Επικοινωνία Μητσοτάκη- Γεννηματά. Αναζητείται φόρμουλα για να ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ το άσυλο
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατύπωσε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του κόμματος της για το πανεπιστημιακό άσυλο. Για ποια διάταξη ζητά το ΚΙΝΑΛ εναλλακτική διατύπωση και η προσπάθεια εύρεσης ενός συμβιβασμού
- 07 Αυγούστου 2019 22:55
Υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος επιβεβαίωσε ρεπορτάζ το οποίο μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό one tv σύμφωνα με πληροφορίες από το ΚΙΝΑΛ, ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά.
Σε αυτή την επικοινωνία η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ διατύπωσε στον πρωθυπουργό τις θέσεις του κόμματός της για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Φαίνεται πως ουσιαστικά γίνεται μία προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα ώστε το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει την κατάργηση του ασύλου.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η κ.Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε ενστάσεις για την παράγραφο τρία που αφορά τις αστυνομικές περιπολίες και άφησε να εννοηθεί πως το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να ψηφίσει εάν άλλαζε η σχετική διατύπωση.
“Είναι ώρα να δώσουμε μια ρεαλιστική νομοθετική λύση στο θέμα του ασύλου και με πολιτική βούληση να την κάνουμε πράξη” είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:
«Στόχος μας είναι να αντιμετωπισθούν οι παράνομες πράξεις, χωρίς όμως να δημιουργείται εικόνα αστυνομοκρατίας στα ΑΕΙ. Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί αστυνομικό τμήμα Νομικής, Πολυτεχνείου κλπ. Είμαστε θετικοί και για πρόσληψη ιδιωτικής φύλαξης, αλλά και για τις κάρτες εισόδου αυτών που έχουν σχέση με τα ιδρύματα. Αλλά είμαστε εξόχως αρνητικοί με την επιβολή ενός αστυνομικού καθεστώτος, που αντίκειται ευθέως στο αυτοδιοίκητο, στην αυτονομία, στον σεβασμό των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων».
Όπως είπε η ίδια το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει «συγκεκριμένη, απλή, αποτελεσματική εναλλακτική διατύπωση για την παράγραφο τρία: Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου τους. Καθαρές κουβέντες χωρίς κανένα περιθώρια παρερμηνείας».
Και κάλεσε την κυβέρνηση να αποδεχτεί την πρόταση «αλλιώς θα φέρετε αποκλειστικά την ευθύνη γιατί θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στα πανεπιστήμια από το φθινόπωρο», όπως τόνισε η κ. Γεννηματά.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης και προεκλογικά είχε εκφράσει την έκπληξη και δυσαρέσκεια του γιατί η Χαριλάου Τρικούπη δήλωσε αντίθετη στην κατάργηση του ασύλου, αν και αντίστοιχη ρύθμιση είχε υπάρξει το 2011 επί κυβέρνησης Παπανδρέου και υπουργίας Διαμαντοπούλου. Υπενθυμίζεται επίσης ότι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ είχαν ταχθεί θετικά απέναντι στην κατάργηση του ασύλου.
Μία φόρμουλα που θα επιτρέψει στο ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το άσυλο θα διευκολύνει τόσο το Κίνημα να αποφύγει εσωτερικές αντιθέσεις, όσο βεβαίως και την κυβέρνηση της ΝΔ να δείξει ότι η κατάργηση του ασύλου εκφράζει ευρύτερες πλειοψηφίες.