Μυστική συνάντηση Ανασταδιάδη – Τσαβούσογλου στη Ν.Υόρκη

Μυστική συνάντηση Ανασταδιάδη – Τσαβούσογλου στη Ν.Υόρκη
Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης AP

Για όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση η οποία έγινε με μεσολάβηση του Νίκου Κοτζιά ενημερώθηκε το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στην Κύπρο παρουσία των πολιτικών αρχηγών - Απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλούμενος την διαδικασία.

Συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με φόντο της συζητήσεις για το Κυπριακό. Για τη συνάντηση είχε μεσολαβήσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου που διεξήχθη σήμερα στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε ερώτηση για το εάν υπήρξε ενημέρωση και για τη συνάντηση με Τσαβούσογλου, αρκέστηκε να απαντήσει πως έγινε ενημέρωση για όλες τις επαφές.

Το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε τη Δευτέρα και ο Πρόεδρος ενημέρωσε για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και τις άλλες επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε επίσης και για θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως και για τις επαφές που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας.

Στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «θα πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία, αφού η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο συνεχίζεται. Οι συζητήσεις που γίνονται στο Εθνικό Συμβούλιο είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και αυτό βοηθά στο να υπάρχει καλύτερος προβληματισμός».

Στη σημερινή συνεδρία έγιναν ορισμένες τοποθετήσεις και η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 23 Οκτωβρίου.

Στη συνεδρία συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου.

Από πλευράς κομμάτων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη.

Στη συνεδρία συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Κλέλια Βασιλείου.

Θεοχάρους: Βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση στο Κυπριακό

Βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό, δήλωσε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, προσθέτοντας πως ” η Τουρκία έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, το λεγόμενο σχέδιο β`, κατευθύνεται προς την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή και μόνο των δυο κρατών, είτε υπό τη μορφή μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στα δυο κράτη και αποδυνάμωση εντελώς της κεντρικής Κυβέρνησης, είτε του πλήρους διαχωρισμού”.

Σε δηλώσεις της εξερχόμενη του Προεδρικού, όπου έλαβε μέρος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, από την οποία αποχώρησε πριν ολοκληρωθεί επειδή το απόγευμα θα πρέπει να βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Θεοχάρους είπε πως “έχουμε τύχει πλήρους ενημέρωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όλα όσα διημείφθησαν στη Νέα Υόρκη, για τις επιμέρους συναντήσεις και συνομιλίες, και για το γεγονός ότι όλοι αγωνιούν για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών”.

“`Ολοι εκφράζουν τη θέση ότι η διατήρηση αυτής της στασιμότητας αποβαίνει σε βάρος της υπόθεσης του κυπριακού λαού και εξυπηρετεί απόλυτα την Τουρκία. Η δική μου τοποθέτηση είναι ότι βρισκόμαστε σε μη αναστρέψιμη κατάσταση πια όσον αφορά το Κυπριακό”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “ακόμη και οι πιο ένθερμοι θιασώτες της διζωνικής, που την περιγράφουν με τα πιο καλά λόγια και με τις πιο καλές προοπτικές ως δυνατότητα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να αντιληφθούν ότι ούτε αυτά διαλαμβάνονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, ούτε μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Τουρκία”.

Σημείωσε πως “η Τουρκία έχοντας ήδη θέσει σε εφαρμογή το εναλλακτικό της σχέδιο, το λεγόμενο σχέδιο β`, κατευθύνεται προς την κατεύθυνση αυτή τη στιγμή και μόνο των δυο κρατών, είτε υπό τη μορφή μιας συγκεκαλυμμένης συνομοσπονδίας, με όσο το δυνατό περισσότερες εξουσίες στα δυο κράτη και αποδυνάμωση εντελώς της κεντρικής Κυβέρνησης, είτε του πλήρους διαχωρισμού”.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει τις προσπάθειές της για επικυριαρχία και στο ελεύθερο κομμάτι της Κύπρου και στις θάλασσές της. Και έχω την πληροφόρηση ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να κινηθούν στρατιωτικά δυνάμεις άλλων χωρών για να προστατέψουν τις ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες ενδεχομένως θα επιχειρήσουν μέσα στην ΑΟΖ. Συνεπώς, είναι και αυτό μια ουτοπία, την οποία θα πρέπει να την αποβάλει ο κυπριακός λαός”, σημείωσε.

“Εύχομαι να βρεθεί μια φόρμουλα με τη συναινετική διάθεση όλων των πολιτικών κομμάτων και όλων των κινήσεων του τόπου μας, ούτως ώστε να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κρίση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι η κρίση και η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι μη αναστρέψιμη”, επεσήμανε η κ. Θεοχάρους.

Ερωτηθείσα αν έχει κάποια πληροφόρηση ότι στο πλαίσιο της ΕΕ υπάρχει το ενδεχόμενο να εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση που να τονίζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί λύση δυο κρατών στην Κύπρο, η κ. Θεοχάρους είπε πως η εκτίμησή της είναι ότι “η ΕΕ ενόψει των Ευρωεκλογών του προσεχούς Μαΐου θα είναι ενδεχομένως πιο φυλοκυπριακή, ή ακόμη και έκδηλα φιλική προς την Κυπριακή Δημοκρατία”.

“Ωστόσο, στην ΕΕ υπάρχουν τεράστια συμφέροντα με την Τουρκία που δεν θα της επιτρέψουν να σπρώξει ακόμη περισσότερο την Τουρκία μακριά από την κορμό της Ευρώπης, ούτε και από τον δυτικό κορμό, από το αμερικανικό στρατιωτικό κατεστημένο και από την άλλη θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να γίνει βασιλικότερη του βασιλέως. Δηλαδή αν εμείς οι ίδιοι δεν βάλουμε τους όρους μας και πούμε ως εδώ και μη παρέκει, αυτή είναι η διζωνική που θέλουμε – για τους οπαδούς της διζωνικής – σε αυτά τα πλαίσια θέλουμε τη διζωνική δεν πρόκειται η ΕΕ να υποστηρίξει κάτι διαφορετικό. Η ΕΕ θα πει ότι αποφασίσετε εσείς εμείς θα το στηρίξουμε”., σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα