Μις Γαλλία: Τα καλλιστεία πουριτανισμού συμπλήρωσαν 100 χρόνια

Μις Γαλλία: Τα καλλιστεία πουριτανισμού συμπλήρωσαν 100 χρόνια
Η Amandine Petit Instagram

Η Miss Normandy, Amandine Petit, είναι η νέα Miss France και έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα πάνω της για ποικίλους λόγους. Ωστόσο, ο διαγωνισμός εξακολουθεί να θεωρείται απαρχαιωμένος και στερεοτυπικός.

Η Amandine Petit από τη Νορμανδία είναι η 100η Μις Γαλλία, λαμβάνοντας το βραβείο από τη Κλεμάνς Μποτινό που την περασμένη χρονιά είχε δεχθεί καταιγισμό ρατσιστικών σχολίων λόγω της καταγωγής της από τη Γουαδελούπη.

Η Petit ισοβάθμισε με την April Benayoum, με το κοινό τελικά να επιλέγει την 23χρονη Amandine.

Η νεαρή σπουδάζει στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Caen κάνοντας μεταπτυχιακό στη διοίκηση των δομών νοσηλευτικής γηριατρικής. Μάλιστα, κατάφερε να γοητεύσει το κοινό όχι μόνο με την εμφάνισή της αλλά και με την ευγλωττία της. “Μικρή στο επίθετο, αλλά με μεγάλη φιλοδοξία”, όπως είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη σκηνή του διαγωνισμού.

Όπως γράφει το Paris Normandie, στόχος της είναι να γίνει διευθύντρια κλινικής για ηλικιωμένους. Περιγράφοντας το τι σημαίνει “σύγχρονη γυναίκα” για εκείνη, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των κριτών, η 23χρονη απάντησε:

“Η σύγχρονη γυναίκα είναι μια δυναμική γυναίκα που υπερασπίζεται σπουδαίες αξίες, και σήμερα, όντας εδώ μπροστά σας, προσπαθώ να ενσαρκώσω αυτή τη μοντέρνα γυναίκα που δείχνει πόσο μπροστά μπορούμε να πάμε ως κοινωνία”.

Πρόσθεσε δε, πως στα σχολικά της χρόνια δεν είχε καθόλου αυτοπεποίθηση, κάτι που άλλαξε με τα χρόνια και τις σπουδές της.

Σημειώνεται πως ο διαγωνισμός ομορφιάς στη Γαλλία έχει δεχθεί έντονη κριτική λόγω των κριτηρίων επιλογής των διαγωνιζόμενων μοντέλων: Να είναι από 18 ως 24 ετών, να μην έχουν παιδιά, να είναι άγαμες, να είναι άνω του 1,70 στο ύψος, να μην έχουν κάνει ποτέ γυμνή ή “πολύ προκλητική” φωτογράφιση. Ακόμη, απαγορεύονται τα τατουάζ σε εμφανή σημεία, οι προσθετικές, ακόμη και τα extensions μαλλιων. Κοινώς, το diversity πάει περίπατο, κάτι που βέβαια ισχύει για τους περισσότερους “διαγωνισμούς ομορφιάς” και αναπαραγωγής στερεοτύπων ανά τον πλανήτη.

Τέλος, οι διαγωνιζόμενες πρέπει να έχουν “γεννηθεί ως γυναίκες”. Με άλλα λόγια αποκλείονται οι τρανς. Τα κριτήρια αυτά ισχύουν από το 2002 και είναι έμπνευσης της Geneviève de Fontenay και τα διατήρησε η Endemol που πήρε τα δικαιώματα του διαγωνισμού.

Έτσι, δεν είναι λίγοι οι χρήστες των social media που καταφέρθηκαν εναντίον του διαγωνισμού κάνοντας λόγω για υποκρισία, και ρεσιτάλ σεμνοτυφίας, ζητώντας ριζικές αλλαγές. Την ίδια ώρα, τα όσα είπε η Amandine Petit για να περιγράψει τον ιδεότυπο γυναίκας που έχει στο νου της, φαντάζουν μάλλον αντιφατικά μέσα στο περιβάλλον στο οποίο τα είπε.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα