Κορονοϊός: Περισσότερες οι πιθανότητες για λοίμωξη οι καπνιστές
Προειδοποίηση προς όσους καπνίζουν ή κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύμα του κορονοϊού έστειλε η επιστημονική κοινότητα.
- 10 Απριλίου 2020 12:01
Αν υπάρχει μια εποχή που κάποιος έχει κάθε λόγο να νοιάζεται για την υγεία των πνευμόνων του, είναι αυτή που ζούμε τώρα. Και αν σκεφτεί να κόψει το τσιγάρο, ίσως δεν θα βρει άλλη εποχή που να του δώσει τόσα κίνητρα.
Οι καπνιστές και οι άνθρωποι με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν στα κύτταρα των πνευμόνων τους συγκριτικά υψηλότερα επίπεδα ενός ενζύμου (ACE-2), το οποίο αποτελεί τη “θύρα εισόδου” που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να τα μολύνει.
Αυτό δείχνει μια νέα μικρή καναδική επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία τόσο το κάπνισμα όσο και η ΧΑΠ αυξάνουν τον κίνδυνο για μια πιο σοβαρή εξέλιξη της νόσου Covid-19.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζάνις Λέουνγκ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και του Νοσοκομείου Σεντ Πολ του Βανκούβερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ευρωπαϊκό πνευμονολογικό περιοδικό «European Respiratory Journal», μελέτησαν δείγματα από πνεύμονες 21 ασθενών με Covid-19 και άλλων 21 χωρίς τη νόσο (ομάδα ελέγχου).
Διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο οι ασθενείς με Covid-19 έχουν υψηλότερα επίπεδα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACE-2), το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων και στον οποίο υποδοχέα προσδένεται η προεξέχουσα πρωτεΐνη του νέου ιού, αλλά τα επίπεδα αυτά είναι υψηλότερα στους τωρινούς καπνιστές, σε σχέση με τους πρώην καπνιστές και με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.
“Η ώρα για να κόψει κάποιος το κάπνισμα”, το μήνυμα που εκπέμπεται
Αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν να εμφανίσουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, άρα και σοβαρότερα συμπτώματα. “Ποτέ δεν έχει υπάρξει καλύτερη ώρα για να κόψει κανείς το κάπνισμα, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του από την Covid-19.
Βρήκαμε ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ και όσοι ακόμη καπνίζουν, έχουν υψηλότερα επίπεδα του ACE-2 στους πνεύμονες τους, πράγμα που μπορεί να τους βάλει σε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σοβαρές λοιμώξεις Covid-19. Γι’ αυτό, πρέπει να τηρούν αυστηρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής των χεριών τους”, δήλωσε η δρ Λέουνγκ.
“Κόβοντας το τσιγάρο στη διάρκεια αυτής της πανδημίας, όχι μόνο μπορεί να σώσεις τη δική σου ζωή, αλλά και κάποιου άλλου, αν δεν χρειαστεί να εισαχθείς σε νοσοκομείο”, δήλωσε στους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” ο καθηγητής παιδιατρικής Τζόναθαν Γουίνικοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.
Ο Γουίνικοφ, σε συνεργασία με τη γενική εισαγγελέα της Μασαχουσέτης Μόρα Χίλι, εξέδωσε μια προειδοποίηση προς το κοινό και ιδίως προς τους νεαρούς καπνιστές και ατμιστές.
“Φέρνετε αυτή τη συσκευή (σ.σ. ηλεκτρονικού τσιγάρου) ή το τσιγάρο στο στόμα σας για να εισπνεύσετε και το κάνετε κατ’ επανάληψη. Τα βάζετε κοντά στο πρόσωπο σας και εξαπλώνετε στο σώμα σας οτιδήποτε βρίσκεται στο χέρι σας. Ταυτόχρονα, όσοι καπνίζουν ή ατμίζουν, έχουν αυξημένο βήχα, δηλαδή τη “συνταγή” για αυξημένη εξάπλωση του ιού”, επεσήμανε ο δρ Γουίνικοφ.
Άλλοι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι το κάπνισμα -και η χρήση κάνναβης- καταστέλλει σε ένα βαθμό την ανοσοποιητική λειτουργία, συνεπώς καθιστά τον οργανισμό πιο ευάλωτο στον κορονοϊό ή στη γρίπη.
Οι μελέτες ειδικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σχετικά λίγες, αλλά έχουν δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους πνεύμονες, πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που κάνουν χρήση προϊόντων καπνού με γεύση.
Έρευνες σε πειραματόζωα που εκτέθηκαν σε ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου έδειξαν ότι έγιναν πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις από ιούς και βακτήρια, σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογίας και φυσιολογίας Ρόμπερτ Τάραν του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.
Πρόσφατη κινεζική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», βρήκε ότι οι ασθενείς με Covid-19 που ήταν καπνιστές, είχαν υπερδιπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα σε σχέση με τους μη καπνιστές.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|