Δημογραφικό: Η Ελλάδα της κρίσης “ξέχασε” τις πολύτεκνες οικογένειες

Δημογραφικό: Η Ελλάδα της κρίσης “ξέχασε” τις πολύτεκνες οικογένειες
Πλήθος - Φωτό αρχείου MotionTeam

Πώς σε μία χώρα που βλέπει τον πλήθυσμό της να μειώνεται , τα πολυθέσια αυτοκίνητα των πολύτεκνων αποτελούν "τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης".

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2010, χρονιά υπογραφής του πρώτου μνημονίου, στην χώρα μας οι γεννήσεις έφταναν τις 114.766. Επτά χρόνια αργότερα, το 2017, στην Ελλάδα γεννήθηκαν 88.553 παιδιά. Η πρόσφατη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την φυσική κίνηση του πληθυσμού, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του πληθυσμού της χώρας.

Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα, δεν αποτέλεσαν απλώς τροχοπέδη στην δημιουργία οικογένειας. Ήρθαν να προσθέσουν πολλαπλά νέα προβλήματα, στους γονείς που τα προηγούμενα χρόνια επέλεξαν να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, συμβάλλοντας από την πλευρά τους στην καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος.

Η κ. Δήμητρα-Ινές Αγγελή, μητέρα 6 παιδιών, γενική γραμματέας της Ένωσης Πολυτέκνων Αττικής και αναπληρώτρια ταμίας στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων, μίλησε στο News 24/7 για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολύτεκνες οικογένειες στην χώρα μας. “Είναι τραγικό” αναφέρει, “να έχεις πρόβλημα υπογεννητικότητας και να αντιμετωπίζεις φορολογικά τον άγαμο όπως τον πολύτεκνο”.

Με την μνημονιακή επέλαση πολλές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των οποίων έχαιραν οι πολύτεκνες οικογένειες καταργήθηκαν, ενώ κατά την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων φαίνεται πως δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για αυτές.

Πολυτεκνικά επιδόματα και συντάξεις καταργήθηκαν ή αντικαταστάθηκαν, ποσοστώσεις που επέτρεπαν στα παιδιά των πολυτέκνων να μετεγγραφούν σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κοντά στον τόπο κατοικίας τους ή για την εισαγωγή τους στις σχολές της πυροσβεστικής καταργήθηκαν, δεν υπάρχει καμία ειδική πρόβλεψη για τον ΕΝΦΙΑ ή για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης φυσικών προσώπων.

Αυτό που κάνει ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, είναι το γεγονός πως από το 2013 θεσπίστηκε φόρος πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1928 κυβικών. Στον συγκεκριμένο νόμο δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη, ώστε να εξαιρεθούν από αυτόν οι πολύτεκνες οικογένειες για τις οποίες τα πολυθέσια αυτοκίνητα, εκ των πραγμάτων άνω των 2.000 κυβικών, αποτελούν αναγκαιότητα και σίγουρα όχι πολυτέλεια.

Και εδώ χρειάζεται προσοχή. Γιατί όταν το αυτοκίνητο των πολυτέκνων εκλαμβάνεται ως τεκμήριο πολυτελείας, δεν είναι μόνο ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι οικογένειες.

“Το πιο θλιβερό από όλα είναι ότι μία πολύτεκνη οικογένεια να εξαιρείται από κάθε είδους κοινωνική παροχή, διότι το πρώτο πράγμα που θα διακριθεί είναι αν φέρει τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αγγελή και εξηγεί: “ Μου κόπηκε το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, επειδή λογίστηκε ως τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης το αυτοκίνητο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μία απώλεια εισοδήματος 6000 ευρώ”.

Επιπλέον, το γεγονός αυτό οδήγησε στον αποκλεισμό πάρα πολλών πολύτεκνων οικογενειών από το κοινωνικό μέρισμα, καθώς όπως ανέφερε ο σχετικός νόμος “Εξαιρούνται από την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων […] εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας”.

“Αυτό που είναι συγκλονιστικό”, υπογραμμίζει η κ. Αγγελή, “είναι ότι η χώρα μας είχε περισσότερες από 100.000 γεννήσεις ανά έτος, από πριν το 1932. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η σκληρές συνθήκες της δεκαετίας του 1950 και η μετανάστευση, δεν αναχαίτισαν την εικόνα της αύξησης του ελληνικού πληθυσμού γιατί ήταν και η νοοτροπία τέτοια. Η οικογένεια ήταν πάντα ο πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας”.

Παίζει, όμως τόσο μεγάλο ρόλο η νοοτροπία ή η μείωση των γεννήσεων οφείλεται σε καθαρά οικονομικούς λόγους; Η κατάργηση των περισσότερων ευεργετικών διατάξεων για τους πολύτεκνους, ήρθε το 2012. Την ίδια χρονιά, “συμπτωματικά”, ο αριθμός των γεννήσεων έπεσε κάτω από τις 100.000.

“Είναι και θέμα νοοτροπίας, αλλά έρχεται και η οικονομική κρίση και τα αποτελειώνει όλα”, λέει η κυρία Αγγελή. Πλέον, “οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί -γιατί για αυτούς μιλάμε σήμερα-έχουν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά θέματα προκειμένου να βγει το παιδί τους ως ώριμο να αποδώσει στην κοινωνία. Και αυτό είναι που δημιουργεί τις αναστολές” εξηγεί.

Τα “θέματα” που αναφέρει η κυρία Αγγελή είναι πολλά και ξεκινούν από την σύλληψη ακόμα του παιδιού, καθώς, όπως λέει, “από την στιγμή που θα συλληφθεί ένα παιδί, αποτελεί επιπλέον επιβάρυνση στον προϋπολογισμό μιας οικογένειας”.

“Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα νέο ζευγάρι που θέλει να κάνει παιδί είναι ότι δεν υποστηρίζεται η κύηση από την δημόσια υγεία. Χρειάζεται δηλαδή προγεννητικός έλεγχος, που, με τις παροχές να είναι τόσο λίγες στον δημόσιο τομέα, μία εξέταση β’ επιπέδου που γίνεται στην 17η εβδομάδα, η κυοφορούσα θα πρέπει να έχει κλείσει ραντεβού με δημόσιο φορέα από πριν ακόμη πληροφορηθεί την εγκυμοσύνη για να την κάνει στην ώρα της! Έτσι, όλοι θα τρέξουν προς τον ιδιωτικό τομέα”, αναφέρει και διερωτάται: “Είναι δυνατόν στις μέρες μας τα απαραίτητα για ένα παιδί μέχρι τριών ετών βρεφικά είδη να έχουν ΦΠΑ 24%; Φαντάζεστε για τι έξοδο μιλάμε στον οικογενειακό προϋπολογισμό;”

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων, με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό τον περασμένο Αύγουστο, ζητούσε την επαναφορά των ευεργετικών διατάξεων που καταργήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, διακρίνοντάς μάλιστα, εκείνα που έχουν δημοσιονομικό κόστος από εκείνα που δεν έχουν και τα οποία αφορούν ποσοστώσεις στις μετεγγραφές, τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και άλλα. Μεταξύ αυτών είναι και η συμπερίληψη των Συλλόγων Πολυτέκνων στη διανομή φρούτων και λαχανικών καθώς τέθηκαν εκτός το 2015. “Επρόκειτο για μία πολύ σημαντική βοήθεια που πλέον μας στερούν” εξηγεί η κυρία Αγγελή, προσθέτοντας ότι τα ανταποδοτικά τέλη των λαϊκών αγορών που αναδιανεμήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής σε πολύτεκνες οικογένειες υπήρξε μία πολύ σημαντική ανακούφιση και μέσω αυτής της κίνησης βοηθήθηκαν περίπου 5.000 παιδιά. “Ακόμη όμως και εδώ τίθενται εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να υπολογίζονται ενοίκια, ή στεγαστικά δάνεια και πάγια έξοδα όπως κοινόχρηστα ή θέρμανση”.

Αυτό που λογικά προκύπτει είναι ότι απαιτούνται ολοκληρωμένα μέτρα στήριξης της οικογένειας προκειμένου να αναστραφούν οι προβλέψεις που θέλουν τον ελληνικό πληθυσμό να μειώνεται δραματικά τις επόμενες δεκαετίες. “Χρειαζόμαστε πολιτικές για την οικογένεια”, τονίζει η Δήμητρα Αγγελή, καλώντας την ελληνική πολιτεία να πάψει να βλέπει τα παιδιά “σαν μονάδες χωρίς μέλλον, χωρίς ευκαιρίες”. “Θέλουμε από την πολιτεία είναι ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά της πολύτεκνης οικογένειας”.

Οι ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης της οικογένειας από την πολιτεία είναι επιβεβλημένες στην μετά τα μνημόνια εποχή. Οι πολιτικές λιτότητας ήρθαν να προστεθούν στις κοινωνικές αλλαγές που βίωνε η ελληνική κοινωνία εντείνοντας το δημογραφικό πρόβλημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Δήμητρα Αγγελή “Είναι ένα κράμα και των δύο-οικονομικής κρίσης και νοοτροπίας- που δημιουργεί μια Ελλάδα όχι που αλλάζει αλλά που αδειάζει”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα