεροπορικές εταιρείες έπρεπε να επιδοτούν υπηρεσίες τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Υπήρξαν πολλές ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων από τον Μάρτιο, για τις οποίες συχνά οφείλεται η έλλειψη καυσίμων αεροσκαφών, ενώ τριπλασιάστηκε και η τιμή των εισιτηρίων σε ορισμένα δρομολόγια τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι επιβάτες στη Νιγηρία πληρώνουν τους ναύλους σε νάιρα, το τοπικό νόμισμα που έχει υποτιμηθεί. Ωστόσο, οι προμηθευτές καυσίμων πρέπει να πληρώνονται σε δολάρια.

Η Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, καθώς εισάγει σχεδόν όλα τα καύσιμα των αεροσκαφών.

Η AON είπε ότι είχε κάνει έκκληση στην κυβέρνηση, τους βουλευτές, την κρατική εταιρεία πετρελαίου και την ένωση που εκπροσωπεί τους πωλητές καυσίμων, για βοήθεια στη μείωση του κόστους.

Η κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει ακόμη την προγραμματισμένη κινητοποίηση.

Φόβοι απαγωγής από τις συμμορίες

Η AON είπε ότι οι πτήσεις θα σταματήσουν επ’ αόριστον από την ερχόμενη Δευτέρα, ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες και τους προέτρεψε να βρουν εναλλακτικές λύσεις.

Ο διευθυντής μιας από τις αεροπορικές εταιρείες είπε στο BBC ότι η αναστολή δεν θα επηρεάσει τις διεθνείς πτήσεις, παρά μόνο εκείνες με εσωτερικές συνδέσεις.

“Θα είναι μια τεράστια αναστάτωση για τους ταξιδιώτες στη Νιγηρία και ένα ακόμη πλήγμα για μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Αφρικής”, αναφέρουν πηγές στο BBC.

Οι πτήσεις είναι συχνά η προτιμώμενη επιλογή για ταξίδια αυτές τις μέρες για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, λόγω της ανασφάλειας στους δρόμους σε όλη τη χώρα.

Συμμορίες απαγωγέων δρουν σε αυτοκινητόδρομους, στοχεύοντας οχήματα και στη συνέχεια απάγουν επιβάτες που κρατούν για λύτρα.

Υπήρξε γενική οργή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση, με τους ανθρώπους να διαμαρτύρονται για την κατάσταση της οικονομίας και να συμβουλεύουν όσους επιλέγουν να ταξιδέψουν οδικώς για να συνυπολογίσουν χρήματα για λύτρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης κινδύνων ασφαλείας Beacon Consulting, τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί περισσότεροι απήχθησαν από ένοπλες ομάδες στη Νιγηρία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα