Ερντογάν: Στο “περίμενε” για τηλεφώνημα από Μπάιντεν πριν την κρίσιμη μέρα
Ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων ενόψει της Ημέρας Μνήμης της 24ης Απριλίου, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Για τηλεφώνημα που επίκειται μεταξύ των δύο ηγετών κάνουν λόγο στην Τουρκία.
- 23 Απριλίου 2021 09:29
Μέρα ορόσημο για τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας ενδέχεται να αποτελέσει η 24η Απριλίου, καθώς ο Τζο Μπάιντεν προτίθεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αυτό αναφέρουν τα τελευταία 24ωρα καλά ενημερωμένες πηγές, ενώ ανάλογο δημοσίευμα υπήρξε και από τη Wall Street Journal, η οποία αποκάλυψε πως ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη “γενοκτονία” σε ανακοίνωσή του ανήμερα της Ημέρας Μνήμης για την Αρμενική διασπορά, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων.
Υπενθυμίζεται πως, πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Στο “ακουστικό” ενόψει ενδεχόμενης αναγνώρισης
Μία τέτοια κίνηση από πλευράς Μπάιντεν ενδέχεται να αποτελέσει θρυαλλίδα εξελίξεων για τις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, καθώς, η πρώτη δεν δέχεται τον όρο “γενοκτονία” και αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας.
Την ίδια ώρα, πάντως, στην Τουρκία κάνουν λόγο για επικείμενο τηλεφώνημα του Τζο Μπάιντεν και μάλιστα εντός της ημέρας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο ενδέχεται να αφορά και στο συγκεκριμένο θέμα της γενοκτονίας, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος είχε αποκαλέσει “ψέμα και συκοφαντία”.
Για το ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι σχέσεις των δύο κρατών από μία την αναγνώριση της γενοκτονίας είχε μιλήσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας πως “οι δηλώσεις που δεν έχουν νομική δέσμευση, δεν θα έχουν κανένα όφελος, αλλά θα βλάψουν τις σχέσεις μας. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές, η απόφαση είναι δική τους”.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, ο Αμερικανός πρόεδρος όλο αυτό το διάστημα δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρά τα κρίσιμα ζητήματα και τα ανοιχτά “μέτωπα” σε Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο, πράγμα βέβαια που φρόντισε να κάνει με τον Έλληνα πρωθυπουργό ανήμερα της Eθνικής Eπετείου και λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία συζήτηση που είχε πραγματοποιηθεί σε πολύ καλό κλίμα και είχε διαρκέσει 30 περίπου λεπτά.
Μένει να δούμε αν θα πράξει το ίδιο και με τον Τούρκο πρόεδρο εντός της ημέρας, αλλά και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα πριν από την κρίσιμη 24η Απριλίου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις