Κορονοϊός: Ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια με κάθε τρόπο, θέλει η κυβέρνηση
Άδειασμα στη Μίνα Γκάγκα για τις δηλώσεις με τις οποίες άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία. "Πάει πίσω" η πανεπιστημιακή αστυνομία.
- 06 Σεπτεμβρίου 2021 12:53
Το στόχο της κυβέρνησης να ανοίξουν κανονικά σχολεία και πανεπιστήμια, αλλά και να συνεχιστεί καθ όλη τη διάρκεια του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους η δια ζώσης εκπαίδευση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Μάλιστα “άδειασε” εμμέσως και κομψά την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η οποία είχε δηλώσει ότι εάν υπάρξει μετάδοση θα κλείσουν ξανά τα σχολεία, σημειώνοντας ότι “θα ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα και αυτά είναι που θα ισχύσουν ώστε να έχουμε μία ασφαλή και διαρκείας δια ζώσης εκπαίδευση”.
Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι εμπειρία της πανδημίας έδειξε σε όλους πόσο αναγκαία -μορφωτικά, κοινωνικά- είναι η δια ζώσης εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες. “Τα μέτρα που εφαρμόζουμε ήδη και όσα έχουμε εξαγγείλει αποβλέπουν πρωτίστως στην αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα συνδυάζει την υγειονομική ασφάλεια και την εκπαιδευτική αποτελεσματικότητα” πρόσθεσε.
“Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών στο κάλεσμα για εμβολιασμό βαίνει αυξανόμενη. Αλλά χρειάζεται να ενταθεί. Οι ίδιοι οι εμπλεκόμενοι στην εκπαίδευση έχουν κατανοήσει το μέγεθος του διακυβεύματος. Και πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή. Οικογένειες των μαθητών, εκπαιδευτικοί και φυσικά τα παιδιά ηλικίας από 12 ετών και άνω έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με ασφάλεια για να προστατευτούν απέναντι στον ιό” συνέχισε ο κ.Οικόνομου.
Αναφέρθηκε στο πλαίσιο για την επαναλειτουργία της δια ζώσης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Επανέλαβε όμως ότι η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί από το αν η εκπαιδευτική κοινότητα, οι φοιτητές, οι μαθητές και οι γονείς τους, ανταποκριθούν εν συνόλω στα μέτρα και στα πρωτόκολλα των ειδικών.
“Με άμεσα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια και με μέτρα καθημερινής προστασίας μπορούμε να προσφέρουμε στη νεολαία μας το μέγιστο δώρο: Τη μόρφωση, τους φίλους τους, τη ζωή τους στην πληρότητά της. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είμαστε υποχρεωμένοι να διαλέξουμε το σωστό”, τόνισε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε:
“Για να κερδίσουμε το στοίχημα για μια ανοιχτή και διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία θα χρειαστεί υπομονή, συνεργασία και προθυμία. Η Κυβέρνηση θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της στην κατεύθυνση αυτή.”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε εξάλλου ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια με πέρυσι, καθώς υπάρχει το εμβόλιο και υπάρχουν και υψηλά ποσοστά εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς.
Άφησε δε για άλλη μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς και τους ενστόλους, ανάλογα με την επιδημιολογική εξέλιξη.
Όσον αφορά στα πανεπιστήμια, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι η δια ζώσης εκπαίδευση να ισχύσει και στα πανεπιστήμια. Παρέπεμψε στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και “πέταξε το μπαλάκι” των ελέγχων στα ίδια τα ΑΕΙ. “Είμαι σίγουρος ότ πρυτανικές αρχές, που θέλουν επίσης δια ζώσης εκπαίδευση, θα αναλάβουν και από τη δική τους πλευρά πρωτοβουλίες για να δουν πως θα εξασφαλίσουν, τηρώντας τα μέτρα, για να μην παρατηρηθούν προβλήματα” είπε.
Σημείωσε πάντως ότι δεν είναι ίδια η κατάσταση σε όλα τα ΑΕΙ, καθώς σε ορισμένα υπάρχουν μεγαλύτεροι χώροι και ευελιξία στη διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών ώστε να μην κλείσουν ξανά οι σχολές.
Η κυβέρνηση δε θέλει επίσης να δημιουργηθεί σύγχυση στους γονείς, καθώς ήδη πολλοί γονείς τα παιδιά των οποίων έχουν περάσει σε σχολές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, θέτουν το ερώτημα εάν θα γίνει κανονικά η χρονιά, γιατί θα πρέπει να νοικιάσουν σπίτι.
Ο κ. Οικόνομου κατέληξε: “Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χερι μας για να γίνει δια ζώσης”.
Ερωτηθείς εάν εφέτος θα λειτουργήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία, έδειξε εμμέσως πλην σαφώς ότι η κυβέρνηση δε βιάζεται επικαλούμενος την ανάγκη ειδικής εκπαίδευσης του προσωπικού, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης.
“Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα κάνει τη δουλειά για την οποία ιδρύθηκε όταν εκπαιδευτούν επαρκώς” ανέφερε.
Τα μέτρα για τα σχολεία
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2021-2022 και μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, ανακοίνωσε:
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα προσέρχονται στις σχολικές μονάδες ως εξής:
- οι μαθητές με πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) ή δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού (σελφ) τεστ, το οποίο θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο,
- οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται επίσης δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή) με ευθύνη και κόστος του εργαζομένου.
Αν εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19:
- απομακρύνεται από το σχολείο και παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, απέχοντας και από όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες καθώς και από κάθε άλλη μετακίνηση ή επαφή με άτομα εκτός του οικιακού περιβάλλοντος.
- επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) ΚΑΙ τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Επιπλέον, για τις στενές επαφές:
- προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- 2 εργαστηριακά τεστ – rapid πέραν των προβλεπομένων
- εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ – self (τις ημέρες που δεν κάνουν τα 2 εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα:
- 2 αυτοδιαγνωστικά τεστ – self ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.
Όλοι οι ανωτέρω επιβεβαιωτικοί έλεγχοι παρέχονται δωρεάν στα Σταθερά Σημεία Επιβεβαιωτικού Ελέγχου του ΕΟΔΥ. Στόχος των πολύ αυξημένων ελέγχων είναι η διασφάλιση της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας.
Το πρωτόκολλο «Αρχές Διαχείρισης Ύποπτων ή Επιβεβαιωμένων Περιστατικών Λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες» του ΕΟΔΥ θα περιλαμβάνει περαιτέρω αναλυτική περιγραφή του ορισμού «στενής επαφής» και οδηγίες διαχείρισης των κρουσμάτων.
Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19 και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής απέστειλε οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς σχετικά με τον οδικό χάρτη της νέας σχολικής χρονιάς, οδηγίες για τη διαχείριση της ύλης, τις απαραίτητες επαναλήψεις, την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των μαθητών και άλλες κατευθυντήριες γραμμές.
Ως προς τον εμβολιασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα:
Οι εκπαιδευτικοί μας ανταποκρίθηκαν άμεσα και μαζικά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και τους ευχαριστούμε θερμά, όχι μόνο γιατί θωρακίζουν με αυτό τον τρόπο την ατομική, δημόσια υγεία και την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και γιατί αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά και για όλους μας. Τους ευχαριστούμε θερμά για την υπεύθυνη στάση τους και τη συνεισφορά τους στο τείχος ανοσίας.
Απευθύνουμε έκκληση στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να αξιοποιήσουν αυτήν την ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό, αλλά και στους γονείς μαθητών από 12 ετών και άνω να προστατεύσουν τα παιδιά τους, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση της διασποράς του ιού.