Ο πρώτος φόρος των Ελλήνων θεωρούνταν “δικαίωμα στην ιδιοκτησία”
Σαν σήμερα (26/4) το 1822 τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των Ελλήνων. Τι όριζε και ποιος πλήρωνε. Μετά το Πάσχα η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.
- 26 Απριλίου 2021 10:10
Η πρεμιέρα υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει προγραμματιστεί για μετά το Πάσχα (6/5), με την προθεσμία να λήγει στις 28/7. Οι δόσεις αναμένεται να είναι οκτώ.
Το Taxisnet θα δέχεται δηλώσεις έως τις 27/8, ως εμπρόθεσμες. Εν τούτοις, θα πρέπει να καταβληθεί διπλή δόση έως το τέλος του μήνα. Όπως έχει ενημερώσει το NEWS 24/7 όσοι υποβάλλουν τη δήλωση έως το τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση της τάξεως του 3% (πέρυσι ήταν 2%).
Έρευνες που έχουν γίνει θέλουν το φορολογικό σύστημα της χώρας να είναι δαιδαλώδες, άδικο και αναποτελεσματικό. Η πραγματικότητα το θέλει να έχει δομηθεί πάνω στο δεδομένο ότι λίγοι πληρώνουν τους φόρους Kάτι που έχει επισημανθεί πολλάκις από το 2012.
Αντί να διευρυνθεί η φορολογική βάση -να πληρώνουν δηλαδή, περισσότεροι- αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές της περιορισμένης -φορολογικής- βάσης. Και γίνονται εξοντωτικοί. Επίσης, επιβλήθηκαν φόροι σε οποιαδήποτε μορφή κατανάλωσης και τις υπηρεσίες πρόσβασης στο Internet.
Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που έγινε το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε εκπρόσωπος τους Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο ένας στους 8 φορολογουμένους πληρώνει τα εννέα από τα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος. Περί τους 1.000.000 φορολογουμένους πληρώνουν το 92% των κρατικών εσόδων (από το φόρο εισοδήματος), 2.600.000 το 8%, ενώ 5.100.000 φορολογούμενοι δεν πληρώνουν έστω ένα ευρώ φόρων.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που αναφέρθηκε ήταν ότι επαγγελματικοί κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών, κυρίως μικρού και μεσαίου εισοδήματος αποκρύπτουν έως και το 85% του πραγματικού εισοδήματος.
Έρευνα που έγινε το 2018 και σύγκρινε ό,τι ισχύει στην Ελλάδα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδειξε πως το σύστημα μας είναι αναποτελεσματικό και χαρακτηρίζεται από μεγάλα ποσοστά ‘σκιώδους’ οικονομίας, που μας κάνουν τους κορυφαίους σε φοροδιαφυγή. Τονίστηκε και η ανάγκη για μεταρρύθμιση, ώστε να βελτιωθεί η είσπραξη δημοσίων εσόδων και να προσελκύσει η Ελλάδα τις απαραίτητες επενδύσεις. Το ίδιο αναγκαίες είναι προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω ενός πιο δίκαιου και ανταγωνιστικού συστήματος.
Πώς ξεκίνησαν όμως, όλα; Ποιος ήταν ο πρώτος φόρος;
Σαν σήμερα το 1822, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, τέθηκε σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των Ελλήνων, με την επιβολή της ‘δεκάτης’. Βάσει αυτής, κάθε αγροτική παραγωγή χωριζόταν σε δέκα ίσα μέρη και το ένα πήγαινε στον εκπρόσωπο της οθωμανικής εξουσίας. Δεν θεωρούνταν φόρος, αλλά δικαίωμα στην ιδιοκτησία -καθώς ‘κύριος’ όλης της γης ήταν ο Σουλτάνος. Το κράτος υπενοικίαζε το δικαίωμα είσπραξης σε τοπικούς άρχοντες.
Ακολούθησε αυτό που μέχρι σήμερα είναι γνωστό ως ‘χαράτσι’, δηλαδή το harac που σημαίνει ‘κεφαλικός’. Οι μη μουσουλμανικοί πληθυσμοί του ελληνικού χώρου ήταν υποχρεωμένοι να εξαργυρώνουν την αποδοχή της θρησκευτικής τους ταυτότητας από το κράτος, καταβάλλοντας, σε ετήσια βάση, ένα καθορισμένο χρηματικό ποσό.
Το 1880 ο Χαρίλαος Τρικούπης κατάργησε το φόρο της δεκάτης που μαζί με το ενοίκιο των καλλιεργητών των Εθνικών Γαιών στο κράτος-ιδιοκτήτη έφταναν το 25% επί της ακαθάριστης παραγωγής και αντικαταστάθηκε από το φόρο επί των αροτριώντων κτηνών. Mε βάση αυτόν η φορολογία στον αγροτικό τομέα επιβαλλόταν σύμφωνα με τον αριθμό των ζώων που χρησιμοποιούνταν στο όργωμα και γενικότερα στις αγροτικές εργασίες (αροτριώντα κτήνη), τα οποία άνηκαν συνήθως σε άκληρους χωρικούς. Ως εκ τούτου, οι γαιοκτήμονες δεν είχαν ουσιαστική επιβάρυνση.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις