Η περίεργη υπόθεση με τις “σπουδές” του Ερντογάν: Δεν χρειάζεται πια πτυχίο για να ‘ναι πρόεδρος
Ενάμιση μήνα περίπου πριν απ' τις προεδρικές εκλογές το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι η κατάθεση αντίγραφου πτυχίου δεν αποτελεί πια προϋπόθεση για τους υποψήφιους
- 01 Μαΐου 2018 20:00
Η υπόθεση με το πτυχίο του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που το 2014 άρχισε να απασχολεί τον Τύπο διεθνώς ως προς το κατά πόσο είναι έγκυρο και υπαρκτό, έρχεται ξανά στο προσκήνιο ενόψει των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Κι αυτό, γιατί όπως επισημαίνει σε σημερινό του δημοσίευμα το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, στην εφημερίδα κυβερνήσεως της Τουρκίας, δημοσιεύτηκε σήμερα η κατάργηση της κατάθεσης αντίγραφου πτυχίου ως προϋπόθεσης απ’ τους υποψήφιους για την προεδρία της χώρας.
Μέχρι τώρα το αντίγραφο πτυχίου ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τους υποψήφιους τόσο στις βουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές.
Η σημερινή απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, λιγότερο από δύο μήνες πριν τις κάλπες στις 24 Ιουνίου, όπως ήταν φυσικό έχει προκαλέσει και πάλι συζητήσεις για την εγκυρότητα του πτυχίου του Ερντογάν.
Η υπόθεση αυτή ωστόσο δεν είναι καινούργια. Όπως σημειώνει σε παλιότερο δημοσίευμά του το BBC, ο πρόεδρος Ερντογάν στο επίσημο βιογραφικό του δηλώνει ότι έχει αποφοιτήσει απ’ τη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά το 1981.
Ο ίδιος ο πρόεδρος δεν έχει καταθέσει αντίγραφο του πτυχίου του μέχρι τώρα πάρα το κίνημα που ξέσπασε στο Twitter και τον ντόρο που προκάλεσε, ενώ τους ισχυρισμούς του δεν επιβεβαιώνει το πανεπιστήμιο καθώς στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι η εν λόγω σχολή δεν υπήρξε ποτέ, ενώ η Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων ιδρύθηκε το 1982!
Όπως μάλιστα είχε καταγγείλει βουλευτής της αντιπολίτευσης πριν τις εκλογές του 2014, ήταν αδύνατη πια η πρόσβαση στα αρχεία του πανεπιστημίου, καθώς ήταν κλειστό κατά την τότε προεκλογική περίοδο. Τις τελευταίες μέρες όμως η συζήτηση ξαναφούντωσε καθώς τα αρχεία έχουν ανοίξει και πάλι αλλά το πτυχίο του προέδρου παραμένει άφαντο.