Χορεύοντας στο Αστεροσκοπείο
Αναζητώντας την αρμονική ένταξη του ανθρώπου στο σύμπαν, η χορογράφος Χλόη Αλιγιάννη μιλάει στο NEWS 24/7 για την παράσταση "Space Cadet", που θα φιλοξενηθεί στου Φιλοπάππου.
- 06 Σεπτεμβρίου 2021 15:54
«Το άζωτο στο DNA μας, το ασβέστιο των δοντιών μας, ο σίδηρος στο αίμα μας, ο άνθρακας μες στις μηλόπιτές μας φτιάχτηκαν στο εσωτερικό αστεριών που κατέρρευσαν. Είμαστε φτιαγμένοι από αστρο-υλικό». Τάδε έφη ο Καρλ Σέιγκαν (1934-1996), ο αμερικανός πατέρας της εκλαϊκευμένης αστροφυσικής. Και η αλήθεια είναι πως αν είχαμε περισσότερο στο νου μας το πόσο είμαστε μέρος του αχανούς σύμπαντος, και μάλιστα ένα ολότελα αμελητέο αμελητέο μέρος του, μπορεί και να είχαμε στρώσει καλύτερα το πλανητικό μας κρεβάτι. Και τώρα, να κοιμόμασταν καλύτερα…
Αυτήν ακριβώς την υπόγεια σχέση υπαγωγής μεταξύ ανθρώπου και σύμπαντος επιχειρεί να ψηλαφήσει μια αναμφίβολα πρωτότυπη παράσταση συγχρονου χορού που θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου στο… Αστεροσκοπείο Αθηνών, που φυσικά κοιτάει τ’ άστρα. Όντως εξαιρετική επιλογή χώρου. «Είμαστε πανευτυχείς που βρισκόμαστε εδώ,» λέει στο NEWS 24/7 η Χλόη Αλιγιάννη, στην οποία πιστώνεται η σύλληψη, η χορογραφία, η πρωτότυπη μουσική και ο όλος σχεδιασμός της παράστασης.
Από τον Λόφο των Νυμφών, σε ένα διάλειμμα της προετοιμασίας για την παράσταση, η δημιουργός της εμφανίζεται ενθουσιασμένη με την επιλογή του χώρου. «Πρωτοπαρουσιάσαμε το έργο στο Φεστιβάλ Βωβούσας τον Αύγουστο, και σκοπός μας είναι να πηγαίνουμε [για παραστάσεις] σε όσο το δυνατόν πιο διαφορετικές τοποθεσίες. Το να είμαστε εδώ, στον κέντρο της Αθήνας, σε ένα αρχαιολογικό χώρο –γιατί είναι και αρχαιολογικός χώρος – είναι μια ιδανική συνθήκη για να ξεκινήσει στην Αθήνα η πορεία του έργου.» Παρεμπιπτόντως, οι θεατές των δυο παραστάσεων στο αθηναϊκό αστεροσκοπείο θα έχουν την ευκαιρία, με το εισιτήριό τους, να χαζέψουν το διάστημα με το τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Με τα μάτια του αστροναύτη
Αλλά τι πραγματεύεται, τελικά, η χορευτική αυτή παράσταση; Εν αρχή, ο τίτλος της. Το αγγλόφωνο «Space Cadet». Το οποίο μεταφράζεται ως «δόκιμος αστροναύτης». Αλλά η χρήση της φράσης έχει πολύ περισσότερο συνδεθεί με την καθημερινή αργκό, παρά με την… NASA. Space cadet, λοιπόν, λέγεται ευρέως στις ΗΠΑ ο άνθρωπος που είναι αλλού, αφηρημένος, που γενικά δεν πολυδιατηρεί επαφή με την πραγματικότητα με ένα συχνά άκακο και χαριτωμένο τρόπο.
Συνδυάζοντας και τις δυο ερμηνείες του όρου, το «Space Cadet» της Αλιγιάννη βάζει τον θεατή να παρακολουθεί έναν αστροναύτη-εξερευνητή (τον ενσαρκώνει ο γνωστός χορευτής χιπχόπ, Fuerza Negra), που με την βοήθεια της κίνησης, του φωτός και του ήχου «ταξιδεύει» σε νέα μέρη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ποιητικό του ταξίδι στο διάστημα διεξάγεται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη εγκατάσταση, «η οποία άλλοτε φαντάζει σαν σπίτι, μέσο μεταφοράς, διαστημικό κατασκεύασμα του μέλλοντος και άλλοτε σαν φυλακή, παιχνίδι ή και κόσμος ολόκληρος.»
Διαβάζω στο δελτίο Τύπου ότι το έργο «αναζητά́ το σημείο τομής δύο ταξιδιών: του συλλογικού́ –με τη μελλοντική́ πορεία της ανθρωπότητας να κοιτά́ στ’ άστρα και την θέση της στο σύμπαν–, και του ατομικού́ που αφορά́ στην εσωτερική́, προσωπική́ αναζήτηση του “ανήκειν” και τη σχέση με το περιβάλλον, τη φύση, το “σπίτι” μας, τη Γη.» Αλήθεια, όμως, είναι η ενδεδειγμένη λύση το να ψάχνουμε εκτός δικού μας πλανήτη για ένα modus επιβίωσης, αντί να κάτσουμε να σιάξουμε λίγο τον πλανήτη μας; «Συμφωνώ μαζί σας,» λέει η κα. Αλιγάννη. «Γι’ αυτό και ξεκίνησα να ασχολούμαι με το θέμα. Και ήθελα πολύ να συζητήσω με άτομα που δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα, για να μάθω πώς το βιώνουν εκείνοι, πώς το βλέπουν. Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη διαφορά μεταξύ του εμπορικού κόσμου, που έχει αρχίσει και μπαίνει αρκετά δυναμικά στην εξερεύνηση του διαστήματος, και των επιστημόνων που το μελετούν. Απ’ όσα κατάλαβα με αυτούς που μίλησα, η κινητήριος δύναμή τους είναι η γνώση και η κατανόηση του διαστήματος. Τρέφουν μεγάλο σεβασμό για τον πλανήτη μας, και θεωρούν ότι το να μαθαίνουμε μέσα από την εξερεύνηση του διαστήματος έχει αξία, εάν το αξιοποιούμε για να έχουμε μια καλύτερη σχέση με το περιβάλλον μας εδώ.»
Διαστημικό εμπόριο;
Από την άλλη, βέβαια, όλη αυτή η πρόσφατη διαστημική κούρσα δισεκατομμυριούχων μάλλον κατατείνει στο (πανάκριβο) κέφι των εχόντων, παρά σε ό,τιδήποτε ερευνητικό, έτσι δεν είναι; «Ναι, κι αυτό θα δημιουργήσει πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι αξία έχει ο διαστημικός τουρισμός, για ποιο λόγο θα είχε αξία να γίνει κάτι τέτοιο μαζικά διαθέσιμο, και ποιος την ελέγχει όλη αυτή την δραστηριότητα,» επισημαίνει η χορογράφος.
Κι όλα αυτά τα πολύ καίρια ερωτήματα τίθενται, σε κάποιο βαθμό, από το έργο; «Εμείς έχουμε κάνει μια ποιητική αποτύπωση του διαστήματος. Συνεργαστήκαμε με επιστήμονες, αλλά για μένα είναι σημαντικό μετά να κάνουμε μια μεταπήδηση σε ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Αυτό που θα ήθελα να βιώσει συναισθηματικά ο θεατής θα ήταν μια σύνδεση με το γήινο περιβάλλον, αλλά και μια αίσθηση ότι ανήκουμε και σε κάτι μεγαλύτερο από μας. Ο κεντρικός άξονας [της παράστασης] είναι αυτή η σχέση με το περιβάλλον. Το εδώ, αλλά και το ευρύτερο.»
Συντελεστές παράστασης
Σύλληψη, χορογραφία, μουσική σύνθεση: Χλόη Αλιγιάννη
Ερμηνευτής: Γιάν Άγγελος Αποστολίδης Ισαάκ (Fuerza Negra)
Σχεδιασμός φωτισμού: Άννα Σμπώκου
Επιμέλεια, σύνθεση κειμένου: Κατερίνα Κατάκη
Αφήγηση: Θανάσιμος
Επιστημονικοί συνεργάτες: Θ. Ακύλας, δρ Μ. Χάουαντ
Πληροφορίες: Στο Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Θησείο, 7 και 8 Σεπτεμβρίου στις 21:00 (με μάσκες, έγκαιρη προσέλευση και αποστάσεις). Εισιτήριο 10€, στο οποίο περιλαμβάνεται παρατήρηση από τον τηλεσκόπιο στην Πνύκα. Κρατήσεις 210-3490160, 210-3490055.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις