Τράπεζες: Αντιμέτωπες με πέντε μεγάλες προκλήσεις

Τράπεζες: Αντιμέτωπες με πέντε μεγάλες προκλήσεις
Τράπεζα Shutterstock

Ο κίνδυνος ενός νέου μεγάλου πανδημικού κύματος και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές αυξάνουν την αβεβαιότητα και οδηγούν τις τράπεζες σε αναπροσαρμογή των σχεδίων τους εν μέσω πέντε σημαντικών προκλήσεων.

Σε μερική αναπροσαρμογή των στρατηγικών σχεδίων που είναι ήδη σε ισχύ προχωρούν οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, καθώς ο κίνδυνος ενός νέου μεγάλου πανδημικού κύματος και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές αυξάνουν τον βαθμό αβεβαιότητας και δυσκολεύουν την προσπάθεια ανάπτυξης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Είναι κοινή η εκτίμηση των τραπεζικών αναλυτών ότι η νέα έξαρση της πανδημίας θα επιβαρύνει εκ νέου τους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των κατασκευών και της μεταποίησης και άρα τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, οι καταστροφικές πυρκαγιές επιδεινώνουν την αβεβαιότητα με συνέπειες στον προϋπολογισμό, στις αξίες γης, αύξηση του πιστωτικού κινδύνου, επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και των επιχειρηματικών προσδοκιών.

Από τις πυρκαγιές παγώνουν οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο, Ταμεία και τράπεζες για έξι μήνες, όπως επίσης οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί (για τους πυρόπληκτους). Τα έργα στήριξης, αποκατάστασης, αποζημιώσεων και επίσπευσης αντιπλημμυρικών έργων επιτείνουν αντίστοιχα τη δημοσιονομική πίεση.

Νοικοκυριά που επλήγησαν και επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ήταν ήδη δανειολήπτες τραπεζών, με το μεγαλύτερο μέρος να αποτελεί ενήμερους και βιώσιμους δανειολήπτες.

Οι πέντε προκλήσεις

Οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών καλούνται να προσθέσουν τις παραπάνω παραμέτρους στην ήδη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να βρουν λύση και η οποία έχει μια σειρά από δεδομένα.

Πρώτον, οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί στα Business Plans που έχουν παρουσιάσει στην διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι θα πρέπει να περάσουν στην κερδοφορία το 2021, να χρηματοδοτήσουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία αλλά και να περιορίσουν την αναβαλλόμενη φορολογία στα κεφάλαιά τους.

Μολονότι με το νέο νόμο για την αναβαλλόμενη φορολογία του Υπουργείου Οικονομικών αποφεύγεται ο άμεσος κίνδυνος να μετατραπεί ο φόρος αυτός σε οριστική απαίτηση υπέρ του Δημοσίου, οι τράπεζες θα πρέπει να τον μειώσουν μέσω της κερδοφορίας και ταυτόχρονα να δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο και σταδιακή ενίσχυση των κεφαλαίων MREL κατά περίπου 10 δισ. μέχρι τέλη του 2025 (Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων που δεν ανήκουν στα εποπτικά κεφάλαια).

Επιπλέον, στις παρουσιάσεις τους έχουν προβλέψει επιστροφή στη διανομή μερισμάτων μετά το 2022 ή όταν το επιτρέψει το κανονιστικό πλαίσιο. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ο περιορισμός για διανομή μερισμάτων και για την πολιτική αποδοχών λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Συνεπώς, μετά το τέλος του 2021, ανοίγει ο δρόμος για την διανομή μερίσματος και ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας ενημέρωσε την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις επί του θέματος με την εποπτική αρχή την ερχόμενη Άνοιξη.

Δεύτερον, θα πρέπει να επιταχύνουν ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2020 οι ανακοινωθείσες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων αλλά και να δρομολογήσουν και τις επόμενες, τόσο εντός όσο και εκτός προγράμματος Ηρακλής, προκειμένου να πιάσουν τον στόχο των μονοψήφιων δεικτών.

Ήδη, τρέχουν ή προγραμματίζονται αρκετές τιτλοποιήσεις και πωλήσεις δανείων τόσο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank) όσο και από την Τράπεζα Αττικής.

Στόχος να έχουν ολοκληρωθεί οι συναλλαγές και να μειωθεί το ποσοστό κόκκινων δανείων κάτω του 10% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τρίτον, να ολοκληρωθούν και τυπικά οι συναλλαγές σε μια σειρά από στρατηγικά ντιλ που έχουν ήδη συμφωνηθεί που έχουν άμεση επίπτωση στην κερδοφορία τους και την ενίσχυση των κεφαλαίων. Ενδεικτικά αναφέρεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, όπου η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την έννοια και των διοικητικών αλλαγών, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή η διοίκηση της Alpha Bank εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να ολοκληρώσει τις συμφωνίες στον τομέα των ακινήτων (project Skyline) για την ανάδειξη επενδυτή, ο οποίος θα αποτελέσει τον στρατηγικό της εταίρο στη διαχείριση και εκμετάλλευση σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει ο όμιλος, και των συστημάτων πληρωμών με την στρατηγική συνεργασία με τη Nexi για τα POS.

Η Τράπεζα Πειραιώς από την πλευρά της επιταχύνει τους ρυθμούς για να ολοκληρώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου περίπου 1 δισ. (πώληση συστημάτων καρτών, πώληση χαρτοφυλακίων δανείων κά), ενώ η Eurobank σχεδιάζει μεθοδικά την περαιτέρω ενίσχυση του Ομίλου.

Επιπλέον, η Attica Bank θα πρέπει να ολοκληρώσει την αύξηση κεφαλαίου και την επανιδιωτικοποίηση με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Τέταρτον, εκταμιεύσεις νέων δανείων σχεδόν 2 δισ. ευρώ το μήνα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλιμακώσει την πίεση για διάθεση μεγαλύτερης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και κυρίως σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Από Σεπτέμβριο και μέχρι τέλους έτους οι τράπεζες θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία και έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με νέα δάνεια που υπολογίζονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ.

Πέμπτον, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες η νέα συνάντηση τηων διοικήσεων των τραπεζών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αναπροσαρμοστούν τα τραπεζικά κριτήρια για τις χορηγήσεις δανείων και τον υπολογισμό του τραπεζικού κινδύνου με βάση τις εισηγήσεις που αναμένονται από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί από Υπουργείο Οικονομικών, τράπεζες και επιχειρήσεις.

Η επιτροπή αυτή αναμένεται να παρουσιάσει σύντομα τις προτάσεις της σε νέα συνάντηση και στις οποίες θα πρέπει να προστεθούν και τα νέα δεδομένα για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα