Μετωπική Τουρκίας – ΗΠΑ: Η Άγκυρα δεν κάνει πίσω για τους S-400

Μετωπική Τουρκίας – ΗΠΑ: Η Άγκυρα δεν κάνει πίσω για τους S-400
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Ταγίπ Ερντογάν και ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Οξύνει την ρητορική της η Τουρκία, μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα. "Θα ληφθούν ανταποδοτικά μέτρα", διαμηνύει ο Τσαβούσογλου

Ανυποχώρητη επιμένει να εμφανίζεται η Τουρκία, στο θέμα της προμήθειας του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της.

Δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η Άγκυρα διεμήνυσε πως θα λάβει ανταποδοτικά μέτρα, αφού εξετάσει τις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε “λανθασμένη” νομικά και πολιτικά την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων, επανέλαβε τα περί επίθεσης στα κυρίαρχα δικαιώματα της Τουρκίας, που ανέφερε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν θα έχουν επιπτώσεις στην Άγκυρα.

Σχετικά με την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ ο Τσαβούσογλου σχολίασε ότι αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον το επιθυμεί η Ουάσινγκτον, όμως με την προϋπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα εκπληρώσουν τις προσδοκίες της Άγκυρας στην πολιτική τους απέναντι στη Συρία.

Εξάλλου την αλλαγή της στάσης της Γαλλίας στις επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία έθεσε ως όρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και για την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Παρίσι.

Οι κυρώσεις

Την απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την περασμένη Δευτέρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο είχε αναφέρει τότε σε δηλώσεις του:

“Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και την δοκιμή του αμυντικού συστήματος S-400 από την Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως την νομοθεσία για τις κυρώσεις. Δεν θα ανεχτούμε σημαντικές συναλλαγές με την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας”.

Οι κυρώσεις αφορούν τον πρόεδρο Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και ακόμη τέσσερις Τούρκους αξιωματούχους.

Περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεω καθώς και απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα