Κορονοϊός: Η Κούβα σταματά την κυκλοφορία μέσων μαζικής μεταφοράς
Η αναστολή των υπηρεσιώνμέσων μαζικής μεταφοράς στην Κούβα, κρατικών και μη, περιλαμβάνει τα πούλμαν και τα ταξί.
- 10 Απριλίου 2020 13:40
Η Κούβα, που καταγράφει 515 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού με 15 θανάτους, αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς και να κλείσει τα μεγάλα καταστήματα προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της ασθένειας.
«Θα σταματήσουμε πλήρως όλες της υπηρεσίες μέσων μαζικής μεταφοράς στη χώρα, κρατικών και μη», κάτι που περιλαμβάνει τα πούλμαν και τα ταξί, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Μεταφορών Εδουάρδο Ροδρίκες.
Η Κούβα είναι αυτή τη στιγμή σε στάδιο περιορισμένης εγχώριας μετάδοσης της ασθένειας και μόνο έξι περιοχές της χώρας παραμένουν σε καραντίνα. Όμως οι αρχές απαιτούν από τον πληθυσμό να ακολουθήσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Ο υπουργός Υγείας Χοσέ Πορτάλ προειδοποίησε πρόσφατα πως η επιδημία μπορεί να λάβει έκταση, όπως αλλού στον κόσμο, και ότι θα πρέπει να ενταθεί η πρόληψη.
Παρά την έκκληση να παραμείνουν στα σπίτια τους και το ότι από το Σάββατο η ελεύθερη κυκλοφορία ισχύει μόνο για τους «εργαζομένους που παρέχουν βασικές υπηρεσίες» και τη μεταφορά εμπορευμάτων, υπάρχουν «μετακινήσεις και πολύς κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς», παρατήρησε ο υπουργός Μεταφορών.
Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου Μπέτσι Ντίας ανακοίνωσε την απαγόρευση από την Παρασκευή “των πωλήσεων στα μεγάλα καταστήματα» της Αβάνας προκειμένου να «αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις» που διευκολύνουν τη μετάδοση.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Η Κούβα εισάγει την πλειονότητα των τροφίμων και παρουσιάζει συχνά ελλείψεις λόγω του εμπορικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, της έλλειψης ρευστότητας και των καθυστερήσεων στον μετασχηματισμό ενός σοβιετικού τύπου οικονομικού συστήματος.
Η πώληση προϊόντων που έχουν μεγάλη ζήτηση, όπως το κοτόπουλο και τα είδη υγιεινής, προκαλούν μεγάλες ουρές αναμονής.
«Μόνο τα μικρά καταστήματα θα συνεχίσουν να προσφέρουν προϊόντα» πρώτης ανάγκης, εξήγησε η Ντίας. Μικρά καταστήματα θα δημιουργηθούν από τους δήμους για την «πώληση διατροφικών προϊόντων, ειδών τουαλέτας και υγιεινής» ενώ θα οργανωθούν επίσης περιοδείες πώλησης.
Η πώληση αλκοολούχων ποτών θα απαγορευθεί στα καταστήματα τροφίμων που πρέπει να κρατήσουν τα ράφια τους για τα τρόφιμα.