ΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει το 2022 αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έως τον Ιούλιο

ΠΟΥ: Η πανδημία θα τελειώσει το 2022 αν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού έως τον Ιούλιο
Κόσμος με μάσκες AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Ο ΠΟΥ έθεσε ένα νέο στόχο για την καινούργια χρονιά, ώστε να τερματιστεί η πανδημία του κορονοϊού μέσα στο 2022. Αισιοδοξία για την μετάλλαξη Όμικρον. Τι έδειξαν τα τελευταία στοιχεία από τη Νότια Αφρική.

Ένα νέο στόχο για το 2022 έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ώστε να τερματιστεί η πανδημία του κορονοϊού μέσα στη νέα χρονιά, αισιοδοξώντας για το μέλλον παρά την ανησυχία που εξέφρασε τις τελευταίες μέρες για το “τσουνάμι κρουσμάτων” και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Συγκεκριμένα, ο ΠΟΥ στοχεύει στον εμβολιασμό του 70% των ανθρώπων σε όλες τις χώρες μέχρι τον Ιούλιο, προκειμένου η Covid-19 να “ηττηθεί”. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Ευρώπη και την Αμερική έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, ο προηγούμενος στόχος του ΠΟΥ για ποσοστά πλήρους εμβολιασμού στο 40% κάθε χώρας μέχρι το τέλος του 2021, δεν είχε επιτευχθεί.

Όπως αναφέρει το BBC, στην ομιλία του για την έλευση του νέου έτους, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε αισιόδοξος ότι η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει αυτή την χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι οι χώρες θα συνεργαστούν μεταξύ τους για να περιορίσουν την εξάπλωσή της, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Επίσης, επέκρινε για άλλη μια φορά τα πλουσιότερα έθνη ότι «καταβροχθίζουν» την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων, εμβολιάζοντας πλήρως μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους, ενώ άλλα έθνη περιμένουν τις πρώτες τους δόσεις, ενώ προειδοποίησε ότι η συνεχιζόμενη ανισότητα στη διανομή των εμβολίων αυξάνει τον κίνδυνο εξέλιξης του κορονοϊού.

Ωστόσο, ομιλία του είχε μια θετική νότα, αφού υπογράμμισε ότι πλέον υπάρχουν πλέον πολλά περισσότερα εργαλεία για τη θεραπεία του Covid-19.

«Ο στενός εθνικισμός και η συσσώρευση εμβολίων από ορισμένες χώρες έχουν υπονομεύσει την ισότητα και έχουν δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες για την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον. Όσο περισσότερο συνεχίζεται η ανισότητα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξελιχθεί ο ιός με τρόπους που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε ή να προβλέψουμε. Αν τερματίσουμε την ανισότητα, τερματίζουμε την πανδημία», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά του έρχονται δύο χρόνια από τότε που ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για κρούσματα άγνωστου στελέχους πνευμονίας στην Κίνα. Τα παγκόσμια κρούσματα του κορονοϊού ανέρχονται πλέον στα 287 εκατομμύρια, ενώ σχεδόν 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει.

Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι γιορτάζουν την έλευση του 2022, αλλά οι εορτασμοί είναι “σιωπηλοί” με πολλές χώρες να έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων και να αποθαρρύνουν τα πλήθη που συγκεντρώνονται.

Ο κορονοϊός παραμένει, πάντως, μέρος της καθημερινής μας ζωής: μια ασθένεια που έχει κλείσει τα σύνορα, έχει διχάσει τις οικογένειες και σε ορισμένα μέρη έχει κάνει αδιανόητο το να φύγεις από το σπίτι χωρίς να φοράς μάσκα.

Η επέλαση της Όμικρον στον πλανήτη

Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει την επέλασή της ανά τον πλανήτη, ωστόσο παρουσιάζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την εξέλιξή της. Συγκεκριμένα:

  • Η Νότια Αφρική, όπου αναφέρθηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη Όμικρον, άρει την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι πιθανό να έχει περάσει την κορυφή των νέων μολύνσεων.
  • Ένας Γερμανός ιολόγος, ο Κρίστιαν Ντρόστεν, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ότι αναμένει έναν «σχετικά κανονικό» χειμώνα, δείχνοντας δεδομένα που υποδηλώνουν ότι τα κρούσματα της Όμικρον δεν είναι τόσο σοβαρά.
  • Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Ελλάδας, ανέφεραν κρούσματα ρεκόρ τις τελευταίες μέρες.
  • Χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί, σχεδόν οι μισές από αυτές στις ΗΠΑ, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες παλεύουν με τα κρούσματα στο προσωπικό του πληρώματος.
  • Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Γαλλία είπαν ότι η Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή της χώρας. Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες, αλλά ήταν «αισιόδοξος για το επόμενο έτος».
  • Το Ισραήλ έγινε μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που ενέκρινε τον τέταρτο εμβολιασμό κατά της Covid-19.

Αισιοδοξία από τη Νότια Αφρική

Η Νότια Αφρική των 3,5 εκατομμυρίων μολύνσεων και των 91.000 θανάτων, η χώρα δηλαδή που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη στην ήπειρο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται να έχει αφήσει πίσω της την κορύφωση της Όμικρον, όπως μαρτυρά και η απόφασή της να προχωρήσει και σε μία πρώτη χαλάρωση των μέτρων.

Ήδη, από την Πέμπτη (30/12), η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, και να επιτρέψει τη λειτουργία των μπαρ μετά τις 11 και μάλιστα χωρίς κανένα περιορισμό στην πληρότητα, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της πανδημίας, την κατάσταση του συστήματος υγείας και τα επίπεδα εμβολιασμού.

“Όλοι οι δείκτες υποδηλώνουν ότι η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του τέταρτου κύματος σε εθνικό επίπεδο”, ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την οποία διαδέχτηκε η ανακοίνωση της άρσης ορισμένων περιορισμών.

Κι αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι η παραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική, υπήρξαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, όπως αναφέρει ο Guardian, μεταφέροντας την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία έδειξαν εβδομαδιαία μείωση 29,7% στα κρούσματα που εντοπίστηκαν την εβδομάδα που προηγήθηκε των Χριστουγέννων, ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία μειώθηκαν σε οκτώ από τις εννέα επαρχίες της χώρας, γεγονός που έφερε τη χώρα στο χαμηλότερο από τα πέντε επίπεδα συναγερμού για τον κορονοϊό.

Η μείωση σε κρούσματα και νοσηλείες στη χώρα “εκκίνησης” της Όμικρον, αποτελεί μία πολύ αισιόδοξη νότα τη στιγμή που η Ευρώπη και ο υπόλοιπος πλανήτης φαίνεται να βρίσκονται στο σημείο κορύφωσης της παραλλαγής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα