Top Gun: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ταινία που μας έκανε να θέλουμε να γίνουμε πιλότοι

Top Gun: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ταινία που μας έκανε να θέλουμε να γίνουμε πιλότοι

Με αφορμή τις νέες κινηματογραφικές περιπέτειες του "Μάβερικ", το News 24/7 παρουσιάζει πέντε πράγματα που δεν είναι τόσο γνωστά για την εμβληματική ταινία "Top Gun"

Ήταν 12 Μαΐου του 1986 όταν η ταινία «Top Gun» έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες και επηρέασε τη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς – ή τουλάχιστον την έκανε να ονειρεύεται τους αιθέρες… Δεν υπήρχε αγόρι εκείνη την περίοδο που να μην ονειρευόταν να φορέσει το τζάκετ του Τομ Κρουζ και να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους.

Τριάντα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της, η εμβληματική ταινία με το πρωτοκλασάτο για την εποχή της καστ αποκτά σίκουελ, το πρώτο τρέιλερ του οποίου δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Ο Τομ Κρουζ επιστρέφει σε έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ρόλους της καριέρας του, καθώς αναλαμβάνει ξανά τον ρόλο του ατίθασου πιλότου Μάβερικ, αυτή τη φορά ως εκπαιδευτής της νέας γενιάς πιλότων. Την ταινία που σκηνοθετεί ο Joseph Kosinski, πρωταγωνιστούν ακόμα οι Εντ Χάρις, Τζον Χαμ, Τζένιφερ Κόνελι, αλλά και ο ο Βαλ Κίλμερ στο ρόλο του ως Άισμαν.

Με αφορμή τις νέες κινηματογραφικές περιπέτειες του “Μάβερικ”, το News 24/7 παρουσιάζει πέντε πράγματα που δεν είναι τόσο γνωστά για το κλασικό “Top Gun”:

1. Μάβερικ

Ο ρόλος του Μάβερικ γράφτηκε για τον Τομ Κρουζ, όμως ο ίδιος είχε ενδοιασμούς. Η γνώμη του άλλαξε όταν πιλότοι της μονάδας της αμερικανικής αεροπορίας «Blue Angels» τον πήραν μία βόλτα σε μια πτήση τους. Παράλληλα η εταιρία παραγωγής εξέταζε πολλά άλλα μεγάλα ονόματα, στην περίπτωση που ο Κρουζ δεν έλεγε το τελικό “ναι”. Ανάμεσα τους οΙ Σον Πεν, Πάτρικ Σουέζι, Τζον Κιούζακ, Νίκολας Κέιτζ, Μάικλ Τζ. Φοξ και Τομ Χανκς.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Βαλ Κίλμερ δεν ήθελε να παίξει τον “Iceman” αλλά υποχρέωθηκε λόγω του συμβολαίου που είχε με το στούντιο. Ο ρόλος έμελε να γίνει από τους πιο δημοφιλείς της καριέρας του.

2. Ο σκηνοθέτης απολύθηκε 3 φορές

2. Ο διορατικός – όπως αποδείχθηκε – σκηνοθέτης της ταινίας Σκοτ είχε μεγαλεπίβολα σχέδια για την ταινία. Είχε δηλώσει ότι σκόπευε να γυρίσει ένα φιλμ που θα συνδυάζει το υπερθέαμα του Star Wars με τους σκληροπυρηνικούς χαρακτήρες του «Αποκάλυψη Τώρα». Ο Σκοτ υπερέβει αρκετά το μπάτζετ της ταινίας, δεδομένου ότι κάθε ώρα πτήσης με τα F-14, κόστιζε στο στούντιο 10.000 δολάρια. Μια μέρα μάλιστα ο Σκοτ έκοψε σε έναν πιλότο επιταγή 25.000 δολαρίων για να έχει μια “επικίνδυνη” λήψη όπως την είχε φανταστεί. Ως αποτέλεσμα η εταιρία παραγωγής τον απέλυσε τρεις φορές κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Μάλιστα αιτία απόλυσής του (τη μία εκ των τριών φορών) αποτέλεσε η αντιπαράθεση που είχε με το στούντιο για το styling της πρωταγωνίστριας Κέλι ΜακΓκίλις: Ο Σκοτ θεωρούσε ότι ήταν πολύ όμορφη ενώ οι παραγωγοί την παρομοίαζαν το look της με ιερόδουλης…

Στο τέλος βέβαια ο Σκοτ δικαιώθηκε για τις επιλογές του: η ταινία έγινε η Νο1 εμπορική επιτυχία στα box office το 1986, με εισπράξεις σχεδόν 177 εκατ. δολάρια κέρδη στις ΗΠΑ (και 357 εκατ. δολάρια διεθνώς.)

3. Eκπαίδευση

Όλοι οι ηθοποιοί που ερμήνευσαν πιλότους πέρασαν από κανονική εκπαίδευση από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ και κράτησαν οι ίδιοι το πηδάλιο σε πτήσεις με F-14. Από όλο το καστ, ο Άντονι Έντουαρντς (ο οποίος ερμήνευσε τον αδικοχαμένο «Goose») ήταν ο μόνος που δεν έκανε εμετό στον αέρα.

4. Εις μνήμην

H ταινία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αρτ Σκολ, του 54χρονου πιλότου-κασκαντέρ, ο οποίος θέλησε να χαρίσει στον Σκοτ τη λήψη μίας ριψοκίνδυνης κάθετης (και σε στρόβιλο) πτώσης τζετ. Δεν κατάφερε όμως να ισιώσει το αεροσκάφος και καρφώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, χάνοντας τη ζωή του. Τα τελευταία του λόγια που ακούστηκαν μέσω ασυρμάτου ήταν «Αντιμετωπίζω πρόβλημα, έχω σοβαρό πρόβλημα.» Τα ακριβή αίτια της συντριβής δεν βρέθηκαν ποτέ, ούτε κατάφεραν να ανασύρουν τη σορό του Σκολ ή τα συντρίμμια του αεροσκάφους.  

5. Καταταγείτε!

Ο ενθουσιασμός των εφήβων και νεαρών Αμερικανών θεατών για την ταινία ήταν τόσο μεγάλη που ο “Θείος Σαμ” το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο: Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έστησε έξω από πολλούς κινηματογράφους, στους οποίους προβαλλόταν η ταινία, τραπεζάκια με αεροπόρους που έδιναν πληροφοριακό υλικό σε όποιον ενδιαφερόταν να καταταγεί και να γίνει μέλος των επίλεκτων «Blue Angels». Χάρη στην ταινία και την πρωτοβουλία αυτή, το ’86 σημειώθηκε ρεκόρ εισακτέων στις αεροπορικές σχολές…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα