Ρωσία: Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Κέντρου υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ Memorial

Ρωσία: Δικαστήριο αποφάσισε τη διάλυση του Κέντρου υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ Memorial
Διαδήλωση στη Ρωσία ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία AP Photo/Pavel Golovkin, File

Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνώρισε άλλο ένα σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε την Τετάρτη τη διάλυση του Κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ Memorial, την επομένη της απόφασης για τη διάλυση της μητρικής δομής αυτής της εμβληματικής οργάνωσης, της παλαιότερης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικαστήριο “αποφάσισε να δεχθεί το αίτημα του εισαγγελέα να διαλυθεί η οργάνωση προάσπισης δικαιωμάτων Memorial και όλες οι συνδεόμενες με αυτήν οντότητες”, δήλωσε ο δικαστής Μιχαήλ Καζάκοφ.

Το Κέντρο καταγράφει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σύγχρονη Ρωσία, κυρίως τις πολιτικές διώξεις που θέτουν στο στόχαστρο τους αντιπάλους του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Χθες, Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο είχε διατάξει την απαγόρευση της μητρικής Memorial International και των δομών της που ερευνούν τις διώξεις κατά την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης.

Το Κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Memorial διαλύθηκε επειδή παραβίασε έναν αμφιλεγόμενο νόμο για τους “ξένους πράκτορες” και υπερασπίστηκε “την τρομοκρατία” και τον “εξτρεμισμό”.

Παρά το δριμύ ψύχος, δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το δικαστήριο προκειμένου να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε αυτήν την εμβληματική οργάνωση της σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα