Ουκρανία: Ανελέητο σφυροκόπημα στη Μαριούπολη – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο Αζοφστάλ

Ουκρανία: Ανελέητο σφυροκόπημα στη Μαριούπολη – Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο Αζοφστάλ
Κάτοικος της Μαριούπολης μπροστά από βομβαρδισμένα σπίτια AP Photo/Alexei Alexandrov

Αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων με τους αμάχους, η Ρωσία ξανάρχισε τον βομβαρδισμό του Αζοφστάλ. Εκατοντάδες Ουκρανοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία ξανάρχισε σήμερα, Δευτέρα (02/05), τον βομβαρδισμό του Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων που μετέφεραν αμάχους από το εργοστάσιο, όπως δήλωσε ένας βοηθός του δημάρχου της πόλης.

Η Μαριούπολη που βρέθηκε στο επίκεντρο των σκληρότερων συγκρούσεων του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, έχει καταληφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της από τους Ρώσους, αλλά ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων και μαχητών παραμένουν παγιδευμένοι στο Αζοφστάλ.

Το υπόγειο δίκτυο των τούνελ που διαθέτουν οι αναφερόμενες εργοστασιακές εγκαταστάσεις, προσφέρει καταφύγιο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ωστόσο, οι άνθρωποι που παραμένουν εγκλωβισμένοι – οι αναφορές κάνουν λόγο για εκατοντάδες παγιδευμένους πολίτες – είναι χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

“Χθες, αμέσως μετά την αναχώρηση των λεωφορείων από το Αζοφστάλ με τους αμάχους, ένας νέος βομβαρδισμός άρχισε αμέσως”, δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση, ο Πέτρο Αντριουτσένκο, βοηθός του δημάρχου.

“Η κατάσταση αποτελεί σημάδι μιας πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής”, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι αποφάσισε να μην εισβάλει στα χαλυβουργεία, όμως οι σποραδικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν.

Ο ρωσικός στρατός επικεντρώνεται τώρα στη συντριβή της αντίστασης στη νότια και ανατολική Ουκρανία, αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Αζοφστάλ: Απομακρύνθηκαν περίπου 100 άμαχοι

Περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν την Κυριακή (01/05) από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ αναμένεται να φτάσουν στην πόλη Ζαπορίζια, 230 χλμ βορειοδυτικά της Μαριούπολης, που ελέγχεται από την Ουκρανία, σήμερα Δευτέρα (02/05).

“Για πρώτη φορά, είχαμε δύο ημέρες κατάπαυσης του πυρός σε αυτό το έδαφος και καταφέραμε να απομακρύνουμε περισσότερους από 100 αμάχους – γυναίκες, παιδιά, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νυχτερινή ομιλία σε βίντεο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω εκκενώσεις σήμερα, Δευτέρα (02/05), εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η οργάνωση αυτών των ανθρωπιστικών διαδρόμων ήταν “πολύ περίπλοκη”, αναγνώρισε ο Ζελένσκι, ενώ πλάνα από το εσωτερικό του χαλυβουργείου έδειξαν μέλη του συντάγματος του Αζόφ να βοηθούν αμάχους μέσα στα ερείπια και να επιβιβάζονται σε ένα λεωφορείο.

Απεγκλωβισμός αμάχων στο Αζοφστάλ Azov Special Forces Regiment of the Ukrainian National Guard via AP


Δύο ακόμη τοποθεσίες για τους πρόσφυγες της Μαριούπολης

Δύο επιπλέον τοποθεσίες θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες που προέρχονται από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, δήλωσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης.

Σε μια δήλωση στο Telegram, η διοίκηση είπε ότι θα πάνε σε δύο χωριά – στο Μάνγκους που βρίσκεται δυτικά της Μαριούπολης και σε ένα χωριό κοντά στο Μπέρντιανσκ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

“Με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού, δύο επιπλέον τοποθεσίες έχουν συμφωνηθεί σήμερα για να τοποθετηθούν άνθρωποι σε μια αυτοκινητοπομπή εκκένωσης που εγκαταλείπει τη Μαριούπολη”, ανέφερε.

Εναέρια φωτογραφία του Αζοφστάλ Planet Labs PBC via AP

Λεωφορεία που θα μετέφεραν αμάχους από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμα στο σημείο παραλαβής

Λεωφορεία που ήταν προγραμματισμένο να μεταφέρουν περισσότερους αμάχους για να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη δεν έχουν φτάσει ακόμη στο συμφωνημένο σημείο παραλαβής, ανέφερε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αντικρούοντας προηγούμενη αναφορά ότι αυτοί οι πολίτες είχαν εγκαταλείψει την κατεστραμμένη πόλη-λιμάνι στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Το δημοτικό συμβούλιο προέτρεψε τους εν λόγω πολίτες να παραμείνουν στη θέση τους. Δεν ήταν αμέσως σαφές τι προκάλεσε την καθυστέρηση.

Νωρίτερα, ο Πέτρο Αντριουσένκο, βοηθός του δημάρχου της Μαριούπολης, είχε πει ότι τα λεωφορεία είχαν φύγει από την Μαριούπολη, αλλά αργότερα ανήρτησε ένα μήνυμα που ανέφερε εμπόδια στην προγραμματισμένη απομάκρυνση αμάχων.

Οι εν λόγω άμαχοι πολίτες προέρχονται από την πόλη, όχι από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ, από όπου τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχουν οργανώσει οχηματοπομπές εκκένωσης.

ΟΗΕ: Πάνω από 5,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

Περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Τα στατικά στοιχεία έχουν συλλεχθεί από μια σειρά πηγών, κυρίως από δεδομένα που διέθεσαν οι αρχές από τα επίσημα σημεία συνοριακής διέλευσης, σύμφωνα με την UNHCR.

Η βομβαρδισμένη Μαριούπολη AP PHOTO

Κίεβο: Κατέστρεψε δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας Raptor

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (02/05), ότι ένα τουρκικής κατασκευής, πολεμικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα Bayraktar κατέστρεψε σήμερα, δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Γενικού Στρατιωτικού Επιτελείου της Ουκρανίας.

“Δύο ρωσικά σκάφη περιπολίας κλάσης Raptor καταστράφηκαν σήμερα την αυγή κοντά στο Φιδονήσι,” έγραψε ο Βαλέρι Ζαλούζνι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Δεν υπήρξε κάποια άμεση αντίδραση από τη Μόσχα σχετικά με τον ισχυρισμό αυτό.

Μόσχα: Κατέρριψε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα (02/05), ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 κοντά στο Σλοβιάνσκ, στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, επλήγησαν 38 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, αποθήκες πυρομαχικών και κέντρα ελέγχου.

Δεν στάθηκε δυνατή, η άμεση και ανεξάρτητη επιβεβαίωση των πληροφοριών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα