Οργή Ερντογάν για την “ευχή” της αντιπολίτευσης να μην καταλήξει στην αγχόνη

Οργή Ερντογάν για την “ευχή” της αντιπολίτευσης να μην καταλήξει στην αγχόνη
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Shutterstock

Μήνυση εναντίον του αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Ενγκίν Αλτάι, άσκησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στα άκρα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της Τουρκίας, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει σκληρή επίθεση προς τον Ενγκίν Αλτάι.

Την Τρίτη, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αλτάι ευχήθηκε ο Ερντογάν να μην έχει “το τέλος του Μεντερές”. “Ο συγχωρεμένος Μεντερές, κάποια περίοδο είχε δώσει προνόμια στους ισλαμιστές και αυτοί είχαν πάρει φόρα με τις απαιτήσεις τους. Αργότερα υποχρεώθηκε να βγάλει νόμο προστασίας των αρχών του Κεμάλ Ατατούρκ. Εύχομαι το τέλος του Ερντογάν να μην είναι το ίδιο, να μην είναι παρόμοιο” είπε συγκεκριμένα ο Αλτάι.

Ο Ερντογάν που δέχεται μεγάλη πίεση για την οικονομική πορεία της χώρας, κατέθεσε άλλωστε μήνυση εναντίον του αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλτάι, αμέσως μετά την ομιλία του ενώπιον βουλευτών του κόμματός του.

Κατά την ομιλία του χαρακτήρισε μάλιστα “θρασύ και ανήθικο” τον Αλτάι, λέγοντας δε πως “εμείς δεν φοβόμαστε να πεθάνουμε, αλλά εσείς όταν μιλάτε για θάνατο ψάχνετε για τρύπα”.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, απάντησε άλλωστε μέσω Twitter:

“Ανόητοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην πολιτική, στη δημοκρατία, το έθνος και εξακολουθούν να βλέπουν το πραξικόπημα ως μέσο ισχύος” έγραψε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας “φουκαράδες” τους εκπροσώπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μετά τις δηλώσεις Αλτάι πάντως ξεκίνησε δίωξη κατά του τηλεοπτικού σταθμού που φιλοξένησε τον βουλευτή και εκπρόσωπο της ΚΟ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Τουρκίας.

Ο 13ος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές, απαγχονίστηκε μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου 1960.

Η δίκη του Μεντερές που κράτησε πάνω από 10 μήνες, έφερε στο φως λεπτομέρειες του πογκρόμ εναντίον Ελλήνων την 6η και 7η Σεπτεμβρίου του 1955.

Πέραν του πρωθυπουργού, μεταξύ των καταδικασθέντων σε θάνατο περιλαμβάνονταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ, ο υπουργός Εξωτερικών Φατίν Ζορλού, ο υπουργός Οικονομικών Χασάν Πολατκάν, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Ρεφίκ Κοραλτάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εμίν Καλαφάτ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος του Μεντερές, Μπαχά Ασκίτ, τρεις ακόμη βουλευτές του κόμματος αυτού κ.α.

Τριάντα ένας ακόμη καταδικάστηκαν σε ισόβια. Λίγες ώρες αργότερα, η Επιτροπή Εθνικής Ενότητας του καθεστώτος αποφάσισε να εκτελεστούν μόνο οι Μεντερές, Ζορλού και Πολατκάν, μετατρέποντας σε ισόβια δεσμά τις θανατικές καταδίκες των υπολοίπων 12.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα