Εστίαση: Οικονομική στήριξη τώρα για να αντιμετωπιστεί το νέο άτυπο lockdown

Εστίαση: Οικονομική στήριξη τώρα για να αντιμετωπιστεί το νέο άτυπο lockdown
Στιγμιότυπο από κατάστημα εστίασης ISTOCK

Τα διαδοχικά περιοριστικά μέτρα έχουν πλήξει τον κλάδο ήδη από το Νοέμβριο, ενώ τα νέα μέτρα προξενούν καίριο πλήγμα. Ενοχοποιούμαστε χωρίς να ευθυνόμαστε, υποστηρίζουν εκπρόσωποι του κλάδου. Σύσσωμος ο κλάδος απαιτεί μέτρα στήριξης.

Βέβαιη ζημιά, η οποία διευρύνεται στην πλέον κομβική στιγμή της χρονιάς, καταγράφουν οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, «εισπράττοντας» από σήμερα πλέον έναν ακόμη περιορισμό λειτουργίας όσον αφορά το ωράριο αλλά και τη μουσική.

Οι επαγγελματίες του κλάδου είχαν ήδη από το φθινόπωρο και τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων θαμώνων υποστεί ισχυρό πλήγμα στα έσοδα (με πτώση τζίρου κατά τη ΓΣΕΒΕΕ στο 50%), ωστόσο ήλπιζαν σ’ένα καλό τελευταίο δεκαήμερο της χρονιάς προκειμένου μαζί με τα ρεβεγιόν, να καλυφθεί και μέρος των εξόδων και των χρεών της χρονιάς, που ούτως ή άλλως ήταν «χαμένη» από άποψη εσόδων.

Ας σημειωθεί ότι το 2021 με βάση τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΣΤ στο α’ εξάμηνο η πτώση του κύκλου εργασιών στην εστίαση έφτασε το 51%, για να ακολουθήσει δυναμική ανάκαμψη από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο, η οποία ωστόσο δεν αρκεί ώστε να ισοφαριστεί η ζημιά του κλάδου.

Ήδη από την επιβολή των πρώτων περιορισμών αλλά και την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον, η τάση αντιστράφηκε άρδην τόσο στις μικρές επιχειρήσεις όσο και στις μεγάλες αλυσίδες αλλά και τα ξενοδοχεία. Οι κρατήσεις για ρεβεγιόν με πολυάριθμους καλεσμένους είχαν αρχίσει να ακυρώνονται ήδη από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, ενώ τα διαδοχικά μέτρα (και οι παλινωδίες για τα διαγνωστικά τεστ) έως σήμερα, με τον περιορισμό ωραρίου και μουσικής, έδωσαν τη χαριστική βολή.

Εκπρόσωποι του κλάδου αναγνωρίζουν την ανησυχία που γεννά ούτως ή άλλως η πανδημία στους καταναλωτές και δικαιολογούν τη συγκράτηση τους, σεβόμενοι παράλληλα την επιβολή κανόνων στη λειτουργία των εστιατορίων και των χώρων διασκέδασης, ωστόσο, επισημαίνουν πως ο κλάδος χρειάζεται στήριξη. Δηλώνουν σε όλους τους τόνους πως ενώ δεν ευθύνονται για την εξέλιξη της πανδημίας εν τούτοις πλήττονται ευθέως, χωρίς αυτή τη φορά να έχουν κάποια κρατική στήριξη.

Πολλοί δε αμφισβητούν τη χρησιμότητα των τελευταίων περιοριστικών μέτρων εκτιμώντας ότι αφενός περιορίζουν σε «ένα μόλις τρίωρο τον ωφέλιμο χρόνο για τα εστιατόρια και τα μπαρ», ενώ την ίδια ώρα θα στηθούν υπαίθρια πάρτι ή ιδιωτικά ρεβεγιόν που προφανώς δεν θα ελέγχεται κανείς από τους κανόνες.

Οι περισσότεροι πάντως κάνουν λόγο πλέον για ένα νέο «άτυπο lock down» χωρίς διέξοδο τόσο για την εορταστική περίοδο όσο και για τους επόμενους χειμερινούς μήνες, όπου πανδημία, περιοριστικά μέτρα και αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων θα οδηγήσουν μοιραία σε λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας.

Επιτακτικό αίτημα στήριξης

Σημειώνεται ότι ήδη από το Νοέμβριο είχαν πραγματοποιηθεί επαφές εκπροσώπων του κλάδου με στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να εκθέσουν τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ) σε συνάντηση που είχαν με τους αρμόδιους υπουργούς πριν από έναν μήνα, είχαν ζητήσει μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%, κατάργηση του ΕΦΚ στον καφέ, παρεμβάσεις για το θέμα των ενοικίων καθώς και παράταση της εφαρμογής της εισφοράς για τα πλαστικά προϊόντα που θα επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2022 ενώ είχαν θέσει και το ζήτημα της αύξησης του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) έκανε επίσης λόγο για νέα ρύθμιση απαλλαγής ενοικίων, αλλά και χαμηλότοκες χρηματοδοτήσεις κατά τα πρότυπα του 2020, αλλά και αναστολή των συμβάσεων εργασίας, ενώ συνηγορεί στο αίτημα για μειωμένο ΦΠΑ, ενώ αιτήθηκε και τη μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών (ως γνωστόν έχει δοθεί παράταση έως τον Ιούνιο για το 25%-50% των αρχικών χρηματοδοτήσεων).

Η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης (ΚΕΕ), που εκπροσωπεί κατά βάση μικρά μαγαζιά, καφέ και μπαρ, αναφέρει πως «οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης ενοχοποιούνται, παρά του ότι τηρούν τα μέτρα». Ο κλάδος επαναφέρει δε το πάγιο αίτημα για διαγραφή χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς πολλοί επαγγελματίες έχουν χάσει ρυθμίσεις ενώ εκτός των άλλων χρωστάνε τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα του 2021 αλλά και του 2020.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα