Γαβρόγλου για ΕΑΠ: Ιδρύεται κέντρο επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς
Θα χορηγείται πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας σε όλους τους εν ενεργεία φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών δωρεάν.
- 08 Μαρτίου 2019 09:29
Την πρόταση για το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο παρουσίασε ο Κώστας Γαβρόγλου στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο υπουργός, αναφερόμενος στη συζήτηση που υπήρξε το τελευταίο διάστημα, υπογράμμισε ότι ουδέποτε υπήρξε πρόθεση για αλλαγή χαρακτήρα ή υπονόμευση του θεσμού του ΕΑΠ.
Πιο αναλυτικά, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε:
- Ιδρύεται Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών, το οποίο θα υλοποιεί τα προγράμματα επιμόρφωσης για όλα τα μαθήματα και για όλους τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων δωρεά, με χρήματα που εξασφαλίζονται μέσω ΕΣΠΑ και αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Κάθε ειδικό πρόγραμμα θα πραγματοποιείται τόσο εξ αποστάσεως όσο και δια ζώσης. Ως προς το περιεχόμενο των επιμορφώσεων, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής θα έχει την ευθύνη.
- Το ΕΑΠ, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών θα παρέχει πιστοποιητικό διδακτικής επάρκειας σε όλους τους εν ενεργεία φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών δωρεάν, χωρίς να σταματήσει το ετήσιο πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης.
- Δημιουργείται Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο (ΠΕΚ) και μετά από προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής θα διαμορφωθούν τα Ερευνητικά Ινστιτούτα. Αυτό θα αποτελέσει ‘φυτώριο’ παραγωγής νέων ερευνητών, σε συνεργασία με τα μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) και τους υποψήφιους διδάκτορες του ΕΑΠ.
- Για το μη μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΑΠ (Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό), αντί για δεκάμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για τρία χρόνια, το ΕΑΠ θα συνάψει για ένα ποσοστό των ΣΕΠ τριετείς συμβάσεις.
- Καλείται τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ να προτείνει τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του ΕΑΠ. Ζητούμε να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να καλυφθεί η ανάγκη κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους του ΕΑΠ, οι οποίοι για το Δημόσιο έχουν πτυχίο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), αλλά στην εκπαίδευση δεν έχουν πρόσβαση σε κατηγορίες ΠΕ.
- Αναφορικά με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΑΠ, ο υπουργός σημείωσε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί με ΚΥΑ με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, καθώς και με σχετική προκήρυξη από το ΑΣΕΠ.
- Το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει στην ανανέωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ, η οποία θα κληθεί να καταθέσει πρόταση σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, αλλά και σχετικά με το ποσοστό των ΣΕΠ και τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα αλλάξει το καθεστώς των συμβάσεών τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ ALFAVITA.GR: