Κόρη Τάσου Ισαάκ: “Ο δολοφόνος του πατέρα μου καμαρώνει κι εμείς ανοίγουμε οδοφράγματα”
"Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα. Κι εμείς ανοίγουμε τα οδοφράγματα της ντροπής και παρακαλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να μας προστατέψουν" είπε μεταξύ άλλων η Αναστασία Ισαάκ.
- 11 Αυγούστου 2019 15:55
Πέρασαν 23 χρόνια από τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού στην Κύπρο.
Η κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ, απηύθυνε την πρώτη της ομιλία κατά τη διάρκεια της 23ης εκδήλωσης μνήμης στη Δερύνεια.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
“Η καρδιά μου έτρεμε στην προσπάθεια να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου. Φοβήθηκα τι θα πω. Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν. Ύστερα θυμήθηκα τις υποσχέσεις. Τις υποσχέσεις για δικαιοσύνη και σεβασμό στη μνήμη του Τάσου και του Σολωμού. Γιατί να σεβαστώ μια κοινωνία που δεν σέβεται την ιστορική της συνέχεια. Τόσα χρόνια κρύφτηκα μέσα στον θυμό μου. Προσπάθησε να το ξεπεράσω μέσα στην αφάνεια μα με έπνιξε η απογοήτευση. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα με βασανίζουν και γι αυτό είμαι εδώ. Κλειστήκαμε στο εγώ μας, χωνεύουμε τα εγκλήματα, απλοποιούμε τα γεγονότα, ώστε να συμφιλιωθούμε μαζί τους. Χαρακτηριζόμαστε από αδράνεια. Αποδεχόμαστε και αδιαφορούμε για το διαρκές έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας. Οι δολοφόνοι βαφτίζονται βουλευτές και υπουργοί. Ο δολοφόνος του πατέρα μου καμαρώνει για την έδρα του στην ψευδοβουλή.
Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα. Κι εμείς ανοίγουμε τα οδοφράγματα της ντροπής και παρακαλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να μας προστατέψουν…Είκοσι τρία ετήσια μνημόσυνα κι όμως κάθε χρόνο μνημονεύουμε επιπλέον και τη δικαιοσύνη. Και πραγματικά διερωτώμαι: Αν ο πατέρας μου και ο Σολάκης πέθαναν σήμερα θα θεωρούνταν ήρωες ή θα κατηγορούνταν για σωβινισμό; Θα φώναζε κανείς για τη θυσία τους ή θα κατηγορούνταν ότι χαλούν το καλό κλίμα;”.
Το μνημόσυνο τελέστηκε χωροστατούντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Κώστα Χαμπιαούρη.
Όπως αναφέρει το famagusta.news, στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός εξήρε τη θυσία των δύο ηρώων από το Παραλίμνι, τονίζοντας πως με τη θυσία τους καταξιώθηκαν στη συνείδηση του λαού ως σύμβολα της αντίστασης ενάντια στον Τούρκο κατακτητή.
«Τιμούμε τους οικείους και συγγενείς των ηρώων, ανέφερε, ιδιαίτερα την Αναστασία, και εκφράζουμε τον σεβασμό της Πολιτείας για το μέγεθος της προσφοράς τους, το οποίο αποτελεί συνέχεια των μακρόχρονων αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δικαίωση».
Συνέχισε λέγοντας πως «τόσο ο Τάσος, όσο και ο Σολωμός επέδειξαν απαράμιλλο θάρρος και αυταπάρνηση, έχοντας επίγνωση του ύψιστου κινδύνου στον οποίο έθεταν τους εαυτούς τους και σ’ αυτό έγκειται το μέγεθος και το μεγαλείο της θυσίας τους, την οποία τιμούμε σήμερα σε αυτό το σεπτό εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο».
Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων, σημείωσε πως η Πολιτεία υποκλίνεται στη θυσία τους.
«Αποκαλυπτόμαστε μπροστά στο άφθαστο ψυχικό κάλλος τους και σας εκφράζουμε τον σεβασμό και την τιμή μας. Να είστε περήφανοι για την υπέρβαση που αξιώθηκαν να επιτύχουν σε τόσο μικρή ηλικία οι δικοί σας άνθρωποι και για την προσφορά της ίδιας τους της ζωής στο θυσιαστήριο της μαρτυρικής μας πατρίδας, που είναι ακόμα ημικατεχόμενη. Το Παραλίμνι και ολόκληρος ο κυπριακός ελληνισμός πρέπει να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη τους ως παράδειγμα ανδρείας, τόλμης και αρετής, πίστης και αφοσίωσης σε ανώτερες αξίες και ιδανικά».
«Σήμερα, σημείωσε, 23 χρόνια μετά τον ματωμένο Αύγουστο του 1996, αναλογιζόμαστε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν έκτοτε για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για τερματισμό της κατοχής του μεγάλου μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.» Δυστυχώς, είπε, οι προσπάθειες μας δεν τελεσφόρησαν, δεδομένης της αδιαλλαξίας της κατοχικής δύναμης και της επιδίωξής της για παγίωση και διεθνή αναγνώριση της de facto κατάστασης, όπως επιβλήθηκε στο νησί μας το καλοκαίρι του ’74.
Συνέχισε αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις λέγοντας πως «η Τουρκία εξακολουθεί να περιφρονεί αρχές, ψηφίσματα και αποφάσεις της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας και επιμένει στη στρατιωτική κατοχή μιας ευρωπαϊκής χώρας με όλα τα συνακόλουθα τραγικά αποτελέσματα που αποτελούν την καθημερινή δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς και μας υποδεικνύουν το μέγα χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας.
«Η εθνική τραγωδία που εξακολουθεί να βιώνει ο τόπος μας, πρόσθεσε, απαιτεί ενότητα και σκληρή δουλειά. Απαιτεί επίσης προσήλωση στα ιδανικά του γένους μας, με κορυφαίο το χρέος της απελευθέρωσης, κάτι που το χρωστάμε στους ήρωες μας, στους άμαχους, στους αιχμαλώτους και σε όσους βασανίστηκαν και κακοποιήθηκαν», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ο Υπουργός, καταβάλλει συστηματικές και επίμονες προσπάθειες για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος. Εργάζεται με αποφασιστικότητα και επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ παράλληλα, μέσα από τη διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών, αγωνίζεται για απελευθέρωση της πατρίδας μας, η οποία θα στηρίζεται στις αρχές και τις αξίες του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, διασφαλίζοντας την εθνική και φυσική μας επιβίωση στη γη των πατέρων μας».
Είναι για τους ήρωες μας, είπε τέλος, που πρέπει να δώσουμε το άπαν των δυνάμεων μας για δικαίωση του ιστορικού μας παρελθόντος. Ύστερα από το μνημόσυνο, ακολούθησε τρισάγιο στους τάφους των ηρώων στο Παραλίμνι και κατάθεση στεφάνων.