Οικονομία: Κομβικοί κλάδοι “μεταξύ σφύρας και άκμονος” – SOS για μέτρα

Οικονομία: Κομβικοί κλάδοι “μεταξύ σφύρας και άκμονος” – SOS για μέτρα
Ο Χρήστος Σταϊκούρας George Vitsaras / SOOC

Η οικονομία στον δρόμο για την ολική επαναφορά της αντιμετωπίζει ανεπάντεχες παγίδες με τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για μιας ευρείας κλίμακας ενίσχυση όσων πλήττονται.

Προβληματισμός επικρατεί με αιχμή το κλίμα στην οικονομία. Οι αβεβαιότητες λόγω πανδημίας εντείνονται, ο πληθωρισμός και η ενεργειακή ακρίβεια “τροχίζουν” τα εισοδήματα. αλλά και η ψυχολογία λόγω της κόπωσης από τρία χρόνια πανδημίας είναι στο ναδίρ. Παράλληλα, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα για μιας ευρείας κλίμακας ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων, με μόλις 1 δισεκ, ευρώ να έχει εγγραφεί προς ώρας στον Προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών. Και βέβαια μπροστά είναι μια μεγάλη προσπάθεια για «μάζεμα» των μεγάλων ελλειμμάτων που αφήνει το 2021.

Η ‘Όμικρον”

Η ραγδαία μετάδοση της Όμικρον, έστω κι αν όπως φαίνεται δεν φέρνει επιδείνωση προς ώρας στους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας φέρνει προσκόμματα και φοβίες στην οικονομία και στην κοινωνική δραστηριότητα αντίστοιχα. Στοιχεία που επιδεινώνουν το κλίμα σε μια περίοδο που η ανάκαμψη και οι τρόποι «απογείωσης» της οικονομίας, θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα. Φαίνεται ότι και αυτά τα μίλια του μαραθωνίου έστω κι αν είναι, κατ΄ εκτίμηση πολλών τα τελευταία, είναι και τα πιο δύσκολα.

Οι “παγίδες” της πανδημίας

Η οικονομία στο δρόμο για την ολική επαναφορά της αντιμετωπίζει ανεπάντεχες παγίδες, όπως καταφάνηκε διεθνώς, τις μέρες των Χριστουγέννων με τις ακυρώσεις πάνω από 7 χιλιάδων πτήσεων διεθνώς λόγω νόσησης πληρωμάτων. Κάτι που δημιουργεί και πάλι αγωνίες για ανάλογα ζητήματα σε εφοδιαστικές αλυσίδες, έργα και προγραμματισμό επενδύσεων.

Ενδεικτική για τις προκλήσεις τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο που καταγράφονται είναι το τι αναφέρει η εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank.

«Η διαδικασία διαμόρφωσης, του μεταπανδημικού περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται διεθνώς από νέες προκλήσεις. Η νέα κανονικότητα αναμένεται να έχει ως βασικό δομικό στοιχείο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, καθώς η πανδημία είτε επιτάχυνε τεκτονικές αλλαγές που αναμένονταν να λάβουν χώρα μεταγενέστερα, είτε πυροδότησε κινδύνους -αλλά και ανέδειξε σημαντικές ευκαιρίες- για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία. Οι βασικές αβεβαιότητες για το νέος έτος είναι παγκόσμιας κλίμακας και συνδέονται αφενός, με τη μετάλλαξη Omicron και την εξέλιξη της πανδημίας και αφετέρου, με την πορεία του πληθωριστικού φαινομένου και ιδιαίτερα την αύξηση των τιμών της ενέργειας». Αυτό αναφέρει σε ανάλυσή της στο Εβδομαδιαίο της Δελτίο η ALPHA BANK που σημειώνει ότι: «Η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένες χώρες υποχρεώνονται να εισάγουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να μετριαστεί η διασπορά της νέας μετάλλαξης. Παρά την αυξανόμενη προσαρμοστικότητα των οικονομιών στα περιοριστικά μέτρα, η εξέλιξη αυτή βραχυπρόθεσμα μπορεί να επιβραδύνει, σε κάποιο βαθμό, την οικονομική δραστηριότητα ιδιαίτερα των χωρών που είναι ευάλωτες σε διαταραχές της διεθνούς ζήτησης.

Εμβόλια

Αντισταθμιστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη αναμένεται να διαδραματίσει η διάθεση νέων φαρμάκων και η διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης που θα συμβάλλουν στη βαθμιαία εξασθένιση της πανδημίας εντός του 2022, κυρίως, όμως, στις ανεπτυγμένες χώρες όπου τα εμβολιαστικά προγράμματα λαμβάνουν χώρα ταχύτερα» αναφέρεται σχετικά κι επισημαίνεται ότι «στις λιγότερο ανεπτυγμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία, τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού θα συντείνουν στην υστέρηση της οικονομικής τους ανάκαμψης έναντι των ανεπτυγμένων χωρών. Συνεπώς, η επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης στον αναπτυσσόμενο κόσμο αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, ώστε να αποφευχθεί η διεύρυνση των οικονομικών αποκλίσεων μεταξύ πλούσιων και φτωχών οικονομικών περιφερειών, εξέλιξη που θα επέτεινε τις γεωπολιτικές εντάσεις και θα δυσχέραινε το διεθνές εμπόριο.»

Οι επιμέρους κλάδοι της αγοράς

Στο μέτωπο της ζήτησης και της λειτουργίας του λιανεμπορίου είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού ότι οι τζίροι έχουν πέσει. Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση της τάξης 15- 20% σε σχέση με το 2019. Όπως διαπιστώνει έρευνα του ΣΕΛΠΕ το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται κατά το τελευταίο εξάμηνο καθώς, ένα στα δύο νοικοκυριά για να ανταπεξέλθουν στο κόστος των πάγιων λογαριασμών, μειώνουν άλλες καταναλωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με την έρευνα, επίσης, οι προσδοκίες για τις δαπάνες είναι επίσης αρνητικές και σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο κόστος ενέργειας. Όπως καταγράφεται, το 50% εκτιμά ότι το πρώτο εξάμηνο 2022 οι δαπάνες για λογαριασμού κοινής ωφέλειας θα είναι αυξημένο. Αντίθετα, το 46% εκτιμά ότι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων το πρώτο εξάμηνο 2022 θα είναι μειωμένες, ενώ μόλις το 15% ότι θα είναι αυξημένες.

Εστίαση

Επίσης ορατό είναι και το τι συμβαίνει στον κλάδο της εστίασης με την ψυχολογία του κόσμου να έχει επιβαρυνθεί μια τα όσα γίνονται στο μέτωπο της πανδημίας. Ήδη ο κλάδος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος βλέπει ότι βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος». Από τη μια οι υποχρεώσεις και από την άλλη οι μειωμένοι τζίροι αλλά και οι ζημιές που αναμένονται λόγω των μέτρων που έρχονται τελευταία στιγμή , την ώρα, μάλιστα, που οι περισσότεροι είχαν κάνει προμήθειες και είχαν επενδύσει ελπίδες για έσοδα στις γιορτές.

Έντονη διαμαρτυρία

Σειρά, μάλιστα, ανακοινώσεων εξέδωσαν φορείς του κλάδου, όπου εκφράζουν τη διαφωνία τους για την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει νέα μέτρα στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης

Οι επιχειρηματίες εστίασης θεωρούν πως σε κάθε έξαρση της πανδημίας η κυβέρνηση ξεκινά τη λήψη μέτρων από αυτούς και νιώθουν πως ουσιαστικά αποτελούν το «εύκολο θύμα».

Υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση με τον τρόπο αυτό ζημιώνει τον κλάδο, καθώς μοιάζει να τον θεωρεί υπεύθυνο για τη διασπορά. Κυρίως, όμως, διαμαρτύρονται γιατί τα περιοριστικά μέτρα δεν συνοδεύονται και με μέτρα στήριξης.

ΠΟΕΣΕ: Καταστροφή για τον κλάδο εστίασης

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση, χτες βράδυ, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), που σημειώνει πως οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων πριν την πρωτοχρονιά ισοδυναμεί με καταστροφή για τον κλάδο εστίασης.

«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου», τονίζει σε επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Κων/νο Χατζηδάκη.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης.

Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι «η κυβερνητική προσδοκία πως οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να λειτουργούν επί μακρόν με ζημιές, «εισπράττοντας» αποκλειστικά και μόνο υποχρεώσεις που συσσωρεύονται για το μέλλον, χωρίς αυτό να θεωρείται ότι οδηγεί νομοτελειακά σε καταστροφή του κλάδου, δηλαδή, σε μαζικά λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, είναι μάταιη και για τους επιχειρηματίες του κλάδου εξοργιστική. Είναι αντιληπτό ότι «τέσσερις καλοί μήνες» δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες 20 μηνών».

Τα μέτρα που απαιτούνται

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΟΕΣΕ απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:

  • Στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων . Όπως αναφέρεται, είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
  • Στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας. Γιαυτό είναι αναγκαία είναι η επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας.
  • Στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων και γιαυτό, όπως αναφέρει η ΠΟΕΣΕ, είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
  • Στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι η ΟΕΣΕ αναφέρει ότι θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.

«Η Εστίαση είναι βέβαιο ότι δεν επαιτεί, διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης

«Η εστίαση ενοχοποιείται και καλείται να “ξαναπληρώσει το μάρμαρο» αναφέρει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης που αναλυτικά σημειώνει: «Σε μια κομβική στιγμή για την εξέλιξη της πανδημίας στην χώρα μας, η κυβέρνηση στοχοποιεί και παρουσιάζει τον κλάδο μας ως τον ένοχο της διασποράς. Υπάρχει διάχυτη στη κοινωνία η απορία: οι σαρδέλες στα ΜΜΜ δεν κολλάνε, δεν διασπείρουν;

Η κυβέρνηση είχε δυο χρόνια περιθώριο να θωρακίσει το ΕΣΥ και να διαχειριστεί το θέμα των συγκοινωνιών. Δεν το έκανε! Αντιθέτως στον νέο προϋπολογισμό είδαμε περικοπές στον τομέα της υγείας. Επίσης δεν έγινε η παραμικρή ενίσχυση στο στόλο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Το θέμα λοιπόν θα “επιλυθεί” κλείνοντας για μια ακόμη φορά την εστίαση.

Έχουμε ξαναπεί ότι βάλαμε πλάτη στα δύο πρώτα lockdown στερούμενοι του δικαιώματός μας στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Το κάναμε από κοινωνική ενσυναίσθηση κι ευθύνη. Η κυβέρνηση μας καλεί εκ νέου να λειτουργήσουμε τρεις ώρες στην πραγματικότητα, 21.00 – 24.00, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε όλα τα συσσωρευμένα χρέη της τελευταίας διετίας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι επιχειρήσεις μας δεν είναι βιώσιμες κάτω από αυτές τις συνθήκες. Αναρωτιόμαστε: μήπως έχει μπει σιωπηλά σε εφαρμογή η έκθεση Πισσαρίδη που θεωρεί όλες τις μικρές επιχειρήσεις βαρίδι για την ελληνική οικονομία; Θυμίζουμε πως το 84% των επιχειρήσεων του κλάδου μας είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 15 εργαζόμενοι)

Προφανώς στην κυβέρνηση διέφυγε ότι στην απεργία της 16ης Νοεμβρη, έκλεισε το 95% των καταστημάτων. Να είστε σίγουροι – κύριοι της κυβέρνησης – πως η κήρυξη και πραγματοποίηση της απεργίας της 16ης Νοεμβρίου δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων βρίσκετε στις επάλξεις για νέες και πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Τέλος να τονίσουμε πως αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του προγράμματος εμβολιασμού, σε καμία περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε την εργαλειοποίηση του κλάδου μας και την ανάδειξη του σε μοχλό πίεσης προς την κοινωνία.»

Τα μέτρα

Στο φόντο αυτό ένα νέα στοχευεμένο πακέτο μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση που προς ώρας προσφέρει παρατάσεις σε μια σειρά από υποχρεώσεις. Αυτό, πάντως, το νέο πακέτο των μέτρων ανακούφισης αναμένεται να “κλειδώσει” εντός των επόμενων ημερών και μετά την Πρωτοχρονιά ώστε να εφαρμοστεί στο τέλος Ιανουαρίου, όταν οι επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το επόμενο μεγάλο κύμα φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα