Συνθήκη Σεβρών – Τι όριζε και γιατί αναφέρθηκε σε αυτήν ο Ερντογάν

Συνθήκη Σεβρών – Τι όριζε και γιατί αναφέρθηκε σε αυτήν ο Ερντογάν
Ερντογάν

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην Συνθήκη, υποστηρίζοντας ότι κατάφερε να αποτρέψει μια αρνητική συμφωνία για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου του 1920 στις Σέβρες της Γαλλίας. Δύο χρόνια μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σκοπός της ήταν η διαμόρφωση του μεταπολεμικού κόσμου.

Ουσιαστικά με τη Συνθήκη θα μοιράζονταν οι αποικίες της ηττημένης Γερμανίας και της συμμάχου της, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που ήταν σύμμαχος της, μεταξύ των νικητριών δυνάμεων της Αντάντ.

Οι όροι της συνθήκης

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδιδε την κυριαρχία της Μεσοποταμίας (Ιράκ), της Παλαιστίνης και της Υπεριορδανίας στην Βρετανία ως προτεκτοράτα της Κοινωνίας των Εθνών, τη Συρία και τον Λίβανο στη Γαλλία επίσης ως προτεκτοράτα και προβλεπόταν η υπαγωγή της Ανατόλιας στη σφαίρα επιρροής της Ιταλίας. Η Χετζάζ (μέρος της σημερινής Σαουδικής Αραβίας) το Κουρδιστάν και η Αρμενία θα γίνονταν ανεξάρτητα κράτη.

Όσον αφορά την Ελλάδα

Στην Ελλάδα παραχωρούνταν τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος και η ανατολική Θράκη μέχρι τη γραμμή της Τσατάλτζας κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η περιοχή της Σμύρνης έμενε υπό την ονομαστική επικυριαρχία του Σουλτάνου αλλά θα διοικούνταν από Έλληνα Αρμοστή ως εντολοδόχο των Συμμάχων, και θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια με δημοψήφισμα. Το άρθρο 26 της Συνθήκης όριζε ακόμα ότι αν οι οθωμανικές αρχές δεν συναινούσαν στην εφαρμογή της, θα εξέπιπταν από την κυριαρχία τους στην Κωνσταντινούπολη, την οποία θα μπορούσε να καταλάβει η Ελλάδα, κάτι το οποίο έντεχνα είχε προωθήσει ο Βενιζέλος.

Παράλληλα, η Βόρεια Ήπειρος ενσωματωνόταν στην Ελλάδα με το μυστικό Σύμφωνο Βενιζέλου – Τιττόνι. Η Ιταλία συμφώνησε ακόμα να παραχωρήσει τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο και το Καστελόριζο) στην Ελλάδα, και όταν η Βρετανία έδινε στο μέλλον την Κύπρο στην Ελλάδα, τότε (μετά από δημοψήφισμα) θα παραχωρούταν και αυτά τα νησιά (η συμφωνία ακυρώθηκε αργότερα από την Ιταλία το 1922).

Τα στενά των Δαρδανελίων και η θάλασσα του Μαρμαρά αποστρατικοποιήθηκαν και έγιναν προσωρινά διεθνής περιοχή, οι Σύμμαχοι απέκτησαν τον οικονομικό έλεγχο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τέλος καθορίζονταν η ισότητα και τα δικαιώματα των χριστιανικών μειονοτήτων.

  

Γιατί αναφέρθηκε σε αυτήν ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν “σβήνει” από τον χάρτη Κρήτη, Κάρπαθο, Ρόδο, Κάσο και Καστελόριζο. Καθισμένος σε μια καρέκλα παρουσιάζει σε βίντεο τους χάρτες που φαντάζεται σε συνέντευξη του και υποστηρίζει πως το μνημόνιο με τη Λιβύη ανατρέπει τη Συνθήκη των Σεβρών. 

Ο Ερντογάν υποστήριξε ουσιαστικά ότι η Τουρκία με το μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες κατάφερε να αποτρέψει μία “Συνθήκη των Σεβρών”, δηλαδή μία αρνητική συμφωνία για τα τουρκικά συμφέροντα, στην ανατολική Μεσόγειο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα