Δένδιας για συμφωνία με Αίγυπτο: “Δεν θέλουμε την Τουρκία παρία”
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αποκάλυψε το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ. Θα τη φέρει άμεσα στη Βουλή και θα ενημερωθεί η αντιπολίτευση. Το μήνυμά του στην Τουρκία.
- 07 Αυγούστου 2020 12:28
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ο οποίος το απόγευμα της Πέμπτης, υπέγραψε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, έκανε λόγο για “μεγάλη εθνική επιτυχία”.
Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η τμηματική οριοθέτηση σε αυτή τη συγκυρία εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή.
“Η συμφωνία είναι προϊόν πολλής προεργασίας, γνώμης ειδικών από το εξωτερικό, της ειδικής νομικής υπηρεσίας, έχει σενάριο συνέχισης με την Αίγυπτο για επιπλέον οριοθέτηση της ΑΟΖ, πρόβλεψη για κάποια στιγμή μελλοντική διαπραγμάτευση με Λιβύη, και επίσης έχει πρόβλεψη για συμφωνίες με άλλες χώρες αναφέρομαι στην Κύπρο και κάποια στιγμή και την Τουρκία αν το επιθυμεί, αν και δεν το βρίσκω πολύ κοντινό αν κρίνω από τις αντιδράσεις της” είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θέλει την Τουρκία παρία στην περιοχή αν και η ίδια επιλέγει τον ρόλο του ταραχοποιού.
“Δεν αντιλαμβάνομαι πως μια νόμιμη συμφωνία που συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή – συμφωνία υπόδειγμα μπορεί να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις. Καλοδεχούμενη να συζητήσει μαζί μας η Τουρκία, με τους ίδιους όρους όπως η Αίγυπτος και Ιταλία. Εμείς δε θέλουμε μια Τουρκία παρία, θέλουμε μια Τουρκία παρούσα ως παράγοντα σταθεροποίησης στην περιοχή όπως οι άλλες χώρες, εκείνη επιλεγεί το ρόλο του ταραχοποιού. Θα ήταν φρόνιμο να διαβάσει την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ“, είπε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικων σημείωσε ακόμα ότι η αντιπολίτευση θα πάρει πλήρη φάκελο με έγγραφα και θα ενημερωθεί
“Δεν έχουμε κρυφή διπλωματία. Θα συναντηθώ και με τους εκπροσώπους των κομμάτων. Για τον τρόπο διαπραγμάτευσης υπήρξε ενημέρωση πολιτικών αρχηγών από τον κ. Μητσοτάκη. Επίσης έχω απόλυτη γνώση του φακέλου των διαπραγματεύσεων των προηγούμενων γύρων, ξέρω τι επεδίωξαν τα κόμματα που κυβέρνησαν”, πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.
Για την κύρωση της συμφωνίας διευκρίνισε ότι η Αίγυπτος έχει εκλογές για τη Γερουσία αυτό το Σαββατοκύριακο, και θα χρειαστεί δίμηνο για να περάσει, ενώ τόνισε ότι θα έρθει άμεσα στην ελληνική Βουλή.
“Θα παρακαλούσα τον κ. Τασούλα το ελληνικό κοινοβούλιο να δώσει προτεραιότητα στη συμφωνία, μετά θα αναρτηθεί στα Ηνωμένα Έθνη”τόνισε.
Αναφερόμενος τέλος στο παρασκήνιο της συμφωνίας πριν την υπογραφή, ο κ. Δένδιας είπε: “Όύτε εγώ γνώριζα ότι πηγαίνω να υπογράψω, πήγαινα με την ελπίδα να κλείσουμε τις μικρές διαφορές που έμεναν. Έγινε φανερό στις 10 το πρωί που είχα την τελευταία προ αναχώρησης με τον Σάμεχ Σούκρι ότι οι όποιες διαφορές μας είναι απολύτως γεφυρώσιμες. Υπήρξαν τέσσερις συνομιλίες με Σούκρι την προηγούμενη μέρα μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες η τελευταία στις 12.45 το πρωί και υπήρχε και σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στις 6.30 το απόγευμα. Η συμφωνία ήταν κατάληξη μιας μακράς διαδικασίας που το τελευταίο διάστημα έγινε ιδιαιτέρα έντονη”.