Σπάει κάθε ρεκόρ η ζήτηση για τα καταλύματα της Airbnb – Υπερδιπλάσια από πέρυσι η ζήτηση και στην Ελλάδα
Ισχυρότερη από ποτέ είναι η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων καταλυμάτων Airbnb, ξεπερνώντας κατά πολύ τις επιδόσεις της πριν από την πανδημία.
- 06 Μαΐου 2022 06:19
To ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε όλο τον κόσμο, με την Airbnb να ανακοινώνει 100 εκατομμύρια κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, αριθμός ρεκόρ από την ίδρυση της εταιρείας.
Η Airbnb ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τα έσοδα της να ανέρχονται σε 1,5 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 70% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η εταιρεία ξεπέρασε σε έσοδα φέτος αυτά του πρώτου τριμήνου του 2019, κατά 80%. Η ισχυρή αύξηση των εσόδων προήλθε από τον συνδυασμό της αύξησης στις διανυκτερεύσεις και τις κρατήσεις για δραστηριότητες. Το 1ο τρίμηνο τα EBITDA ανήλθαν σε 229 εκατ. δολάρια, όντας το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο για την εταιρεία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Airbnb, η ταξιδιωτική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2021 επιταχύνθηκε στο 1ο τρίμηνο του 2022, παρά τους αντίξοους παράγοντες της πανδημίας και του πολέμου. Οι κρατήσεις σε νύχτες και πακέτα εμπειριών ξεπέρασαν τα επίπεδα πριν από την πανδημία και ανήλθαν σε περισσότερες από 100 εκατομμύρια για πρώτη φορά, καταδεικνύοντας την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση για ταξίδια. Εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον πιο ευέλικτοι σχετικά με το πού ζουν και εργάζονται. Ως αποτέλεσμα, εξαπλώνονται σε χιλιάδες πόλεις και προορισμούς, μένοντας για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και ολόκληρες εποχές.
Τι επηρέασε την άνοδο
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, οι ταξιδιώτες πραγματοποιούν κρατήσεις περισσότερο από ποτέ. Από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 2022, οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 32% σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2019. Οι κρατήσεις σε διαμερίσματα και καταλύματα που διαθέτει η πλατφόρμα, καταγράφουν αύξηση 30% από τα τέλη Απριλίου 2022, και αφορούν την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο, σε σχέση με το 2019.
Πού θα ταξιδέψουν όσοι επιλέγουν καταλύματα μέσω Airbnb
Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στις πόλεις και επιλέγουν διεθνή ταξίδια. Στην αρχή της πανδημίας, προτιμούσαν να ταξιδεύουν σε μη αστικούς προορισμούς κοντά στο σπίτι τους. Η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2022 και να αυξάνεται κατά 80% σε σύγκριση με ίδιο διάστημα του 2019. Οι διανυκτερεύσεις στο εσωτερικό των χωρών αυξήθηκαν επίσης κατά 65% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Την ίδια ώρα οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στις πόλεις και κλείνουν ταξίδια στο εξωτερικό, με τις κρατήσεις σε νύχτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλες πόλεις να αυξάνονται κατά 80% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2021, υπερβαίνοντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Οι διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν για διεθνή ταξίδια υπερτριπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021, επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Πόσες μέρες μένουν σε καταλύματα Airbnb
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airbnb, ενώ οι βραχυπρόθεσμες διαμονές ανέκαμψαν έντονα το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι μακροχρόνιες διαμονές 28 ημερών ή περισσότερων συνεχίζουν να είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία, ανά διάρκεια ταξιδιού σε σύγκριση με το 2019. Οι μακροχρόνιες διαμονές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, υπερδιπλάσιες σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2019.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του 4ου BnB Greece Conference, το 2022 αναμένεται να είναι μια εξαιρετική χρονιά για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα καταγράφει αύξηση της ζήτησης κατά 232% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία AirDNA. Μάλιστα, την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2002, η ζήτηση για την Ελλάδα ήταν αυξημένη κατά μέσο όρο κατά 11,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο διάστημα του 2019, δηλαδή προ πανδημίας. Συγκεκριμένα για το καλοκαιρινό τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου, η ζήτηση είναι υπερδιπλάσια από πέρυσι. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην καλοκαιρινή ζήτηση σημειώνουν η Κρήτη (306%) και τα Δωδεκάνησα (302%). Ακολουθεί η Αθήνα με αύξηση 248%, οι Κυκλάδες με αύξηση 233% και το Ιόνιο με 230%. Πολύ καλές επιδόσεις εμφανίζουν επίσης η Θράκη (+216%), οι Σποράδες (215%), τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (188%), η Ήπειρος 157%, η Θεσσαλία 153%, η Πελοπόννησος 135%, η Μακεδονία 132% και η Κεντρική Ελλάδα 109%.
Επιπλέον την περασμένη χρονιά, η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα κατάφερε να ανακτήσει το 94,4% των εσόδων του 2019.
Σημειώνεται ότι από το 2007 που ιδρύθηκε η Airbnb, σήμερα φιλοξενεί στην πλατφόρμα της πάνω από τέσσερα εκατομμύρια ιδιοκτήτες καταλυμάτων όλων των ειδών, που έχουν υποδεχτεί περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο αφίξεις επισκεπτών σε περισσότερες από 220 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις