ΤΑΖ: “Η Κύπρος ζητά βοήθεια από την Ευρώπη για το μεταναστευτικό”
Η αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Κύπρο, η δικαστική απόφαση διάλυσης της ανθρωπιστικής οργάνωσης Memorial και ο ρόλος της ακροδοξιάς στις διαδηλώσεις στον Τύπο.
- 29 Δεκεμβρίου 2021 19:39
«Η Κύπρος ζητά βοήθεια από την Ευρώπη» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ΤΑΖ, η οποία σημειώνει ότι «όλο και περισσότεροι μετανάστες φθάνουν μέσω του τουρκικού βορρά». Η εφημερίδα γράφει: «Την Τρίτη, η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε από τα άλλα κράτη της ΕΕ να δεχθούν μετανάστες από τις υπερπλήρεις εγκαταστάσεις για να ανακουφίσουν τη χώρα.
Περισσότεροι από 12.000 μετανάστες έχουν ήδη καταφθάσει από την αρχή του έτους, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής. Σύμφωνα με στατιστικές της ΕΕ, πρόκειται για τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου σε κράτος της ΕΕ σε σχέση με τον πληθυσμό της χώρας, που στην Κύπρο αγγίζει το ένα εκατομμύριο.
Υποδοχή μεταναστών από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θεωρείται απίθανη, καθώς καμία χώρα δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο. Περίπου το 90% των μεταναστών φθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία από το τουρκικό βόρειο τμήμα του νησιού, και άλλο ένα 10% έρχεται μέσω της θάλασσας.
Η κυβέρνηση κατηγορεί την Τουρκία ότι διευκολύνει αυτή τη μετανάστευση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Στη Λευκωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία έστησε πρόσφατα ένα συρματόπλεγμα μήκους περίπου δέκα χιλιομέτρων, το οποίο σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές λέγεται ότι είναι εύκολο να υπερπηδηθεί».
Η διάλυση της ρωσικής οργάνωσης Memorial
Στη δικαστική απόφαση διάλυσης της ανθρωπιστικής οργάνωσης Memorial αναφέρεται σχόλιο του Spiegel σύμφωνα με όσα μεταφέρει η DW. Η οργάνωση Memorial αγωνίζεται πάνω από 30 χρόνια για τη διαλεύκανση των σταλινικών εγκλημάτων στη Σοβιετική Ένωση και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Η οργάνωση έχει λάβει μεταξύ άλλων το Εναλλακτικό Βραβείο Νόμπελ και το Βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Spiegel σημειώνει: «Μια εποχή έφτασε στο τέλος της στη Ρωσία αυτή την Τρίτη. Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να διαλύσει την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, το κράτος του Πούτιν έχει ξεκάθαρα ξεπεράσει κάθε όριο. Πρόκειται ουσιαστικά για το ποιος κατέχει το παρελθόν της Ρωσίας. Μέχρι τώρα ανήκε στους πολίτες της Ρωσίας, από εδώ και πέρα ανήκει στο κράτος. Είναι μια θλιβερή, ζοφερή εξέλιξη».
Ακροδεξιά και κινητοποιήσεις κατά των περιοριστικών μέτρων
Στις διαδηλώσεις των πολιτών εναντίον των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας και στο ρόλο των ακροδεξιών αναφέρεται η FAZ και γράφει: «Είμαστε ο λαός!» Αυτό φώναζαν οι διαδηλωτές στο Μπάουτσεν τη Δευτέρα. Αρκετοί φώναζαν επίσης: «Όλοι οι μπάτσοι είναι γουρούνια».
Πετούσαν μπουκάλια και κροτίδες, τραυματίστηκαν αστυνομικοί. Δεν είχε να κάνει με ειρηνική διαμαρτυρία, αλλά ακολούθησε το γνωστό μοτίβο. Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Μπάουτσεν και σε άλλες πόλεις είναι μια επανάληψη αυτού που είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης.
Οι ακροδεξιοί εκμεταλλεύονται τις ενίοτε κατανοητές ανησυχίες των πολιτών για να σπείρουν μίσος και οργή…Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν πορείες νεοναζί. Αλλά κάθε δημοκράτης που βρίσκεται σε μια τέτοια πορεία θα πρέπει να κοιτάξει προσεκτικά για να δει ποιος περπατά δίπλα του και να αναρωτηθεί αν αυτός είναι πραγματικά ο σωστός τρόπος. Ας ελπίσουμε ότι η απάντηση είναι τότε ξεκάθαρη».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις