Το τέλος του “Έθνους” και η τοποθέτηση της 24MEDIA
Το κλείσιμο ενός ιστορικού εντύπου, όπως το "Έθνος", αποτελεί πλήγμα για την ενημέρωση και τη Δημοκρατία. Από τον εκδοτικό άθλο της επανέκδοσης στην οριστική αναστολή κυκλοφορίας.
- 10 Αυγούστου 2020 09:07
Χθες, το “Έθνος της Κυριακής”, κυκλοφόρησε για τελευταία φορά, καθώς με απόφαση της Dimera Εκδοτική, η κυκλοφορία του διακόπτεται.
Το κλείσιμο του “Έθνους”, αποτελεί αναμφισβήτητα πλήγμα για την ενημέρωση και τη δημόσια σφαίρα σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τα ΜΜΕ και τους εργαζόμενούς τους.
Η ενημέρωση αποτελεί βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας και όταν ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, ειδικά όταν πρόκειται για ΜΜΕ με πλούσια ιστορία, κλείνει, τότε ο πυλώνας αυτός κλονίζεται.
Μπορεί η στροφή στο διαδίκτυο να είναι φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συρρίκνωση του έντυπου τύπου, δεν είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να ανησυχήσει την ελληνική κοινωνία, ειδικά όταν ιστορικά έντυπα όπως το “Έθνος” και παλιότερα η “Ελευθεροτυπία”, κλείνουν, μειώνοντας το πολύτιμο οξυγόνο της ενημέρωσης.
Είναι πάγια τακτική της 24MEDIA, να μην σχολιάζει τα τεκταινόμενα σε άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Παρά τις επιθέσεις που δέχθηκε τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τη συμμετοχή της και τα πεπραγμένα της οσον αφορά στην επανέκδοση του “Έθνους”, είχε επιλέξει να μην τοποθετηθεί όσο η εφημερίδα λειτουργούσε, σεβόμενη όλους όσοι εργάζονταν σε αυτή.
Η είδηση για την αναστολή κυκλοφορίας του Έθνους όμως, έδωσε την ευκαιρία σε διάφορα τρωκτικά της παραδημοσιογραφίας και τους μονίμως τελούντες εν ευθυμία, συμβούλους τους, να διαστρεβλώσουν για άλλη μια φορά την πραγματικότητα, σχετικά με τη συμμετοχή της 24MEDIA στο εγχείρημα, την αποχώρησή της και την περίοδο που ακολούθησε, μέχρι τη χθεσινή δυσάρεστη κατάληξη.
Η επανέκδοση του Έθνους
To Έθνος, επανακυκλοφόρησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 υπό την ιδιοκτησία της Dimera εκδοτικής και το management της 24MEDIA.
Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών, είχε κλείσει ένα μήνα πριν και το στήσιμο της εφημερίδας μέσα σε λίγες εβδομάδες, ήταν ένας εκδοτικός άθλος.
Η σχέση μεταξύ των δύο εταιρειών όσον αφορά την έκδοση ήταν αυστηρά καθορισμένες. Η 24MEDIA είχε το management και την αποκλειστική ευθύνη της έκδοσης, χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση στην οπτική της εφημερίδας. Αυτό τουλάχιστον είχε συμφωνηθεί.
Η 24MEDIA, έθεσε όλες της τις δυνάμεις και όλα της τα τμήματα στη διάθεση της εφημερίδας, υποστηρίζοντας και προβάλλοντάς την με κάθε δυνατό τρόπο, μέσω του δικτύου της – το δίκτυο του ισχυρότερου DIGITAL οργανισμού της χώρας.
Ο τίτλος ήταν ταλαιπωρημένος, καθώς η εφημερίδα είχε οδηγηθεί ξανά στο παρελθόν σε αναστολή έκδοσης. Οι πρώην εργαζόμενοί της εφημερίδας, άξιοι και έμπειροι δημοσιογράφοι, είχαν περάσει μεγάλες δυσκολίες και είχαν μείνει χωρίς δουλειά.
Η 24MEDIA, ξεκίνησε τη στελέχωση της εφημερίδας, βρίσκοντας και προσλαμβάνοντας, έναν προς έναν τους περισσότερους από όσους δημοσιογράφους εργάζονταν στην προηγούμενη έκδοση και εμπλουτίζοντας στη συνέχεια το έμψυχο δυναμικό με προσθήκες καταξιωμένων δημοσιογράφων, όπως ο αείμνηστος Βασίλης Λυριτζής και ο Γιώργος Λακόπουλος.
Ο μόνος όρος που έθετε, είναι οι εργαζόμενοι να αφήσουν πίσω τους την πικρία για το παρελθόν και να στρατευθούν στη νέα προσπάθεια. Οι δημοσιογράφοι ανταποκρίθηκαν, κάνοντας ποιοτική δουλειά και η εφημερίδα όχι μόνο κυκλοφόρησε σε χρόνο ρεκόρ, αλλά βελτιωνόταν από εβδομάδα σε εβδομάδα.
Η περίοδος που είχε το management η 24MEDIA, ήταν μια περίοδος με νεύρο, παρεμβατικότητα, δημοσιογραφικές επιτυχίες (όπως τα Paradise Papers, το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ κ.α.) και επιδραστικά πρωτοσέλιδα που συζητήθηκαν και προκάλεσαν αντιδράσεις στην πολιτική σκηνή.
Όταν η 24MEDIA αποχώρησε από την έκδοση, το “Έθνος της Κυριακής”, είχε σταθεροποιηθεί πάνω από τα 20.000 φύλλα, φτάνοντας και τα 25.000-26000 και οι προοπτικές ήταν καλές, αλλά δυστυχώς για την ιστορική εφημερίδα, η συνέχεια, δεν ήταν αυτή που θα εξασφάλιζε την επιβίωσή της.
Το τέλος της συνεργασίας της 24MEDIA με την Dimera Εκδοτική
Η 24 MEDIA αποχώρησε από την έκδοση του “Έθνους” και του “Εθνους της Κυριακής”, παραδίδοντας το management στις 12 Μαρτίου 2018.
Η αιτία της αποχώρησης, ήταν οι -παρά την ξεκάθαρη συμφωνία περί αποκλειστικής ευθύνης της 24MEDIA για την έκδοση- διαφωνίες με την ιδιοκτησία στον τρόπο δημοσιογραφικής αντιμετώπισης και κάλυψης σειράς κρίσιμων θεμάτων. Οι διαφωνίες αυτές, εντάθηκαν με το Μακεδονικό και τα εκκλησιαστικά ζητήματα.
Διαφωνίες, όμως υπήρχαν και σε άλλα ζητήματα, που δημιουργούσαν πρόβλημα στο προφίλ της 24MEDIA, καθώς στάσεις, συμπεριφορές και αντιλήψεις, ήταν έξω από το αξιακό σύμπαν του ομίλου και των ανθρώπων του.
Αποκορύφωμα και ταυτόχρονα σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν όσα έγιναν τη νύχτα της 11ης Μαρτίου στο ντέρμπι της Σούπερλίγκας ανάμεσα σε ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, με τη διακοπή του αγώνα και την είσοδο του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο.
Την επόμενη μέρα η 24MEDIA τερμάτισε τη συνεργασία, για λόγους που οι καλοθελητές δεν θα μπορέσουν ποτέ να καταλάβουν. Για λόγους αρχής.
Η προσπάθεια να σωθεί το φύλλο
Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι ότι πριν αλλά και μετά το τέλος της εκδοτικής συνεργασίας, η 24MEDIA, είχε την πρόθεση να αποκτήσει το “Έθνος” και να συνεχίσει εκείνη την έκδοση.
Γι’ αυτό και προχώρησε σε ερευνητικές επαφές εξαγοράς με την Dimera Εκδοτική, η οποία ωστόσο, δεν έδειξε ενδιαφέρον για πραγματική συζήτηση, καθώς προέβαλε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, για τους δικούς της λόγους και σκοπούς.
Σε κάθε περίπτωση, το κλείσιμο του “Έθνους”, είναι ένα τραγικό γεγονός με θύματα τους εργαζόμενούς του, τους οποίους η 24MEDIA τιμά και σέβεται, έχοντας ζήσει την άοκνη προσπάθειά τους για όσο καιρό είχε την ευθύνη της έκδοσης.