Στουρνάρας, Μυλωνάς, Καραβίας: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% την επόμενη δεκαετία, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Η απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάπτυξης θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια 30 δισ. ευρώ. Στα 10 δις. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας. Στο τραπέζι η κατάτμηση του πτωχυετικού νόμου και η ανάγκη για επενδυτικά projects.
- 18 Δεκεμβρίου 2020 07:22
Τα 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα μπορούν να αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας.
Η απορρόφηση των κεφαλαίων αυτών θα κινητοποιήσει συνολικά κεφάλαια 30 δισ. ευρώ και είναι επιτεύξιμος ο στόχος για ανάπτυξη 3,5% (κατά μέσο όρο) τον χρόνο την επόμενη 10ετία.
Ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, o CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, και ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας χθες σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (IOBE), από κοινού με το Ίδρυμα Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) σε Ελλάδα και Κύπρο, με θέμα «Χρηματοδότηση, ιδιωτικό χρέος και επανεκκίνηση της οικονομίας», ανέλυσαν την μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αν και παραδέχθηκαν πως το μεγάλο πρόβλημα των ελληνικών τραπεζών παραμένουν τα “κόκκινα” δάνεια, το πλαίσιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και η ανάγκη για επενδυτικά projects.
Στουρνάρας: 8 – 10 δις νέα κόκκινα δάνεια
Ο Διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε πως τα «κόκκινα» δάνεια που θα «γεννήσει» η πανδημία θα διαμορφωθούν στα 8-10 δισ. ευρώ και θα προστεθούν στο απόθεμα των 59 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων.
Ο κ. Στουρνάρας, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν, που «βλέπει» θετικά την δημιουργία εθνικών bad banks και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν διανοούμαι ότι μπορεί να μείνουμε έξω από το πανευρωπαϊκό δίκτυο εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού (AMC)».
«Για την εμπροσθοβαρή μείωση των «κόκκινων» δανείων χρειάζονται δύο εργαλεία», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας: ο «Ηρακλής» και η εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, διότι έτσι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών και βελτίωση της κερδοφορίας τους.
Για τον κ. Στουρνάρα είναι εφικτός ο στόχος ανάπτυξης 3,5% το χρόνο την επόμενη 10ετία και αυτό επειδή:
-Η Ευρώπη κινείται πλέον με κοινές δράσεις και λόγω της πανδημίας υιοθέτησε ομοσπονδιακή πολιτική, «κάτι που λέγαμε εμείς οι ρομαντικοί χρόνια τώρα» συμπλήρωσε.
-Η ΕΚΤ ακολουθεί επεκτατική νομισματική πολιτική καθώς ο πληθωρισμός είναι περίπου στο 0,3% όταν ο στόχος είναι 2%. Ενώ υπάρχει και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Μυλωνάς: πρόταση για κατάτμηση του Πτωχευτικού Νόμου
Για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως μέσα στη 10ετή κρίση υπήρξαν εταιρείες που άντεξαν και είναι ισχυρές και πρόσθεσε πως θα πρέπει και οι ιδιώτες να πάρουν τα ρίσκα τους, να εισφέρουν ίδια κεφάλαια και να υποβάλλουν επενδυτικά σχέδια προς αξιολόγηση.
Την ίδια στιγμή ο κ. Μυλωνάς τάχθηκε υπέρ της κατάτμησης του νέου Πτωχευτικού Νόμου, της σταδιακής δηλαδή εφαρμογής του,. «Χωρίς ένα θεσμικό πλαίσιο που δουλεύει δεν μπορούμε να μειώσουμε τα ‘κόκκινα’ δάνεια. Ένα από τα πιο κρίσιμα κομμάτια του θεσμικού πλαισίου είναι να δουλεύει το Πτωχευτικό. Επικροτούμε την προσπάθεια ως αναγκαία. Όταν δεν υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις η μόνη λύση είναι το Πτωχευτικό.
Ήταν εξαρχής επείγον, γιατί όλες οι τράπεζες δοκιμάζουν να μειώσουν τα ‘κόκκινα’ δάνεια, πουλάμε σε servicers, εάν δεν υπάρχει η διέξοδος του Πτωχευτικού δεν θα πάρει κανείς αυτά τα δάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό γιατί το Eurogroup το έβαλε και στις προτεραιότητες του προγράμματος. Θα ήθελαν να δουν βελτιώσεις και υλοποίησης του νέου Νόμου τους επόμενους μήνες. Αυτός λύνει πολλά προβλήματα, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί.
«Για να εφαρμοστούν αυτοί οι Νόμοι χρειάζονται περίπου 50 ΚΥΑ. Εάν αυτές δεν είναι συμβατές μεταξύ τους έχουμε πρόβλημα και δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον Νόμο εάν δεν ξέρουμε τι θα λένε. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σχεδόν τις μισές, αλλά πρέπει να βγουν και οι υπόλοιπες. Θα πρέπει να είναι ένας δίκαιος αλγόριθμος που μοιράζει την χασούρα μεταξύ τραπεζών, δημοσίου και άλλων πιστωτών», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Χρειαζόμαστε τους όρους του παιχνιδιού μέχρι να εφαρμοστεί, τι θα ισχύει την περίοδο της μετάβασης. Θα έχουμε ή όχι πλειστηριασμούς, τι θα γίνει με την κουλτούρα πληρωμών.
Καραβίας: ανάγκη για επενδυτικά σχέδια
Υπάρχει ρευστότητα, χρειαζόμαστε όμως και επενδυτικά σχέδια να τα χρηματοδοτήσουμε, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Και συνέχισε:
«Οι ιδιώτες θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα. Τα 13 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να κινητοποιήσουν συνολικά κεφάλαια 30 δισ. ευρώ. Η συγκυρία, συνέχισε ο κ. Καραβίας, είναι εξαιρετική διότι έχουμε μία χαλαρή νομισματική πολιτική με μηδενικό κόστος χρήματος, ρευστότητα από ευρωπαϊκούς πόρους και το πρόβλημα είναι να βρούμε έργα να απορροφήσουν τα κεφάλαια. Κυρίως όμως υπάρχει η πολιτική βούληση και η κοινωνική ανοχή να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές , απαραίτητες για τη μετάβαση στην ανάπτυξη.
Παράλληλα ο κ. Καραβίας υπογράμμισε και την ανάγκη επέκτασης του προγράμματος «Γέφυρα» και για άλλες κατηγορίες δανειοληπτών, όπως οι επιχειρήσεις.
Παράλληλα έκανε λόγο για δύο βασικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες το 2021: Την ενίσχυση της οικονομίας και την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων από την μία και το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την άλλη, που παρά τη μείωσή του παραμένει αρκετά μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και, φυσικά, την ανάγκη να μην προστεθεί σε αυτό μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τράπεζες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις σε τέσσερα διακριτά επίπεδα:
Α) Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και η διευκόλυνση των δανειοληπτών που επλήγησαν και έλαβαν αναστολή πληρωμών (πρόκειται για δάνεια, ύψους 20 με 25 δισ. ευρώ). «Φυσικά, οι τράπεζες θα διευκολύνουν αυτούς που έχουν ένα προσωρινό ταμειακό πρόβλημα μέσω μίας βραχυχρόνιας σταδιακής επανόδου στην αρχική δόση, αλλά η αγορά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουμε απεριόριστη ευχέρεια χειρισμών και δεσμευόμαστε από τους εποπτικούς κανόνες, τόνισε ο κ. Καραβίας
Β) Η εξυγίανση των ισολογισμών από το απόθεμα της κρίσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Το κράτος είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας, ο ‘Ηρακλής’ αποδείχθηκε επιτυχημένος, γιατί επέτρεψε στις τράπεζες να επιταχύνουν την πώληση ‘κόκκινων’ δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, ελαχιστοποιώντας την επίπτωση στον κεφαλαιακό δείκτη. Το πρόβλημα, όμως, είναι μεγάλο και χρειαζόμαστε όποιο όπλο μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας.
Γ) Αποκατάσταση της ροής των δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις. Το 2020 η πιστωτική επέκταση ήταν η υψηλότερη από τα μέσα του 2009, ανήλθε στο 8,3% και κάλυψε και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο, μάλιστα, των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας οι τράπεζες χρηματοδότησαν 25.000 επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων ήταν μικρομεσαίες.
Δ) Συγκρότηση ενός μηχανισμού διοχέτευσης των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι τράπεζες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα χρήματα. Ο κ. Καραβίας τόνισε επίσης ότι υπάρχει θέμα μεγέθους στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, Το μέσο μέγεθος οφείλει να αυξηθεί. Δεν υπάρχουν αρκετά επενδυτικά έργα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τα κεφάλαια του Ταμείου. Υπάρχει έντονος ανταγωνισμός στο να χρηματοδοτήσουμε αυτά τα έργα», κατέληξε.